Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2023 Kim Öle Kim Kala

2023 Kim Öle Kim Kala
 

2023 Kim Öle Kim Kala  

Sayın R. Tayip Erdoğan ‘ hayaldi gerçek oldu ‘ ve ‘nerden nereye’ sözcüklerini seçim propagandasında sıklıkla kullandı. Seçimlerde 2023 vaadi ile %49, 9 ‘lük oy aldı.. vatandaş sayın başbakan ne söylese iki kişiden biri onun ağzından çıkanları mutlak doğru olarak algıladı. Milli geliri % 200 arttırdık, IMF'ye olan borcu 2002'de 25 milyar dolardan , 2010 'da 5 milyar dolara gerilemiş olmasını reklam ettiler. 

Halbuki ekonominin %200 büyüdüğü yalan olduğu gibi , sadece IMF 'den aldığımız borç gerilemiş diğer kaynaklardan aldığımız borç ise artmıştı. AKP’ye oy verenlerden kimse doğru mu ?Yoksa yalan mı ? diye düşünmedi . 2001 ‘den bu yana 10 milyonluk nüfus artışı dikkate alınmadı. Bu ekonomik büyüme dolar üzerinden hesaplandı. Halbuki bir dolar 2001 ‘de 1750 Tl olmuştu. Sonra yaklaşık 8 senedir 1400 ile 1650 dolar arasında gitti geldi. Az gelişmiş ülkelere gelen sıcak para nedeniyle baskılanmış dolar üzerinden milli gelir artışını % 200 olarak hesaplanması yanlıştır. 

Halbuki TL üzerinden ve sekiz yıllık resmi rakamlara göre % 45 artış var. 10 milyonluk nüfus artışı hesaplandığında 8 yıllık artış TL üzerinden ancak % 33 ‘ ü zor bulmaktadır. Sadece simit üzerinden hesaplandığında 2002 ‘de 2.750 simit alan bir asgari ücretli şu anda 1500 simit ancak alabilmektedir. Yani Asgari ücretli ve emekli 8 yıllık refah artışından da yararlanamadığı apaçık ortadadır. 

Hükümet 8 yıl içinde özelleştirmeden 60 milyar Dolardan fazla gelir elde ederken , buna karşılık sadece yol ve sağlık hizmetlerindeki ilerlemeyle öğünüyor. Buna karşın ülke kaynaklarının %50’den fazlası yabancının hakimiyetine geçiyor. 

Yabancıların kar transferi 2003-2010 arası 60 milyar doların üzerinde. Yani yabancılar özelleştirme sonucu alınan para kadar 7 yılda kendi ülkelerine kar transferi yapmışlar. Hükümet seçim propagandası boyunca iş ve aş üretme bakımından bir tek bile yatırım söyleyememektedir. Yani bu kadar kolay bulunan döviz bolluğu içinde AKP hükümeti gelen parayı gerektiği kadar iş ve aşa dönüştürememiştir. 

Menderes dönemi gibi , yollar önemli olmuş ( Uçak fabrikası ve traktör fabrikası kapatıldı) iş ve aşa üreten fabrikalar yapılmamıştı. R. Tayip Erdoğan döneminde ki AKP hükümetinde de kısa vade de , seçmenden oy almak için yardım adı altında fonlanırken , hazır yiyici kesim oluşturulmuştur. Çiftçiye ürününe değil ekse de ekmese de toprağa yardım parası verildiğinden çiftçi ürün üretmeyi azaltmış aldığı toprak parasıyla yaşamaya başlamıştır. Tarımsal ürün ve hayvansal ürün azaldığından ülkemiz bunları ithal eder hale getirilmiştir. 

Toplam borç 2002 ‘de 225 Milyar dolardan 2010 itibariyle 520 Milyar dolara %131 artmıştır. Dış ticaret açağı 2002 ‘de 15.5 milyar dolardan 2010’da 75 milyar dolara , kişi başına düşen borç 3, 472 Dolardan 7, 132 dolara çıkmıştır. Vatandaş iktidar giderse borçlarımı nasıl öderim ya da dar gelirli aldığı yardımdan mı olurum korkusuyla, AKP’yi seçeneksiz görmesine yol açmıştır. Yani R. Tayip Erdoğan’ın başarı diye sundukları ile ülke gerçekleri maalesef örtüşmemektedir. Buna rağmen sanal iyi hissetme seçim yarışında AKP’yi başarısının zirvesine çıkardı. 

Bundan 3 yıl önce de Yunanistan, İspanya, Portekiz ekonomilerinin çok iyi olduğunu düşünürdük. Şimdi AB fonlamasına rağmen can çekişmektedir. Türkiye ekonomisi de kendini üreten bir ekonomiye dönüştüremezse , sıcak paranın sekteye uğramasıyla ya da çıkacak bir ekonomik krizle, böylesi bir akıbetle karşılaşması sürpriz olmayacaktır. 

Bir örnek verelim 2001 ‘de fındık kilosu 7, 5 Tl , sekiz yıllık AKP iktidarında artacağına gerileyerek 2010 'da 5 TL olmuş., ANAP döneminde başlayan ve Doğu Karadenzi sahil yolu , 8 yıllık AKP iktidarı döneminde bu bölgeye yapılan tek yatırımdır. 1995 yıllardan beri kurulacağı söylenen Ordu ve Giresun arasında kurulacak ORGİ hava alanı AKP’nin 8 yıllık iktidarı döneminde yapılmadı. Ancak Başbakan Ordu ve Giresun’da seçim mitinglerin de bu hava alanının çizgi filmini oynattı . Sonuç, Ordu ve Giresun’da oyların %60’dan fazlasını aldı.. 

Bence başbakanın seçim başarısını da Cemaat ve Tarikatların yanı sıra 500 bin tane bayanın büyük katkısı var.Bunların çoğu belediyeden ya da fakfuk fonundan yardım alan eşinden ayrılmış ya da yoksul olan gönüllü bayanlardan oluşmaktadır. 

Hangi ile gittiyse oraya yapacaklarının bir çizgi filmini gösterdi 2023 yılına kadar yapılacağına söz verdi. R. Tayip Erdoğan’ın Ustadı N.Erbakan nereye gitse bir fabrika temel ve bir hava alanı temeli atardı. Sonra o temelden hayvanlar su içerdi. 

Eee ne demişler boynuz kulağı geçermiş. Bu konuyu güzel özetleyen bir Karadeniz fıkrası var. Bir gün Dursun Temel adında ne kadar kişi varsa, bir yemekli davet vererek onları bir uçurumun başında toplamış. Yemekli davet bitince Temel adını taşıyanları Dursun uçuruma tek tek atmaya başlamış. Temel sormuş Dursun’a ‘ula uşağım ne yapıyorsun ‘diye. Dursun demiş’ Temel atırum ‘ da. 

Bu arada R. Tayip Erdoğan vatandaştan 4 yıllık olarak oy istemedi 12 yıllık oy istedi ve vatandaşta 12 yıllık %49, 9 'luk oy verdi. AKP ‘nin seçim vaatlerinin 12 yıllık yani üç dönemlik 2023 hedefini şöyle bir fıkra ile süsleyebiliriz. 

Adamın birisine Padişah ölüm cezası vermiş. Sonra da ‘ bu cezadan kurtulman için hiç kimsenin yapamadığı bir şeyi yaparsan seni bağışlarım demiş.’ Adamın gözü kapıdaki eşeğe ilişmiş ‘ Padişahım bu gördüğün eşeği konuştururum’ demiş. Padişah ‘ tamam hadi konuştur da göreyim seni’ demiş. Adam ‘ konuştururum ama 12 yıl süre isterim ‘demiş. Padişah içinden geçirmiş ‘Eşek nasıl olsa konuşmayacağına göre ‘verdim sana 12 sene ‘ demiş. Arkadaşı yolda giderken sormuş adama ‘ yahu Eşek hiç konuşur mu kesin senin kelle gitti’ demiş. Adam demiş ‘oniki sene sonra eşek kalır mı ?Ben yaşar mıyım ?, Padişah tahta kalır mı ? ‘Kim öle kim kala ‘ demiş . R. Tayip Erdoğan 2023 yılına kadar dediklerini gerçekleştirmek için iktidarı istediğine göre, Oniki sene sonra AKP olur mu ? R. Tayip Erdoğan iktidarda kalır mı ? yani ‘kim öle kim kala’.. 

 

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..