Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '09

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

3G'li olmaya değer mi?

3G'li olmaya değer mi?
 

30 Temmuz'da resmen başlayan 3G, GSM hatları üzerinden pek çok farklı uygulama kullanılmasına olanak verirken, kurumsal anlamda önemli yenilikler getirecek.

3G, şirketlerin çalışma ve iş yapma biçimlerinde derinden değişiklikler yaşatacak. Daha geniş bant genişliği gerektiren uygulamaların mobil cihazlarla kullanılabilmesiyle, daha etkin iletişime sahip olması ve firmaların iş süreçlerinin hızlanması, etkinliklerinin daha artması bekleniyor. 3G teknolojisi ile özellikle kurumsal çözümlerde zaman-maliyet açısından çok önemli fayda sağlayacak. Kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızda internet erişiminden yararlanabilir hale gelecek. Bunun, hareket halindeki ulaşım araçlarında, şehir dışındaki internet erişiminin zayıf veya olmadığı yerlerde iletişimi kolaylaştıracak. Özellikle uzak noktalardan görüntü taşımak, bu bilgileri depolamak, paylaşmak mümkün hale gelecek. Ve sürekli online görüntülü haberleşme sağlanacak.

Her türlü sunum mobil cihazlarla izlenebilecek, yüksek hızda bant genişliği gerektiren uygulamalar mobil olarak kullanılabilecek. Ambulansta ki bir hastanın ön analizleri, görüntüleri, tomografileri hasta, hastaneye ulaşmadan gönderilebilecek ve hastane gerekli ön hazırlığı yapabilecek. Bir anlamda 3G ile kurumsal alanda iş yapma biçimleri yeniden çizilecek. Bu teknoloji pratik kullanım avantajlarıyla iş hayatında hem zaman hem de maliyet kazandıracak. Bu yüzden birçok kurum tarafından ısrarla da tercih edilecek.

3G teknolojisi ile birlikte, ofisten yapılabilen işler evden, seyahat sırasında, tatilde bile yapılabilir hale gelecek. Bu teknoloji, ''home office'' kavramını yaygınlaştırırken, mobil ofislerin gelişmesine öncülük edecek. ADSL interneti daha kullanılabilir hale getirdi ve bu sayede PC ve çevre birimleri satışlarını çok büyük ölçüde artırdı. 3G teknolojisi de mobil, video, ses ve kablodan bağımsız kapsama alanıyla bilişim pazarını hareketlendirecek. Kurumlar, 3G destekleyen çözümleri hızlı ve yoğun olarak bünyelerine uyarlayacaklar. Sektörlerdeki rekabet bu durumu mecbur hale getirecek. Mobil geniş bant uygulamaları üzerinden yazılım geliştiren firmaların sayısı hızla artacak, bu da yeni bir istihdam sahası demek.

Perakende pazarına doping

3G teknolojisinin altyapı anlamında getirdiği 2 değişiklik; 'yüksek hızda, büyük miktarda kablosuz veri transferine olanak sağlanması ve bilinen GSM teknolojilerine göre daha detaylı yer belirleyebilme kabiliyeti. Bu değişikliklerle birlikte verilebilecek hizmetler arasında en fazla gündeme gelenler, mobil video konferans, görüntülü konuşma, mobil video izleme, yer belirleme bazlı pazarlama servisleri olacak.

Özellikle yer belirleme bazlı pazarlama servislerinin, perakende sektöründe önemli fayda sağlayacağı öngörülen bir durum. Bulunduğunuz noktanın daha isabetli algılanması, o sokağa ya da herhangi bir Alış-Veriş Merkezi'ne (AVM) yapılabilecek doğrudan promosyon aktiviteleri yakın zamanda gerçekleşebilecek sonuçlardan biri olacak.

Mobil iş uygulamalarında Pocket PC veya akıllı telefon (Smartphone) cihazları üzerinde çalışan satış takibi ve yönetimi uygulamalar da artış gösterdi. Şirketlerin kurumsal yazılım sistemlerinin uzantısı olarak, bu sistemlerle etkileşimli çalışabilecen yöneticileri kendine çeken mobil iş uygulamalarının yaygınlaştığı bir gerçek.

Birçok web tabanlı uygulamanın, mobil uzantısı zaten mevcut. Geniş bir etki sahası olan ilaç veya hızlı tüketim ürünü sektörleri, operasyonel lojistik sektörleri için mobil çözümlerin rekabet avantajı sağladığı bir gerçek. Ofis dışında geçirilen iş zamanının daha da artması, her sektörde mobil teknolojileri üstünlüğü hızla ele alacaklar. Kısacası 3G, kurumların iş yapma ve çalışma ortamı biçimlerinde önemli değişiklik ve yeniliklere yol açacak. Özellikle web tabanlı olarak başarı gösteren kurumsal servislerin tamamının çok hızlı bir şekilde 3G'ye geçmesi onların avantajı olacak. Yine mobil iletişime özgü, yer belirleme, sürekli online olma, mekan bağımsızlığı avantajlarını çok iyi kullanan kurumsal mobil servislerin gelişmeside kaçınılmaz bir durum. Mobil reklamcılığın da yeni sistemle hızlı bir yükselişe geçeceği en çok konuşulan konulardan biri.

3G ile hızlı internetin, mobil iş uygulamaları kullanımında sadece birkaç ayda % 100'ün üzerinde artışa yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor. Eskiden mobil internet bağlantısı yavaşlığı ve problemleri sebebiyle, mobil iş uygulamaları genellikle 'bağlantısız' olarak çalışı, günün sonunda verileri senkronize ederdik. Fakat önce EDGE altyapısı ve kapsama alanının genişlemesi ve üzerine 3G'nin gelmesiyle birlikte mobil uygulamaların 'her zaman bağlı' yönündeki mimariler geliştirildi. Hatta bazı mobil uygulamaların cihaz üzerinde bir yazılım yerine, internetle erişilen bir web uygulamasına dönüştüğünü görmek de mümkün. Bu da birçok işlemi eskiye göre daha gerçek zamanlı yapmak demek.

İş hayatının şekli ve akışı değişecek

3G, GSM şebekelerinden daha yoğun olarak yararlanılabilecek. 3G kurumlara alternatif erişim çözümleride sunacak. Bugün yedekleme amaçlı kullanılmakta olan GPRS/EDGE çözümlerinin yerine, 3G ile karasal erişim hızına alternatif olacak, hatta yerini alabilecek hızlarda erişim olanaklarına ulaşmak mümkün olacak. İnsanlar konuşurken kesintilere, parazitlere tahammül edemiyor, veri iletişiminde sorun yaşamak istemiyorlar. 3G bu anlamda önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. 3G sayesinde yüksek bant genişliği gerektiren mobil uygulamaların cep telefonu ve mobil cihazlardan kullanabilecekler. Mobil ofis uygulamasıyla uzaktan çalışma olanağının artması çalışma hayatını yeniden şekillendirecek. Mobil cihaz ve servisler, ofislere olan bağımlılığı bir anlamda azaltacak ve bu uygulamalar sayesinde iş hayatı hız kazancak. Yani iş yaparken zamanın değerini ön plana çıkaracak. Mobil cihazlar sayesinde mecburen ofisten uzakta geçirilen zamanlarda ofis şartlarına hız ve bant genişliği sınırlaması olmakdan ulaşabilmek çok büyük bir kolaylık sağlayacak.

Fakat bütün bu yazdıklarımıza ek olarak şunuda eklemek istiyorum. Henüz kendim denemedim fakat, 3G'nin bağlantı hızı, bağlanma problemleri şimdiden yüksek sesle söylenmeye başladı. Artık işin bundan sonrası sanırım operatörlere kalıyor...

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..