Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
Emlak
 

2B gerçeği- Yazı dizisi- bölüm 7

2B gerçeği- Yazı dizisi- bölüm 7
 

2B Gerçeği Yazı Dizisi - Bölüm 7


Yazı dizimin bu bölümünde; Geçen bölümlerdeki uyarıların bir kısmı yine anımsatılacak, son bir ayda neler olduysa sıralanacak, gerçek nedenleri anlatılmaya çalışılacak, son gelişmelerin bilgisi verildikten sonra, yaratılan son koşullara göre yakın ve uzak gelecekte neler olacağı, olabileceği öngörülerime yer verilecektir.

ÖNCE HÜKÜM SAHİPLERİNE, yani bu yasaların insanlarımıza yaşatacaklarından sorumlu olan ALT VE ÜST BÜROKRATLARA, MİLLETVEKİLLERİ, DANIŞMAN VE BAKANLARLA, BUNLARA ‘’DUR!’’ DEME YETKİSİ OLDUĞU HALDE DEMEYENLERE DUYURULMASI GEREKEN SİTEMLERE YER VERECEĞİM…

Bilmiyor olabilirsiniz. Her şeyin en doğrusunu bildiğinizi sansanız da bazı şeyleri bilemeyebilirsiniz. Bu konunun da onlardan biri olduğu anlaşılıyor.

Pufidik koltuklarınızda birbirinizi gaza getirmek, ‘’ALIRLAR… ÖDESİNLER… DEVLETİN ARAZİSİ BU!’’ diye halktan habersizliğinizi, sizi oralara oturtanlara zulüm haline getirmek yerine, yapılması gerekenlere ilişkin; Okumaya tenezzül buyurmadığınız bilgileri, araştırmaları, duyumları, olasılıkları yayınlayan gazeteleri, dergileri izlemeli, halkın içinde olan, tanıyan, işini gerçekten bilen ve seven insanların uyarılarına önem vermeliydiniz. SULTANCILIK OYNAMAK YERİNE BUNU YAPABİLSEYDİNİZ, şimdi; Söylenecek yalanlar aramak, mikrofonları bırakıp kaçmak, YAZDIĞINIZ YASALARI DAHA UYGULAYAMADAN DELMEK, DELİKLERİNE YAMALAR UYDURMAYA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALMAZDINIZ.

* * *

Geçen bölümü yazarken 2B alanlarının satışını düzenleyen yasada bedelleri değiştiren yasa görüşmeleri TBBM’ de tamamlanmış ve kabul edilmişti. Henüz Cumhurbaşkanı onaylamamıştı ama bunun önemi yoktu.

BU GELİŞME KARŞISINDA ŞUNLARI YAZMIŞTIM;

‘’VE SON GELİŞME!

BU BÖLÜMÜN YAZILDIĞI 31 Ocak günümüzün gelişmesi… 29.01.2013 günü başlayan, ertesi gün gece yarısı sona eren görüşmeler sonucu BEDELLERİ DÜŞÜREN YASA MECLİSTEN GEÇTİ!

MÜJDE! MÜJDE!

Haydi, bu yasa TBBM’ de görüşülürken söylenenleri, söyleyenleri de belirterek özetleyelim, sonucunda ne olduğunu, nelerin olacağını ortaya koyalım… Sorunların artık çözüleceği sonucuna varırsak derin bir nefes alıp, gerçekleştirenlere sevgilerimizi sunalım, varamazsak, gelip de ‘’İşte bedelleri düşürdük!’’ diye böbürlenecek olanlara soracağımız soruları hazırlayalım…’’

Yasa onaylandı… Bakalım ne olacaktı… Bakalım halk ne diyecekti…

* * *

İŞTE TAM BİR AYDA OLANLAR…

Antalya’ nın Sayın Defterdar’ ı 13 Şubatta satışların başlayacağını ilan etti.

Başvuru sırasında istenen 1000-2000 liralık ön bedel artık alınmayacaktı. Peki bu olabiliyordu da başlangıçta neden yapılmadı? Belli değil miydi bedelin bilinmediği bir alış-verişte başvuru parası yatırılmayacağı?

BEDELLER HALA ORTADA YOKTU. ADAMLAR GİDECEK, BEDEL HER KAÇ LİRAYSA, PEŞİN ALMAK BİR YANA, TAKSİTLE DE ALACAKLARSA %10 UNU YATIRACAKLARDI, BİR YERLERDEN PARA BULACAKLARDI. KAÇ LİRANIN % 10U?

Bu ne sorumsuzluk, bu ne ciddiyetsizlik, bu ne halka uzaktalıktı? Halkı cebinde on binlerce lirayla sokaklarda, kahvelerde yerlerini almak için bekleşiyor mu sanıyorlardı?

* * * 

ANTALYA CHP ÖRGÜTÜ HAREKETE GEÇTİ.

Yalnızca ana muhalefet partisinin değil, tüm partilerin görevi değil midir milyonlarca insanı ilgilendiren bir yasa hakkında halkı dinlemek, karşılarına çıkabilecek sorunlar konusunda onları bilgilendirmek, uyarmak, mümkün olduğunca bu sorunların çözümü için neler yapılabileceğini anlatmak?

ANTALYA/CHP İL BAŞKANI ve BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI bu görevi yerine getirme çabasına girmişti… ‘’Büyükşehir Belediye Başkanı’ na ne oluyor?’’ demeyin. BÜTÜNŞEHİR Yasası’ nı anımsayın bakalım… 

Türkiye’ de en çok 2B alanı Antalya’ da, ilçeler bazında da AKSU ve KAŞ’ taydı… Uygulamaların olası zararlarını en çok bu ilçelerin insanları görecekti, önce onlar uyarılmalıydı. DİRENİŞ İÇİN DEĞİL, İSYAN İÇİN DEĞİL, BAŞVURMAYANLARIN BAŞVURMASI, BEDELLERDEN PANİĞE KAPILIP BAŞKALARINA, ÖZELLİKLE DE SPEKÜLATÖRLERE DEVRETMEMELERİ, BEDELLERİN YATIRILMASINA İLİŞKİN MEVZUATIN SATIR ARALARINA SIKIŞTIRILMIŞ AMA BÜYÜK BİR OLASILIKLA AYIRDIMINA VARAMADIKLARI OLANAKLARI ÖĞRENMELERİ VE KULLANMALARI, BU ARADA NUTUK ATMAYA GELECEK OLAN BEYEFENDİLERE BAĞIRIP ÇAĞIRMADAN, DEMOKRATİK KURALLAR İÇİNDE DURUMLARINI ANLATMALARI, YARDIM İSTEMELERİ KONULARINDA YÖNLENDİRME AMAÇLI KONFERANSLAR VERMEK ÜZERE PLANLAMALAR YAPILDI…

15 Şubat günü KAŞ/Merkez’ den başlandı. Sonra KAŞ/Kasaba…

16 Şubat günü KAŞ/Kalkan, öğleden sonra KAŞ/Çavdır…

Çok kısa süre içinde duyuru yapılmış olmasına karşın inanılmaz bir ilgi, inanılmaz bir katılım…

İşte bu arada patladı bomba; Defterdarlık internet sitesinde bedel sorgulama kutucuğu oluşturulmuştu, vatandaşlar kimlik numarasını ve başvuru numarasını girince ödeyeceği bedeli öğreniyordu. Öğrenen çığlığı basıyor, ardından yaşadığı şokla kalakalıyordu. Konferansta söylenecekler değişmedi yine de. Dinginlik önerildi…

Bir yanım bu yazı dizisini yazdırırken, toplantılarda beni konuştururken, diğer yanım ‘’Duyumlar belki de yalandır. Halkın nabzını almak içindir de aslında insaflıdır bedeller...’’ Diyordu gizli gizli. ‘’Keşke yanılıyor olsak, ya da yazdıklarımız hakkında toplantılar yapıyorlar ya, değerlendirmiş de insafa gelmiş olsalar…’’ diyordu.

Yazıları yazdıran yanım haklı çıktı… Ne yazık…

KALKAN KONFERANSI ÖNCESİ, SALON KAPISINDAYDIK… AKSU’ dan bir belediye eski başkanı aradı.

- Neredesiniz? Görüşebilir miyiz?

- KAŞ/Kalkan’ dayız. CHP İl Başkanı’ mız, Büyükşehir Belediye Başkanı’ mız, partinin üç avukatı… ‘’2B GERÇEĞİ’’ Konferansları için…

- Ben de onun için aradım. Orman Ve Su işleri Bakanı şu anda burada. Bir eski muhtar ‘’Biz bu bedellerle alamayız! Bize de Suriyeli’ lere olduğu gibi bir konteyner kent kurun, biz oraya göçelim, siz bu toprakları ne ederseniz edin!’’ dedi. Ne cevap verdi biliyor musun? ‘’İŞİNE GELMİYORSA ALMA! DEVLETİN ARAZİSİ!’’ diye bağırdı. Beyim, ne yapacağız? Burada da toplantı yapamaz mısınız?

- Hemen yapacağız…

Arkadan bağırmakta olan vatandaşların sesi geliyordu… Durum başkanlara anında iletildi… Asla ‘’Oh, bize söylenecek söz çıktı…’’ edası yoktu davranışlarında. Üzülmüşlerdi…

Tüm KAŞ toplantılarında çığlıklar vardı… Bağrışıyorlardı;

- Gelin Başkan’ ım, 185 bin lira dedikleri yerimi göstereyim, Allah aşkına…

- İçinde 150 yıllık ev olan bir avuçluk bahçeme 85 bin lira demişler…

* * *

CHP BU KONUYU SİYASETE ALET ETMEDİ. İSTEĞİ, VATANDAŞIN KULLANDIĞI YERLERİ ALABİLMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLARIN SAĞLANMASIYDI.

ANLAŞILIYOR Kİ AKP DE SİYASETE ALET ETMEDİ. DOĞRUYA DOĞRU… AKSİ HALDE BİR BAKAN HALKINA BÖYLE BİR SÖZÜ, ÖFKEYE KAPILSA BİLE SÖYLEYEMEZDİ… BU İŞTEN SİYASİ RANT ELDELEMEK, OY DEVŞİRMEK MÜMKÜNKEN, PARAYI, KULLANICILARIN ALAMAYACAĞI YERLERİ SERMAYEYE SUNMAYI YEĞLEMİŞLERDİ. PARA OYDAN TATLI GELMİŞTİ.

* * *

Aynı konferans bu kez AKSU mahalleleri için düzenlenmişti.

19.02.2013 günü Fettahlı, Topallı, Pınarlı…

Daha kalabalıktı, daha hırslanmış, öfkelenmiş, konuşmak isteyen, bağırmak isteyen her partiden insanlar sakinleştirilemiyordu.

- YATIRMAYACAĞIZ! O HEP DİYOR YA ‘’SIKIYSA…’’ DİYE, ŞİMDİ KENDİLERİNİNKİNİ GÖRELİM, SIKIYSA BAŞKASINA SATSINLAR… SATSINLAR DA GÖRELİM…

Sesimizi yükseltmek zorunda kalmıştık…

- Asla öyle bir şey yapmayacaksınız! Asla! Bu yasa çok vahşi… Kesinlikle satılır başkasına… Sakin olun. Bedel yazısı elinize gelince üç ay içinde % 10 yatıracaksınız…

- Sanki ona yetecek paramız var da…

- Bulacaksınız! YERİNİZİ HİÇ KİMSEYE DEVRETMEYİN, % 10’ U YATIRIN, HAZİNEYE İPOTEK EDEREK TAPUNUZU HEMEN İSTEYİN. İPOTEK ETMEZSENİZ ANCAK SON TAKSİTTEN SONRA TAPUNUZU ALACAKSINIZ. 3 YIL İÇİNDE BU YASA BİR ŞEKİLDE ANAYASA MAHKEMESİ’ NE KONU OLUR, İPTAL OLUR, TAPUYU DA ALAMAZSINIZ. TAPUNUZU CEBİNİZE KOYUN. İLK İKİ TAKSİTİ YATIRAMAZSANIZ BİLE HAKKINIZ ÖLMÜYOR. 3. TAKSİTİ YATIRDINIZ MI HAK SÜRÜYOR. BU ARADA 2 YIL GEÇMİŞ OLUR. 2 YILDA DA KÖPRÜNÜN ALTINDAN ÇOK SULAR GEÇER.

- . . .

- Ve bu arada karşınıza çıkacak her iktidar mensubuna sorun… Durumunuzu anlatın, bedellerin alabileceğiniz değerlere indirilmesini isteyin. Sizin dörtte üçünüz onlara oy vermişti… Madem siz gönderdiniz onları oraya, sizi dinlemek zorundalar…

* * *

AKSULU’ lar ertesi gün için havaalanı yolunda bir araya gelmek üzere miting düzenlemişlerdi. Tüm partilerin ilçe başkanlarıydı organize edenler, çağrı da, parti ayırımı yapılmaksızın tüm halkaydı. Konferanslarda hem CHP İL BAŞKANI’ ndan, hem de BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’ ndan mitinge katılmaları ısrarla isteniyor, onlar da yanlarında olacakları sözü veriyorlardı.

ERTESİ GÜN BİNLERCE AKSULU ISPARTA YOL KAVŞAĞINDAYDI. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI da, CHP İL BAŞKANI da izdihamda ezilme tehlikesi geçirerek alana girdi… Afişler, pankartlar… Toprağına el uzatılınca nasıl da örgütleniveriyorlardı…

* * *

İSYAN YAYILIYORDU. BEYEFENDİLER İZLİYORDU…

İlk işaret Maliye Bakanı’ ndan geldi; Bedeller konusunda bir şey yapmazlarmış ama vade uzatılabilirmiş…

Sonra peş peşe hem AKP, hem de CHP’ den kanun teklifi verildi TBMM Başkanlığı’ na… Bu arada CHP Genel Başkanı Sayın KILIÇDAROĞLU da Antalya’ nın doğu ilçelerini kapsayan iki günlük ziyarette bulundu. 2B toplumu ateşlemiş, katılım umulandan kat kat yoğun olmuştu.

* * *

Ve iki partinin yasa teklifi birleştirilerek görüşülmek üzere TBMM Tarım, Orman ve KöyişleriKomisyonu’na geldi,TARIMDA KULLANILAN 2B ARAZİLERİNİN SATIŞINDA VADE SÜRESİ VE RAYİÇ BEDEL ORANINI YENİDEN DÜZENLEYEN KANUN TEKLİFİ 26.02.2013 AKŞAMI KABUL EDİLDİ.

Bir ay önceki ‘’400 m2 için rayiç bedelin % 50 si alınır…’’ değişikliği sırasında CHP milletvekili Sayın HAMZAÇEBİ adeta yalvarmıştı; ‘Halkın cebinde, 2/B arazisini kullanan vatandaşlarımızın cebinde çok büyük para var zannettiniz… "Gelin, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden burayı satın alın." demek "Burayı almayın." demektir veya "Sizin adınıza birileri getirsin para yatırsın, bu araziyi alsın." demektir, bu araziyi başkalarına satmak demektir… Yine, orman köylüsü değil ama bu arazilerde tarım, hayvancılık faaliyetinde bulunan vatandaşlarımız var. Gelin, bunlara da emlak vergi değeri üzerinden satalım, tarımı ve hayvancılığı teşvik etme iddiasında olan bir Hükümet var, gelin, emlak vergi değeri üzerinden satalım…’’

O zaman dinlememişlerdi. EMLAK BEDELİ konusunda yine dinlemediler ama tarım ve hayvancılıkta kullanılan araziler için koşullar değişti… Toplumdaki tepki YENİDEN DEĞİŞİKLİĞİ nasıl da alelacele önlerine koyuvermişti…

KOYUVERMİŞTİ DE SORUN BİTMİŞ MİYDİ?

* * *

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kabul edilen teklif aynen şöyle;

’ Tamamen tarımsal amaçlı kullanılan ve üzerinde mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar ile sürekli ikamet amacıyla kullanılankonuthariç yerler için, taşınmazın yüzölçümüne ve hak sahibi olunan taşınmaz sayısına bakılmaksızın, bu yerlerin, geçimini çiftçilikle sağlayan hak sahiplerine satışında satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak hesaplanacak.

Satış bedelinin, tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan ve üzerinde sadece tarımsal amaçlı olarak kullanılan mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar ile sürekli ikamet amacıyla kullanılan konut hariç yapı bulunmayan yerler için yüzde 10'u, diğer yerler için yüzde 20'si, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde tahsil edilecek. Kalan tutar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte, belediye ve mücavir ala sınırları dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.

Bu arazilerin tarımsal amaçla kullanılmadıklarının sonradan anlaşılması halinde, taşınmazın satış tarihi itibariyle rayiç bedelinin yüzde 70'i üzerinden hesaplanacak bedel esas alınarak aradaki fark kanuni faiziyle birlikte hak sahibinden tahsil edilecek…

ALIN SİZE YENİ BİR KAOS…

HANGİ EHİL (!) YETKİLİLERCE, NE ZAMAN, KİMLERDEN SORUŞTURULARAK, NEYE GÖRE SAPTANDIĞI BELİRSİZ RAYİÇ BEDEL YİNE KISTAS… Düşünüyorum da, ben oturduğum sitedeki dairelerin bile rayiç değerini bilemiyorum, dairesini satmak isteyen başka, alacağım diyen başka, site yöneticisi başka, mahalle muhtarı başka bir bedel söylüyor…

ASLA DOĞRUSU BELİRLENEMEYECEK BİR BEDELİN % 70 İ OLMUŞ, % 50 Sİ OLMUŞ, NE DEĞİŞİR, KİMİ İKNA EDER Kİ?

Satır aralarında önemsiz gibi duran cinliklere bakınız…

TARIMDA, HAYVANCILIKTA KULLANILAN ALANLARI M2 M2 NE ZAMAN BELİRLEDİN? Taşeronun  üç günlük haritacıları tarafından, beyanlar hanesine kendilerince düşülen notlar mı belirleyecek milyonlarca vatandaşın alın yazısını?

Tarım alanı olarak kullanıyorum dedi, sonra sattı, alıcı başka amaca yöneldi… Bunları takip edecek yeni bir inzibat kolu mu kuracaksın? Bedel farkını, hem de yasal faiziyle satandan mı, sonradan alandan mı tahsil edeceksin? Bu takip kaç yıl sürecek?

Tarımsal kullanımda olmadığı saptanmış olan yerleri almak isteyenler de ilk üç ay içinde % 10 yerine % 20 yatıracak bu arada…

Bir de vade avuntusu koymuşlar… 3 yılda ödenemeyecek bedel 5 yılda da ödenemeyecektir…

GÖRECEĞİZ… GÖRECEKSİNİZ…

* * *

YA DİĞER TEHLİKELER?

Diğer tehlikeler aynen duruyor.

Bedelleri aşağı çekmiş gibi yapmakla, halkın gazını almakla, şimdilik avutmakla sorun çözülmüyor. ‘’TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE…’’ deyiminin tam yeridir. YAZI DİZİMİZİN BUNDAN ÖNCEKİ BÖLÜMLERİNDE AYRINTILARIYLA AÇIKLADIĞIMIZ SORUNLARIN TAMAMI DURUYOR. Satış uygulamaları ilerledikçe, birer birer ortaya dökülecek, canlar yakacak, canlar alacaktır.

Gözlerden kaçmıştır, ben burada yer vereyim;

17.10.2012 TARİHLİ BİR HABER…

‘’Antalya’ da, KEPEZ/Çankaya Mahallesi’ nde bir kişi, hak sahibinin kendisi olduğu 2B arazisini bir başkası üzerine kayıt ettirdiği iddia edilen muhtar vekilini 3 yerinden bıçakladı…’’

Yazı dizimin önceki bölümlerini okuyanlar ‘’Yazdıkları gerçekleşiyor birer birer…’’ demiştir.

Toplantılarda sürekli soruyoruz;

- Orman sınırıyla bitişik yeri olanlar! Ölçümler sırasında haritacılara ‘’Şurayı da alıver be amcam!’’ dediniz mi?

- Demeyen de yok, ölçtürmeyen de yok beyim…

- Gidin düzelttirin, on yıl sonra bile ortaya çıksa, anayasa suçudur, o tapu iptal olacaktır.

* * *

Yineliyorum; Yazı dizimizin bundan önceki bölümlerinde ayrıntılarıyla açıkladığım sorunların tamamı duruyor. YASALAR YİNE DEĞİŞTİRİLMEK ZORUNDA KALINACAK, KAFALAR YİNE KARIŞACAK…

BU BOHÇA BU KADAR YAMAYI KALDIRMAZ!

* * *

EY AMİRAN!

GELİN, BİR BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYİN VE GÜRLEYİN;

‘’BİZ BU KONUDA İŞİN BAŞINDAN BU YANA BİR YIĞIN YANLIŞ YAPTIK. HERKESTEN ÖZÜR DİLİYORUZ! SİL BAŞTAN YASALAR YAPACAK, TEKNİK YANLIŞLIKLARI YOK EDECEK, DOĞRU DÜRÜST TESPİTLERDEN SONRA ALABİLECEĞİNİZ BEDELLERLE SİZLERE VERECEĞİZ. SİZ ŞU SEÇİMLERDE YİNE BİZE OY VERİN, BU KEZ DOĞRUYU YAPACAĞIZ… HEM VALLAHİ, HEM BİLLAHİ…’’

Özcan ÇELTİK

28.02.2013

GELİŞMELERE GÖRE SÜRECEK…

Not: - Mart 2013 de KAKTÜS DERGİSİ’ nde yayınlanmıştır.

 
Toplam blog
: 237
: 361
Kayıt tarihi
: 22.11.06
 
 

1949 Antalya doğumlu, ANSAN üyesi Orman Yüksek Mühendisi, ressam ve öykü yazarıyım. KAKTÜS MEDYA ..