- Kategori
- Sinema
26 Film Kısa Kısa Kolaj-1
Uzun zamandır bir film üzerine yazı yazmamıştım. En son yazdığım yazı üzerinden 26 film geçmiş. Bu filmleri es geçmeyip bir kolaj yapmak istedim. Kısa kısa iki-üç cümleyle filmler hakkında düşüncelerimi yazacağım.
İlerleyen zamanlarda tekrarlarını yapabileceğimi düşündüğüm için Kolaj - 1 ismiyle ilk yazıma başlayayım.
The Lost City Of Z - Kayıp Şehir Z: Gerçek olaylardan uyarlanan hikayede bir kaşifin keşfetme duygusuna yoğunlaşıyoruz. Kurduğu görsel dünyayla çıtasını yukarı çıkarırken hikaye örgüsü ve uzun süresiyle çıtasını düşürüyor.
Alien Covenant - Yaratık Covenant: Prometheus filmi zamanının on sene sonrasında Covenant uzay gemisinin mürettebatı ile birlikte yeni bir gezegene yeni bir yaşam oluşturmaya çalışıyoruz. Alien filmlerinin öncesini anlatması nedeniyle ilgi çekiciliğini korurken sorulan soruların havada kalması izleyeni mutsuz ediyor.
Raw - Çiğ Et: Genç bir kızın üniversitedeki ilk günüyle başlayan hikaye, aykırı ve sert sahneleriyle kendini keşfetme konusunu ele alıyor. İlginç bir hikaye fakat zorlama sahneler ve yönetim eksiklikleri ile es geçilen bir filme dönüşüyor.
Hacksaw Ridge - Savaş Vadisi: Tamamen gerçek bir kişi olan asker Doss' un 2. Dünya Savaşı sırasında yaptığı kahramanlıklar ve vicdani ret meseleleri hikayeyi oluşturuyor. İnanç üzerinden hikayesini anlatan yönetmen savaş kısımlarında oldukça sert ve direkt aktarırken gerçekleşen olayları yönetim sıkıntılarından dolayı mantıksız ve olanaksız gibi göstermiş. Son sahneler olmasa gerçek olmadığını, abartıldığını çok rahat söyleyebilirdim.
Batman Vs Superman The Dawn Of Justice - Adaletin Şafağı: İki süper kahramanı aynı filmde görmek heyecan verici olabiliyor fakat pek de keyifli olmuyormuş. Hele ki birbirlerine düşmanlarsa.
Salesman - Satıcı: İki evli oyuncunun yaşadığı üzücü bir olaya odaklanan film, ilişkiler üzerinden insan doğasını inceliyor. Film aynı zamanda bir tiyatro oyunu eşiliğinde de ilerliyor fakat oyunun çok da filme katkısı olduğunu, herhangi bir derinlik kattığını düşünmüyorum.
Babamın Kanatları: İnşaat işçilerinin hayatına giren filmin en büyük artısı, gerçekçi bir yaklaşım sergilemesi. İşin duygusal tarafını da filme iyi adapte eden yönetmen sadece sona doğru bocalıyor, muallakta kalıyor.
Carol: Hemcins yakın ilişkilere sıcak bakamıyorum. O yüzden ön yargıyla yaklaştığım bu film de beni yanıltmayarak vasatın altında kaldı.
Kümes: Minimal filmlerin en sevdiğim tarafı, küçük olayları büyükmüş gibi seyredebiliyorsunuz. Bu ilk yönetmenlik filminde de taşradaki bir ailenin yaşadıkları ailesel sıkıntıları izliyoruz. İçeriğinde barındırdığı komedi ile de izlenebilirliği arttırıyor.
Coherence - Paralel Evren: Paralel evren üzerine yoğunlaşan ve ilgi çeken film özellikle serbest senaryosu yani senaryosuz yapısıyla ilginç bir deneyim sunuyor fakat bir noktadan sonra mantık hataları, takip zorluğu nedeniyle hikayeden kopuyorsunuz.
The Stakelander - Vampir Cehennemi: B filmi statüsünde değerlendireceğim bu devam filmi türe çok da bir katkısı olmadan çerezlik olarak izlenebilir.
Hidden Figures - Gizli Sayılar: Gerçek olaylardan uyarlanan film, geçtiği dönemi ve şartları fona çok iyi bir şekilde yerleştiriyor. Nasa' da çalışan 3 siyahi deha hanımın yaşadıklarını ve sorunlarıyla beraber ırkçılık meselesine de el atan film yapılan yanlışlıkları sakınmadan anlatıyor.
La Casa Del Fin De Los Tiempos - Zamanın Sonundaki Ev: İlgi çekici bu ispanyol filmi, zaman yolcuğuna farklı bir bakış atıyor. Tekrara düşme ve zaman yolcuğu mantık hataları bu filmin de en büyük sorunu.
A Cure For Wellness - Yaşam Kürü: Özellikle kurduğu atmosferle başarılı olan film, sonuna kadar gizemini ve ilgi çekiciliğini koruyor.
Life - Hayat: Bilim-kurguyla beraber yeni birşeyler keşfetme arzumuz her daim artıyor. Life da bu izden gidiyor ve yeni bir yaşam formunu bizlere sunuyor. Sadece uzay gemisinde geçen film, sonu itibariyle de ilginç bitiyor.
Tereddüt: İki ayrı kadının dünyalarına giren ve bu kadınları kesiştiren yönetmen kadın özelinde modern-taşra insanını kıyaslamak yerine sentez yapıyor. Kurduğu atmosfer ve oyunculuk becerileriyle filmin içine rahatça girebiliyorsunuz.
Koca Dünya: Reha Erdem' in dünyası bambaşka.Tam bir yönetmen hikayesi diyebileceğimiz bu film, iki kardeşin büyümekten ziyade büyümeden olgunlaşmasını konu ediniyor. Kurduğu görsellik ve sinema diliyle görülmesi gereken bir yapım.
Sivas: Daha yeni izleyebildiğim bu film beni bahsedildiği kadar içine çekemedi. Çok kişisel gelen filmin en büyük artısı küçük oyuncunun oyunculuk becerisi oldu.
John Wick 2: İlk filmin devamında, daha çok aksiyon daha çok macera ve daha çok dövüş var. İlk filme göre daha çok beğendim. O dünyanın gizli kalmış noktalarına da değinmesini artı olarak yorumluyorum ve üçüncü filmi bekliyorum.
İkinci Şans: Çok da farklı olamayan romantik komedi bir iş. En azından kalitesiz bir iş olmamış.
Ana Yurdu: Anne-kız ilişkisini merkeze alan film, yavaş anlatımı ile biraz sıksa da kısa süresi ile bunu sübvanse ediyor. Sonu ile ilginç bir çıkarımda bulunuyor.
Çalgı Çengi İkimiz: İlk filmin başarısının ardından yıllar sonra gelen ikinci film ilk filme göre daha bütçeli fakat ilk film kadar özgün olmamış. Ekibin kendine has mizah anlayışı yine bu filmde de ön planda.
Get Out - Kapan: Senaryoları farklı filmler hep dikkatimi çekmiştir. Aslında adam kaçırma filmi janrına sokabileceğimiz bu film, hikayesi ve yönetimiyle bambaşka bir minvalde ilerliyor. Tatmin edici bir şekilde de sona eriyor.
The Autopsy Of Jane Doe - Jane Doe' nun Otopsisi: Bir otopsi analizi diyebileceğimiz bu film, zorlayıcı sahneler barındırmıyor. Otopsi ilerledikçe merak duygusunu yukarıya çıkaran film, metafiziksel bir çıkarımla sona eriyor. Özellikle türün meraklıları için kaçırılmayacak bir fırsat.
Görümce: Gupse Özay, Deliha' dan sonra yine farklı bir karakterle yine işini iyi yapan ve güldüren, aynı zamanda kalitesini de bozmayan bir film ortaya çıkarmış.
Discovery - Keşif: Netflix' in filmlerinden biri olan Keşif, ölümden sonra hayat olduğunu kanıtlayan bir bilim adamıyla beraber intiharların artması ve öbür hayatı gözlemlemek üzerine kurulu. Yine ilginç bir konu fakat yine tatmin etmeyen bir final.