Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

29 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

29 Temmuz BIST 100 Teknik Analizi

29 Temmuz BIST 100 Teknik Analizi
 

BIST100


BİR ÖNCEKİ ANALİZ

Endeksin 77,800 seviyesindeki GAP’ine dikkat çektiğim son teknik analiz yazımda, Borsa İstanbul’da son bir haftada yaşanan yüzde 10’luk yükseliş, kısa vadeli göstergelerin birçoğunun aşırı alım bölgesine girmesi ve kısa vadeli ortalamaların konumuna işaret ederek, yukarı yönlü hareketlerde kârlı pozisyonların azaltılmasının uygun olacağını belirtmiştim.
 
NE OLDU?
Analizde belirttiğim 77,800’ün hemen altında 77,662 puan seviyesine kadar yükselen endeks beklentilerime paralel bu seviyeden satışlarla karşılaştı.
 
PPK öncesi 75,000 üzerinde dengelenen endeks, PPK kararları sonrası 75,000 desteğinin kırılmasıyla birlikte satış baskısını artırdı ve 72,500 desteğinin de altına sarktıktan sonra haftalık bazda yüzde 4,4 düşüşle 72,555 seviyesinden kapattı.
 
TEKNİK GÖRÜNÜM
Grafikte görülebileceği üzere kısa vadeli alçalan trend içerisinde hareket eden endeksin geçen haftanın ikinci yarsında 22 günlük maliyetini aşağıya kırmasıyla birlikte satış baskısını artırdığı söylenebilir.
Geçen hafta Çarşamba günü 75,000 desteğini aşağı yönlü kıran endekste yaşanan geri çekilmenin işlem hacmi ile desteklenmesi endeksin zayıf görünümünün devam edebileceği izlenimini vermektedir. Keza endeksin 5 – 10 ve 22 günlük ortalamalarının aşağı yönlü seyri de bu görüşümüzü onaylar niteliktedir. Diğer taraftan Bollinger Band’ın düşüş yönlü eğilimini devam ettirmesi ve aşağı yönlü seyri risk yaratmaya devam etmektedir.
 
TEKNİK GÖSTERGELER
Endeksin kısa vadeli teknik göstergelerini incelediğimizde CCI ve William’s R’ın aşırı satım bölgesine yaklaşması ve stokastiğin ise bir önceki dip seviyeleri test etmesi, endeksin yukarı yönlü tepki hareketi için ön sinyal olarak kabul edilebilir. Bunun yanında trendin ivme ve gücü bakımından takip ettiğimiz Momentum’un dik bir eğimle aşağı yönlü seyri ise bu noktada risk unsuru olarak değerlendirilebilir.
Orta vadeli göstergeleri incelediğimizde ise MACD’ın geçen haftayı tetik çizgisine yakın tamamladığını görüyoruz. Buna rağmen TRİX’in yatay konumu endeksin kısa vadeli desteklerinin çalışacağı izlenimi uyandırmaktadır.
 
Toparlayacak olursak; Yukarıda saydığımız teknik göstergelerdeki bu karışık seyre bağlı olarak bugüne endeksin zayıf bir görünümde başlaması beklenebilir. Bu noktada grafikte turuncu çizgi ile gösterilen 71.100 seviyesinde geçen kısa vadeli trendin üzerinde tutunma konusunda göstereceği başarının kısa vadeli yön tayini açısından belirli olacağı söylenebilir. Satış baskısının devam edip, bu seviyenin altına inilmesi ve kapanış yapılması durumunda endeksin bir önceki 70.400 desteğinin çalışmaması ve 68.500 seviyesinin test edilme olasılığı artacaktır.
 
Son zamanlarda sık sık karşılaştığımız üzere her yükseliş çabasının sert satışlarla karşılaştığı bu ortamda orta vadeli yeni pozisyon açılmasını uygun bulmamakla birlikte, endeksin kısa vadeli göstergelerinin konumu trend desteklerine (71.100) yaklaşmalarda hisse bazlı yaşanan tepki alımlarından yararlanmak adına çok kısa vadeli alımlar yapılabileceğine işaret etmektedir. 
 
Endeks için kısa vadede 72.000 – 71.100 – 70.400 seviyeleri destek, 73.000 – 73,500 – 75.000 direnç konumundadır.
 
Bol şans
Esra YILMAZ

 
 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara