Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

2400 kişilik portre milyonlarca gurur

2400 kişilik portre milyonlarca gurur
 

Gurur, Sevg,. ve Saygı


101112... Oradaydım.

Atatürk'ümüzün aramızdan ayrılışının  74. yılında Cumhuriyet Meydanında, 2400 şanslı ve gururlu İzmirliden sadece biriydim.

Yaklaşık bir ay önce Konak Belediyesini arayarak bu proje hakkında bilgi almıştım. Ancak  önceden her hangi bir kayıt söz konusu olmayıp sadece o gün Cumhuriyet Meydanında olmak ve koyu giyinmek  kaydı ile bu projede olabileceğimi anlamıştım.

O sabah erkenden kalkarak Karşıyaka dan Pasaport vapuruna binerek alana ulaştım. İzmirliler ve İzmirde yaşayanlar yavaş yavaş alanı doldurarak anma ve saygı duruşu anını beklemeye başladılar. Herkesin yüzünde bir gurur ifadesi fazlasıyla vardı. Atatürk'e inanmanın onun evlatları olmanın, onun gençliği olmanın ve onun izinden yürüyor olmanın gururu ve inancı. Atatürk'ün İzmirlisi olmanın  gururu ve heyecanı. Son günlerde artarak devam eden Atatürk'ü ve onun izlerini, devrimlerini  karşı yasalarla yok etme bilinçli  hareketi biraz daha fazla dirençle savunuluyordu bu yüzlerde bu kalplerde.

O aydınlık kalpler Cumhuriyet Meydanında özellikle kadınlarıyla oldukça fazlaydı.

Meydandaki resmi törenle birlikte 9:05'te  Atatürk'ümüzü saygıyla ,rahmetle, minnetle ve şükranla bir kez daha andıktan sonra Kordon kıyısında oluşturulan masalarda ilk kaydımızı yaptırmıştım.

Önümde oldukça uzun bir sıra vardı. Sıralarda küçük sohbetler yaparak kayıt masalarına ilerlerken herkesin içindeki heyecanı, yüzlerindeki ışığı kalplerindeki gururun yansımasını görebilmek mümkündü. Kayıtlar henüz başlamıştı ki önümde çok fazla kişi olmadığına emindim. Büyük bir aksilik olmazsa bu  tarihi projede  bende yer alabilecektim.

İlk kayıtlardan sonra Cumhuriyet Meydanının Batı tarafında deniz kıyısında törenden sonra boşalan  alana ikinci bir sıra oluşturararak  yavas yavas  girmek için bekledik. Bu planlı ve düzenli girişte hem portrenin neresinde olacağımızın numarasını aldık hem de giydiğimiz tişörtleri.

Saat 10:45 gibi  ben içerideki yerime ulaştığımda  2400 kişilik liste tamamlanmıştı Herkes artık alandaki yerlerine girebilirdi. Bu işlemde hızlıca devam etti ve yaklaşık 11.30 gibi bizler hazırdık. Hava aydınlıktı. Güneş yakıcı ve sıcaktı. Çok nadir bulutların arasına girse de hemen çıkıverip bizleri ısıtıyordu. Saatlerin 12:30 olmasıyla ve güneşin açısıyla beraber gölgelerinde tam olarak yansımasıyla  oluşturacağımız 2400 kişilik Atarürk portesi için her şey hazırdı. Bu andan itibaren yaklaşık 20 dakika  kıpırdamadan beklerken helikopterden bu  fotoğraf ve video çekimi devam ediyordu.

Alanda 2400 Cumhuriyet ve Atarürk sevdalısı, yüreği insan ve Atatürk sevgisiyle dolu genci yaşlısı herkes bu tarihi anı yaşamaktan dolayı son derece gururluydular. Tarihe geçmek güzel bir duygu. Her ne kadar bu portreden kimse  kendini seçemiyecek.  Ancak orda olmak o bütünün içinde bir parça olmak mutluluğu ve gururu bizlere kesinlikle yetecek. Bunu Atatürk için yapıyor olmak  bunu yaparken birlikte Atatürk olmak onu portreliyor olmak ise ayrı bir övünç ve gurur kaynağı. Bu gururu yaşamak anlatılmaz kesinlikle. Dışarda kalanları içerdeyken yaklaşık 20 dakika süren o anda çok daha iyi anladım.

İzmir den çıkan bu proje duyduğum kadarıyla dünyada bir ilk. Türkiyede zaten ilk. Konu Atatürk olunca İzmir her zaman ilk olmuştur ve olacaktır, inanıyorum. Bir başka övünç kaynağı ise bu projede kadınların erkeklerden çok daha sayı olarak fazla olmasıydı. Bu ayrı bir mutluluktu.. Atatürkün kendileri için ne kadar büyük bir lider olduğunun farkında olmaları  ve özellikle KADINLARIN Atatürk lerine sahip çıkması takdir edimeli diye düşünüyorum. İşte Atatürkün istediği özlediği Türk bu dedirtti.

Bu proje ile ilgili görüntüleri de merak ediyorsanız Konak Belediyesinin sitesinden izleyebilirsiniz. İzlerken 200 m ve daha fazla yüksekten o manzaranın muhteşemliğini çok daha iyi görebiliyorsunuz. Hem İzmir'i hem de Atatürk'ü yeniden izlemek güzel bir duygu.

Teşekkürler Konak Belediyesi ve Sayın başkan Dr.Hakan Tartan. Bu projeyi düşünen ve hayata geçirmekte  hiç bir özveriden kaçınmayan değerli insanlara ilk andan son ana kadar emeği geçen herkese  2400 kişiden biri olarak teşekkürler, İzmir de yaşayan biri olarak teşekkürler bir Cumhuriyet insanı olarak teşekkürler bir insan olarak teşekkürler.

 
Toplam blog
: 96
: 648
Kayıt tarihi
: 12.08.08
 
 

Karadenizliyim. İzmir' de yaşıyorum.  Dünyanın tek bir ülke  olduğuna inanarak  bütün insanların ..