Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '09

 
Kategori
Dünya
 

Ortadoğu'nun en güçlü istihbarat birimleri...

Ortadoğu'nun en güçlü istihbarat birimleri...
 

Amerika'da yayınlanan FurgonPolicy dergisi, Ortadoğu'da en güçlü 5 istihbarat birimini ve bölge üzerindeki etkilerini yazan bir araştırma yazısı yayınladı. Yazıda Suriye, Mısır, İsrail, İran ve Suudi Arabistan istihbarat başkanlarının gücü ve ülkelerinin izlediği politikalarda ne kadar etkili bir rol aldıkları belirtiliyor.

Ömer Süleyman - Mısır Genel İstihbarat Servisi Şefi: Süleyman, ülkesi adına İsrail ve Filistin arasındaki arabuluculuk faaliyetlerini neredeyse tek başına yürütüyor. İsmi Hüsnü Mübarek sonrası Mısır Devlet Başkanlığı için de geçen Ömer Süleyman 74 yaşında. Ülkedeki islami akımların bastırılmasında önemli roller oynadı. Etiyopya'ya yaptığı geziside Mübarek'in zırhlı aracının da bu ülkeye götürülmesini isteyerek, Hüsnü Mübarek'in düzenlenen suikasttan sağ kurtulmasını sağlayan Ömer Süleyman, halen Batılı ülkeler tarafından en muteber Ortadoğulu istihbaratçılar arasında bulunuyor. İsrail gazetesi Haaretz'e açıklama yapan bir İsrailli istihbarat yetkilisine göre, Süleyman'ın en büyük özelliği ülkesindeki rejime ve Mübarek'e olan sarsılmaz bağlılığı. Bu da ona olan güveni sağlamlaştırıyor.

Meir Dagan- İsrail istihbaratı Mossad'ın şefi: Meir Dagan daha çok askeri alanda etkili bir isim. Ama çok önemli birisi. 1967 Arap-İsrail ve 1982 Lübnan savaşlarında önemli roller aldı. Eski başbakanlardan Ariel Şaron'a yakınlığı sayesinde 2002 yılında Mossad şefliğine yükseldi. İddialara göre Şaron onu bu göreve getirirken, "bıçağın dişleri arasında olan bir istihbarata ihtiyaç duyduğunu" söylemiş. Özellikle İran'a karşı yürütülen medya savaşlarında çok önemli bir rol alan Dagan, İsrail'in her an İran'ı vurabileceği mesajları yayarak caydırıcı bir politika izlemeye çalışıyor. Mossad'ın daha aktif bir örgüt haline gelmesinde önemli bir etkiye sahip. Hizbullah askeri liderlerinden İmad Muğniye'nin Şam'da öldürülmesinde ve Suriye'deki nükleer tesislere 2007 yılında saldırı düzenlenmesinde kilit rol oynadığı biliniyor. Özellikle İran politikalarının belirlenmesinde önemli bir isim olduğu için Dagan'ın İsrail dış politikasına damga vuran en önemli kişi olduğu ifade ediliyor.

Kasım Süleymani - İran Devrim Muhafızları'nın dış kolu Kudüs Gücü Komutanı: Kasım Süleymani, Irak, Afganistan, Lübnan, Orta Asya başta olmak üzere İran'ın bölgesel müttefikleri ve yandaşlarının desteklenmesinde kilit isim. İran-Irak Savaşı sırasında gösterdiği başarılardan dolayı dönemin Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani tarafından keşfedilmiş ve önemli görevlere getirilmiş, 2000 yılında da mevcut görevine atanmış. Iraklı Şii gruplara silah getirirken yakalanan Kudüs Gücü mensuplarından dolayı ABD tarafından 2007 yılında teröre destek verenler listesine alınan Süleymani, Iraklı Şii militanlarla Irak hükümeti arasındaki çatışmaların sona erdirilmesinde önemli bir rol oynamasından dolayı da Iraklı Şiiler tarafından çok sevilen bir isim. Hem İran'daki güç merkezlerine yakınlığı ve hem de İran'ın bölge stratejilerinin geliştirilmesinde aldığı önemli görevlerden dolayı İran dış politikasına damgasını vuran kişilerden biri olarak kabul edilen Süleymani'nin daha da önemli görevler gelebileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Asıf Şevket - Suriye eski askeri istihbarat şefi: Şu anda Genelkurmay Başkan Yardımcısı. Başarısı büyük ölçüde Hafız Esad'ın kızı Büşra ile olan evliliğine bağlı olduğu öne sürülen Şevket, Şubat 2005'te askeri istihbarat şefi olarak atandı. Göreve getirildiği ay, Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri, Beyrut'ta bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturmalar, Asıf Şevket'i gösterince, ABD Suriye'nin Lübnan'daki varlığının mimarı olarak adlandırdığı Şevket'in tüm mal varlığını dondurdu. Hizbullah askeri liderlerinden Muğniye'nin 2008 Şubat'ında Şam'ın merkezinde öldürülmesi Asıf Şevket için bir dönüm noktası oldu. İstihbarat şefliği görevinden alınarak getirildiği Genelkurmay Başkan Yardımcılığı'nın Şevket için tenzili rütbe olduğu ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'la ilişkilerinin her geçen gün bozulduğu şeklinde yorumlanıyor.

Prens Mukrin bin Abdülaziz -Suudi Arabistan Genel İstihbarat Şefi: Prens Mukrin bin Abdülaziz, Suudi devletinin kurucusu Abdülaziz'in en genç oğlu. Dünyanın en sıkı yönetilen ülkeleri arasında gösterilen Suudi Arabistan'da yıllarca diğer prenslerin gölgesinde yaşayan ve pek çok şehirde valilik yapan Mukrin, şimdiki Kral Abdullah tarafından 2005 yılında GİB'in şefi olarak atandı. Suudi Arabistan'ın Pakistan ve Afganistan'la özellikle istihbarat alanındaki politikalarının belirlenmesinde önemli roller oynayan Prens Mukrin, aynı şekilde Taliban liderleriyle de temasları olan biri. Suudi Arabistan'ın son yıllarda ilişkilerinin kötü olduğu Suriye ile yeniden bir bahar havası yaşanmasının mimarı olarak da öne çıkan Mukrin'in önümüzdeki yıllarda daha üst görevlere çıkabileceği belirtiliyor.

Bölgesel güç olarak atfedilen Türkiye acaba neden istihbarat alanında ilk 5'te değil... Veya yukarıda açıklanan listede Türkiye bilinçli olarak sıralama dışı bırakılmış olabilir mi sizce? Varın yorumunu siz yapın...
 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..