Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '18

 
Kategori
Seçim
 

2019 Yerel Seçimleri; CHP'de Adayların Belirlenmesi

2019 Yerel Seçimleri; CHP'de Adayların Belirlenmesi
 

ÖNERİLER                                                                                    

2009 yerel seçimlerinde “Merkez Yoklaması” yöntemiyle adayların belirlenmesi sonucunda 17 ilde İl Genel Meclisi Üyeliği, 30 ilde ilçe Belediye Başkanlığı dahi kazanılamamıştır… Yanlış yöntem de ısrar etmenin partiye bir yararı yoktur…

2014 yerel seçimlerinde ise oluşturulan 5’li komisyon iki genelge çıkarmış büyükşehir metropol ilçelerde belediye meclisleri için fermuar yöntemiyle adayların belirleneceğini örgütlere bildirmiştir. Buna göre adayların yarısını MYK ve İl Başkanlarının gözetiminde “eğilim yoklaması” ile örgüte yaptırmıştır.

Çıkarılan genelgelere göre diğer yarısını gençlik, cinsiyet ve meslek kotası uygulanarak büyükşehir metropol ilçe başkanları ile 5’li komisyon üyesi olan yerel yönetimlerden ve örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcıları müştereken belirlemişlerdir.

Genelge kriterlerine hiçbir şekilde uyulmamış, itiş-kakış içerisinde aday belirlenmesi işini yukarıda ifade edilen görevliler, ağzına yüzüne bulaştırmış ve eline ayağına dolaştırmışlardır. Ahbap-Çavuş ilişkileri içinde adayları belirlemişlerdir.

Engin Ünsal CHP’ye Norveç dersleri makalesinde “Parti yöneticileri ‘Ben partiye nasıl katkıda bulunabilirim’ havasında değil, ‘Ben partiden nasıl faydalanabilirim, parti benim için ne yapabilir’ havasında. Bugüne kadar parti için elini taşın altına sokmamış binlerce insan, bu nedenle, yerel seçimlerde aday olmak için medyayı istila etmiş durumda. Manzara gerçekten vahim” demiştir...

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, CHP Tüzüğü ve Yerel Seçim Aday Belirleme Yönetmeliği çerçevesinde adayların aşağıdaki yöntemlerle belirlenmesinin ülkenin, partinin ve aktif üyelerin kazancına olacağı düşünülmektedir…

51 İlde Adayların Belirlenmesi:

* Büyükşehir olmayan, nüfusları ve üye sayıları az olan 51 ilde; Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyesi ve merkez ilçe İl Genel Meclisi Üyesi Adayları partiye kayıtlı üyelerin oy kullandığı, ilçe seçim kurulları nezaretinde yapılacak olan ÖNSEÇİM yöntemiyle belirlenmelidir… Çünkü üyeler birbirlerini tanımaktadırlar, tanıdıkları için en iyi ve doğru adayı seçmek kapasitesine sahiptirler.

51 il merkez ilçe dışındaki ilçe ve beldelerde; 51 il için önerilen yöntemler uygulanır. Veya il yönetimleri ile ilçe ve belde yönetimlerinin müşterek toplantısında adaylar kararlaştırılır...

Büyükşehir Belediye Başkan Adayları:

* Büyükşehir Belediye Başkan Adayları, 30 il için müracaat eden aday adayları arasından MYK tarafından tespit edilen üç aday adayı, parti üst organı olan Parti Meclisi’nde değerlendirilir.

Aday, Parti Meclisi (PM) kararıyla “MERKEZ YOKLAMASI” yöntemiyle belirlenmelidir!

Büyükşehir İlçe Belediye Başkan Adayları: 

* 17 büyükşehir metropol (anakent) sınırları içinde, ilçelerde feodal yapı mevcuttur. Siyasette feodal yapı; "koruyan-korunan ilişkisine dayalı memleketçilik, milliyetçilik, mezhepçilik temelinde yerel örgütlü çoğunluğa" denir. MARMARA BÖLGESİ; İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Balıkesir, Bursa. AKDENİZ KIYI ŞERİDİ; Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep. EGE BÖLGESİ; İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla. İÇ ANADOLU BÖLGESİ; Ankara, Eskişehir. 17 büyükşehir CHP'nin güçlü olduğu illerdir...

* Nüfusu 250.000’den fazla olan ilçelerde aday adayları arasından MYK tarafından tespit edilen üç aday adayı, parti üst organı olan Parti Meclisi’nde değerlendirilir. Aday, Parti Meclisi (PM) kararıyla “MERKEZ YOKLAMASI” yöntemiyle belirlenmelidir.

* Nüfusu 100.000 – 250.000 arasında olan ilçelerde ilçe kongre ve önseçmenlerin birlikte oy kullandığı, ilçe seçim kurulları nezaretinde yapılacak olan “GENİŞLETİLMİŞ ADAY YOKLAMASI” yöntemiyle belirlenmelidir.

* Nüfusu 100.000’den az olan ilçelerde; il yönetimi, ilçe yönetimi ve kongre delegelerinin oy kullandığı, ilçe seçim kurulları nezaretinde yapılacak olan “BASİT ADAY YOKLAMASI” yöntemiyle belirlenmelidir. 

Belediye Meclisi Üyeliği Adayları:

* Nüfusu 100.000’den fazla olan bütün ilçelerde; belediye meclisi üyelerinin yarısı tek rakamlara tekabül eden 1, 3, 5…n kadar “MERKEZ YOKLAMASI” yöntemiyle, diğer yarısı çift rakamlara tekabül eden 2, 4, 6…n kadar “GENİŞLETİLMİŞ ADAY YOKLAMASI” yöntemiyle belirlenmelidir. “Merkez Yoklaması” yöntemiyle Parti Meclisi (PM) tarafından belirlenecek olan meclis üye adayları 5216 sayılı büyükşehir ve 5393 sayılı belediye yasalarında kurulması zorunlu olan komisyonlarda çalışabilecek eğitim ve donanıma sahip olmaları esas olmalıdır.

* Örneğin; (5393 sayılı yasaya göre ilçe belediye meclislerinde iki, 5216 sayılı yasaya göre büyükşehir belediye meclislerinde beş komisyon kurulması zorunludur. Zorunlu komisyonlardan biri imar ve şehircilik komisyonudur. Türkiye de 30’u aşkın branşta mühendislik vardır! İmar ve Şehircilik komisyonlarında görevlendirilecek meslekler; mimarlar, harita mühendisleri, şehir plancıları yoksa inşaat mühendisleridir! Bunlardan en az iki üçünün büyük metropol ilçe belediye meclislerinde olmaları her açıdan yararlıdır.)    

* Nüfusu 100.000’den az olan ilçelerde;  il yönetimi, ilçe yönetimi ve kongre delegelerinin oy kullandığı, ilçe seçim kurulları nezaretinde yapılacak olan “BASİT ADAY YOKLAMASI” yöntemiyle belediye meclisi adayları belirlenmelidir.

* 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na göre her seçim çevresi için (Belediye Başkanı, Yerel Meclis Üyeliği) Genel Merkez isterse %5 kontenjan kullanır! Kontenjan adayları en az 15 yıl aktif parti üyesi olan adaylar arasından gösterilmelidir!

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..