Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '09

 
Kategori
Blog
 

Blog yazarlığı size para kazandırır mı?

Mert Erkal Advertising Age Dergisi tarafından “Dünya’nın En İyi Pazarlama Blogları” listesinde yüzlerce yazar arasında üst sıralarda gösterilen profesyonel bir blog yazarı. Ben tüm blog yazarlarının bu yazıyı okumasını tavsiye ederim. Çünkü anladığım kadarıyla hepimizin ondan öğrenecek çok şeyi var blog yazarlığı konusunda.

MERT ERKAL ve PROFESYONEL BLOG YAZARLIĞI

Mert Erkal 1974 İstanbul doğumlu İTÜ Gemi İnşaatı Fakültesi mezunu. Askerliğini deniz asteğmen olarak yaptıktan sonra 10 yıl bir konteyner şirketinin pazarlama bölümünde çalışmış. Fakat ani bir karar değişikliği ile 10 yıllık mesleğini bir yana bırakıp profesyonel blogçu olmaya karar vermiş. Ve hayatını bu yolla kazanmaya başlamış. Nasıl mı? İşte onun kendi anlatımıyla profesyonel blog yazarlığı ve para kazanma yolları:

Öncelikle MBA: Mert'in Blog Akademisi isimli bir projeyi hayata geçirmiş. Onun anlatımıyla; "Ülkemizde çok yetenekli blog yazarları olmasına rağmen, profesyonel blogculuğun altyapısı henüz oluşmamış durumda. Search For Blogging ile edindiğim profesyonel blogculuk tecrübelerimi Türk blogcuları ile paylaşmak ve onlara bu konuda bir vizyon kazandırmak istedim. Mert’in Blog Akademisi (MBA) bu şekilde ortaya çıktı.

MBA mezunları ile Türkiye’de profesyonel blogculuğun temellerini çok sağlam bir şekilde atacağımıza inanıyorum. Böylece ülkemiz açısından yepyeni bir sektörü katılımcılarla birlikte ortaya çıkarma fırsatımız var. MBA’ni açmamın bir de insani boyutu var. Finansal kriz nedeniyle işsiz kalmış ya da üniversite mezunu olmasına rağmen yıllarca iş bulamayan yüzbinlerce insan var. Profesyonel Blogculuğu tanıtarak onlara farklı bir alternatif sunmak istedim." Mert Erkal bu samimi fikirleri ve projesiyle birden fazla konuya dikkat çekiyor. Yani blogçuluk, profesyonellik, para kazanmak yani bir meslek kolu haline getirmek en büyük hayali. Veya ben öyle anladım. Ama neden olmasın ki? Ve anlatmaya devam ediyor Mert Erkal:

MBA’yin en önemli özelliği, katılımcılara iş ortaklarımız şeklinde yaklaşmamız ve eğitim sonrası da onların vitrinini yapmaya devam ediyor oluşumuz. Yani kurs ile başlayan birlikteliğimiz farklı şekillerde devam ediyor. Hedefimiz çok net: Piyasa da “MBA mezunları” olgusu meydana getirmek. Katılımcılar arası birlikteliği ve işbirliklerini destekliyoruz. Katılımcıların başarısı bir bakıma bizim başarımızdır. Onları kurs süresince yolunacak kaz olarak görmüyoruz. Birde bizi dünyadaki benzer eğitimlerden farklı kılan diğer bir etken, aynı anda hem Profesyonel Blogculuk, hem Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), hem de İnternet Pazarlaması eğitimi veriyor olmamız. Bunu da ABD’de SEO ve İnternet Pazarlaması uzmanı olarak 8 yıl çalışmış ortağıma borçluyum. Benim profesyonel blogculuk deneyimlerimle onun İnternet Pazarlaması ve SEO deneyimlerini harmanlayınca ortaya çok verimli bir eğitim programı çıktı. Bu akademi aslında ülkemize ve vatandaşlarımıza karşı hissettiğimiz sosyal sorumluluğun bir ürünü. Neden milyarlarca dolarlık bu pastadan Türk insanı payına düşeni almasın ki? Dünyadaki örneklere bakarsanız, bu kadar saf ve temiz duygularla yola çıkılan bir örneğe rastlamak çok zor. Mert Erkal sohbetinin son bölümlerinde kurs hakkında genel bir bilgilendirme yapıyor.

Kurs 6 ay sürüyor. Eğitimleri Moodle sistemi ile uzaktan eğitim şeklinde veriyoruz. Dersleri haftalık olarak yayımlıyoruz. Katılımcının aktif olması eğitimin verimli olması açısından zorunlu. Mutluluğun formülünü verdiğimizi iddia etmiyoruz ama çok çalışmak şart. Eğitimleri MP3 ve videolar ile destekliyoruz. Böylece katılımcılar seyahatte ya da deniz kıyısında yürürken de dersleri takip edebilirler. Silver ve Premium olarak iki ayrı paket var. Türkiye koşullarını düşünerek Silver ve Premium fiyatlarımızı makul bir fiyatta tuttuk. Her iki pakette de İnternet Pazarlaması, Arama Motoru Optimizasyonu ve Profesyonel Blogculuk dersleri var. Silver da öğrenci bizzat kendi kendine öğreniyor, biz takıldıklarında devreye giriyoruz. Premium katılımcıların bloglarını ya da web sitelerini kendi bloglarımız gibi kabul edip ciddi mesai ve emek harcıyoruz. SEO yapıyoruz. SEO esnasında oluşan masraflar da Premium fiyatına dahil. Ödemeler ise PayPal sistemi ile yapılıyor. Önceliğimiz benim gibi blog yazarak para kazanmak isteyen blogcular. Bunun yanı sıra kriz nedeniyle işsiz kalmış ve arayışta olan insanlar da hedef kitlemiz. Üniversite öğrencilerinden konuya hevesli olanları da aramızda görmek istiyoruz elbette. Üniversite sonrası iş bulmanın zorlaştığı bir dönemde, MBA ile henüz öğrenciyken gelecekteki mesleklerini oluşturma fırsatı sunuyoruz. MBA derslerinde bu temel yanlışları katılımcılara aktaracağız. Bir süre sonra “kral çıplak” diyen bir sürü MBA katılımcısı yetişecek. Bugün yarım yamalak bilgileriyle “SEO yapıyorum” diyerek konudan bihaber insanların parasına göz koyanlar, artık bu işi doğru düzgün yapmak zorunda kalacaklar. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kaliteli blogların sayısının artması, diğer blogcuların da silkinip kendilerini gelmesini sağlayacak. Profesyonel ve kaliteli blogcuların sayısının artması, firmaların bloglara olan ilgisini hızlandıracak. Profesyonel blogculuk geçerli bir meslek haline gelecek. 6 aylık kurs bittiği zaman MBA mezunlarının vitrini olacak bir internet projemiz var. MBA katılımcıları ile Likemind benzeri toplantılar düzenleyeceğiz. Katılımcılarla ortak projeler geliştireceğiz. MBA ilk bakışta görülebilenden çok daha kapsamlı bir proje. Zamanla daha iyi anlaşılacak bu.

Yukarıda yazılanlar aslında Mert Erkal'ın konu üzerinde ne kadar hakim ve bilgisini paylaşmaya açık biri olduğunu gösteriyor. Yani gerçek anlamda meslek edindirme kursu tarzı bir sistemle tecrübe ve bilgiyi paylaşmak olarak yorumlanabilir bu. Ben öyle düşünüyorum... Kimbilir belki birileri bu yazıdan sonra farklı düşünmeye başlar...

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..