Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2023 Türkiye’si bu teknolojilerle Almanya'nın yanında Avrupa’nın yeni ekonomik patronu oluyor (7)

Yüksek teknoloji üreten şirketlerimizi ihtimaldir ki hiç duymadınız. Bu şirket ve ürünler iddialarımızın en büyük delili’ dir.

Başarıların arkasındaki tek etken ve kaynak; sizin kendinize koyduğunuz hedeftir.

Kişinin zengin olmasının etkeni de, kendisine koyduğu hedef ve onu sorgulamadan ileriye doğru yürümesidir.

Başarıdaki sır; koyduğunuz hedefin bedelini (gerektiğinde) ödeyebilme kararlılığı’dır.

Karıncalar ve çalışmaları buna en güzel misaldir.

Karıncanın Hac Hikayesini nerede ise bilmeyenimiz yoktur.

Karıncayı telaşlı şekilde yürüdüğü görenler sorar:

Hayrola… Nereye gidiyorsun?

-“Hacca” Der, Karınca.

“Ohooo” Sen bu hızla ölene kadar da varamazsın…”

-“Olsun…varamasam da yolunda ölürüm…”

İnsanların ve milletlerin hedefleri, onların en büyük enerji kaynaklarıdır.

“Güney Kore ekonomisi çok değil 20 yıl önce Türkiye’nin bile gerisinde iken bugün dünya pazarlarına çıkan LG, Samsung, Hyundai gibi dev markaları ve yüksek teknolojiye dayanan ihracatı ile hem dünya ticaret liginde söz sahibi olmayı başardı hem de OECD rakamlarına göre 598 milyar dolarlık ihracatının yüzde 30’a yakın kısmını high tech ürünlerden sağladı…

Türkiye’nin 2023 hedeflerinden biri de 500 milyar dolarlık toplam ihracatın yüzde 20’sinin ileri high tech ürünlerinden sağlanmak.

Peki bu hedefler nasıl tutturulacak?

Dünya ticaretinde esas değer zincirini yaratan high tech ürün ihraç eden firmalar nasıl çoğalacak?

Uzun zamandır akademisyenlerin ve ekonomi otoriterlerinin dillendirdiği gibi ‘Türkiye artık çok iyi fason üretici kimliğinden kurtulmalı’ cümlesi Türkiye’nin bu konudaki yeni yol haritasını ortaya koyuyor.

Rakamlar daha fazla Ar-Ge diyor

OECD‘ye göre bir ürünün high tech olması o ürünün imalatında kullanılan Ar-Ge yatırımlarının yoğunluğuna bağlı.

OECD yaptığı sınıflandırmada uzay ve havacılık, bilgisayar, ilaç, bilimsel aletler, elektrikli makine, hassas ölçü aletleri ve elektronik büro malzemeleri vb. ürünleri bu kapsama dâhil etmiş.

Buradan hareketle ülkelerin Ar-Ge bütçeleri high tech imalat ya da ihracat ile ilgili önemli veri sunuyor. Rakamlara bakacak olursak OECD ülkelerinde ortalama GSMH‘nin yüzde 3’ünü Ar-Ge‘ye ayrılırken Türkiye’de bu yüzde birlerde.

Gelişmiş ülkelerde ise oran yüzde 6’ya kadar çıkıyor.

Mevcut tabloya rağmen Türkiye’de yüksek teknolojiye yatırım yapan firmaların sayısı giderek artıyor.

Venus markası ile yerli cep telefonu üretimine başlayan ve 2013 yılında elektronik ürünlerden 2.5 milyar dolar ihracat geliri elde eden Vestel’in bu alandaki çabaları kayda değer.

Kablosuz iletişim alanında dünya pazarlarında da adından söz ettiren Airties bir başka örnek firma olarak belirtilebilir.

Savunma sanayii kuruluşları, ilaç şirketleri ve yazılım ve bilişim üreticileri high tech ürün ihraç eden önemli sektörler arasında…

Vestel elektronikte iddialı

Venus markası ile ürettiği yerli cep telefonu ile Türkiye’nin ileri teknoloji firması olmaya aday olduğunu gösteren Vestel, hem cep telefonu hem de diğer high tech ürünlerin ihracatını artırmayı hedefliyor.

Otomotiv üretir gibi hastane yatağı üretiyor

Son beş yıldır Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına ağırlık veren Kayserili Nitrocare, niş bir alanda Türkiye’de ve dünyada önemli bir pazar payına sahip olmayı başardı. Ürettikleri elektronik donanımlı hastane yatakları ile 72 ülkeye…ihracat yaptıklarını belirten Nitrocare Marka Müdürü Mehmet Serkan Konur, Türkiye’nin ileri teknoloji alanına adapte olduğunu belirtirek, “Mevcut ekonomik ve altyapı koşulları dikkate alındığında firmalar için ileri teknoloji hâlâ zor bir süreç. Teşvikler ise bölgelere göre değişiyor. Devlet destekleri artırılmalı” diye konuştu.

Airties dünya markası olmaya doğru ilerliyor

2004 yılında ABD Silikon Vadisi’nden Türkiye’ye dönüş yapan bir ekip tarafından kurulan AirTies, elektronik cihazları birbirine, internete ve insanlara kablosuz olarak bağlayan ürünler geliştiriyor.

Dünya genelinde 10 milyondan fazla cihazı bulunan AirTies, uzman Ar-Ge kadrosu ile çip üreticilerine bağımlı olan rakiplerinin aksine kendi ürünlerini tasarlayıp geliştiriyor.

İngiltere başta olmak üzere Avrupa pazarında iddialı olan Airties, 100 milyon dolarlık cirosunun yüzde 10’unu Ar-Ge’ye ayırıyor. Airties, kablolu-kablosuz yerel ağ ürünleri (LAN) internet üzerinden telefon (VoIP), aksesuarlar ve internet üzerinden televizyon (IPTV) ürünleri ihraç ediyor.

Havelsan siber alanda ürünler geliştirecek

Başta Türk savunma sanayi ve bilişim alanlarında olmak üzere birçok sektörde ürün geliştiren Havelsan, son dönemlerde füzyon, big data (büyük veriler), bulut ve siber teknoloji alanlarında yeni teknolojik açılımlar yapmayı hedefliyor. Yazılım alanında başarılı projelere imza atan ve 2013 yılında 78.6 milyon lira tutarında yazılım ihracatı gerçekleştiren Havelsan, Körfez, Orta Asya, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerine odaklanmış durumda.

Gerçekleştirdiği atılımlarla yurt içi ve yurt dışı savunma sanayinin dikkatini üzerine çeken şirket toplam iş hacminin yüzde 31’i yurt dışı projelerden oluşuyor.

Netaş yazılımda 5 kıtada var

Son yıllarda yazılımcı kimliği ile hem büyüme rakamları hem de ihracat pazarlarındaki başarıları ile dikkat çeken Netaş, günümüzde 5 kıtaya ihracat gerçekleştiriyor. Netaş’ın ürünlerini ise 160’tan fazla telekom şirketi kullanır durumda. 800’e yakın mühendisle Ar-Ge faaliyetleri kapsamında kablolu, kablosuz ve optik yeni nesil teknolojiler alanında araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdüren şirket küresel boyutta yazılım hizmetleri fırsatlarını da değerlendiriyor. Netaş, VoIP alanında küresel lider Genband, optik ve taşıyıcı Ethernet çözümleri alanında lider Ciena’ya ve GSM-R çözümleri alanında öncü şirket Kapsch’a teknolojik çözümler sunuyor. Şirket 2013 yılında 58.2 milyon dolarlık yazılım ihraç etti.(1)

Yukarıda bizleri 2023 Türkiye’sinde Avrupa’nın yeni ekonomik devi yapacak gözbebeği şirketlerimiz, karıncalarımızdan minik bir örnek verdik.

Önümüzdeki bölümde isimlerini dünyanın ezberlediği, ancak, çoğumuzun  ilgisizliğimizden olmalı adını belki de hiç duymadığımız şirketlerimizi, karıncalarımızı açıklamaya başlayacağız.

İnanırsan oluyor…

Devam edecek

–Milli/Yerli Silahlı İnsansız Hava aracı üretmemizle birlikte Devletimiz terörle mücadele nasıl sınıf atladı?

www.canmehmet.com

Resim: http://ozdeyayincilik.com/  Alt yazı tarafımızdan düzenlenmiştir.

(1) http://www.turkishtimedergi.com/ihracat/high-tech-ihracatinin-yildizlari/

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..