Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

21.Yüzyılda Rusya Ekonomisi / Neo-Çarlığın Yükselişi mi?

21.Yüzyılda Rusya Ekonomisi / Neo-Çarlığın Yükselişi mi?
 

Sovyetler Birliği döneminde dünyanın iki büyük süper gücünden biri olan Rusya; imparatorluğun dağılması ile birlikte bu özelliğini büyük çapta yitirmiş olsa da çok zengin doğal kaynaklara sahip kıta büyüklüğündeki toprakları, büyük askeri gücü ve çok gelişmiş, havacılık, silah ve uzay sanayi ve nitelikli işgücüyle ( Bilim adamı, mühendis ve teknisyen) hâlâ ok önemli bir ülkedir. Ancak bazı gelecek bilimcilere göre içinde taşıdığı bazı çelişkiler nedeniyle 2030’lara varmadan dağılacağı tahminleri yapılan Rusya Federasyonu hakkında ortaya atılan bu görüşleri paylaşmak pek mümkün görülmemektedir. Çünkü yukarıda sayılan avantajları yanında Deli Petro’dan beri gelen beşyüz yıllık devlet geleneği ve sistem hangi renge bürünürse bürünsün çok güçlü kalan devlet bürokrasisi nedeniyle Rusya 21.Yüzyıla yön veren ülkelerden biri olacaktır.

Ancak bütün bu avantajları yanında:

- En büyük ihracat kalemi petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar olduğundan yenilenebilir enerji kaynaklarını büyük çapta devreye girmesi nedeniyle giderek ekonomik darboğaza girebilecektir.

- Silah, nükleer enerji ve uzay sanayi dışında üretip dünyaya pazarlayacağı pek fazla bir sanayi ürünü yoktur. Yani Rus Otomobili, Rus elektroniği, Rus buzdolabı veya Rus tekstili sadece kendi iç piyasasına hitap eder. Dışsatımı pek fazla değildir.

- Skolkovo İnnovation Center gibi enerji, nükleer teknoloji, biyoteknoloji ve uzay teknolojisi alanlarında çalışan devasa teknoloji üretim bölgeleri veya başka bir deyişle Silikon Vadileri vardır ama dünya çapında ticarileşip ihracata konu olan bir ürün pek çıkmamıştır. Tabii ki silah ve havacılık ürünleri müstesna.

- Özellikle enerji sektörü ve endüstrinin büyük bölümü batıdaki gibi sayısız şirketin elinde değil oligark adı verilen yarı devlet, yarı özel iş adamlarının elindedir.

- Tarım yapılabilecek devasa büyüklükte toprakları vardır. Ancak iklimin sert geçmesi nedeniyle sadece birkaç ürüne dayanır. Sözgelişi domatesi Türkiye’den almak zorundadır.

Acaba silah ve havacılıkta çok ileri olan Rus teknolojisi, bu özelliğini diğer alanlara da yayarak, sanayi ötesi bir ülke haline gelebilecek midir? Yoksa içinde taşıdığı tüm bu çelişkilerle her an kırılmaya hazır bir sürdürülmezi sürdürmeye devam mı edecektir?

  

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..