- Kategori
- Sosyoloji
2013 yılının, en fazla yenen yemeği: Papara

Papara yemek; Azarlanıp paylanmak, küçük düşürülmek
PAPARA
Yoğurtla yapılan, kolay bir yemek çeşididir. Çok eskiden beri bilinir.
Özelliği bayat ekmekle yapılmasıdır.
Papara, kolaydır kolay olmasına da bu kolaylık, günümüz; Yaşadığımız şehirler için geçerlidir.
Çünkü yoğurt ekmek hazır alınır. Hazır bulunur. Bu yüzden, eskiden olduğu gibi şimdi de, kırsal kesimlerde yapılması zordur. Emek, sabır, yürek ister.
Nasıl mı?
Süt sağılır, kaynatılır; Mayalanmaya bırakılıp, yoğurt olması beklenir.
Yoğurt 1-2 gün dinlenir.
İçine koyulacak ekmeğin hamuru yoğrulur, mayalanması beklenip, ocakta pişirilir ve birkaç gün bayatlamaya bırakılır.
Her ikisin de dinlenme, mayalanma ortaktır. Sabır ortaktır.
Kıvam zaman beklenir.
Eskiler, belki de bunlardan esinlenip, sabır taştığı için
“PAPARA YEMEK”, deyimini; azar paylama yerine kullanmıştır.
Onlar, papara sever; Ama PAPARA YEMEKTEN, çok korkarlardı; Çünkü
O günler için azarlanıp paylanma, yüz kızartıcı bir durumdu. Bu yüzden
Azar ve paylanmayı hak etmeyecek davranışlarda bulunmak önemliydi.
Herkes buna dikkat ederdi.
Günümüzde ne yazık ki, azarlanma ve paylanma olağan bir duruma dönüştü.
Kimsenin umurunda olmamaya başladı. Azar işitmenin, yüz kızartıcılığı silinir oldu.
Birbirimize olan azarı geçtik. Dünyanın azarını, paylamasını hak eder; Ses çıkarmaz olduk. Normal karşıladık.
Paparayı yedikçe yedik.
Yoğurdumuzu kararttık.
Canan