Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '08

 
Kategori
Sinema
 

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali
 

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali başlıyor.

Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da sanatçıların halkı selamladığı geleneksel kortej yürüyüşü ile 10 Ekim’de başlayacak ve Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’ndaki gala ile açılışı yapılacak.

1950'li yılların ortalarında tarihi Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenmeye başlanan konserler ve tiyatrolar Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin temel taşını oluşturdu.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler gelenekselleşir ve 60'lı yılların başına kadar bir şenlik havasında süregelir. Bu şenliğin gönüllü organizatörü sanata düşkünlüğü ile tanınan Dr. Avni Tolunay’ dır.

Şenlik, 1963 yılında Dr. Avni Tolunay’ın Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak "Antalya Altın Portakal Film Festivali" ne dönüşür.

Dr. Avni Tolunay, festivalin amblemi olarak şehrin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeliyle bütünleştirir. Portakal sadece amblemin içine girmekle kalmaz, film festivalinin de ismi olur.

1964 yılında güç koşullarla gerçekleştirilen ilk festivale ilgi gerçekten çok büyük olmuş.

Festivalin özdeki misyonunu ise "Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması'nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak" olarak belirlenmiş.

1964 -1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali, 1973 yılında Belediye Başkanlığına seçilen Selahattin Tonguç tarafından devam ettirilir. 1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan Festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.

1979 yılında düzenlenen 16'ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali, Sansür Kurulunun yarışmaya katılan bazı filmleri yasaklayıp, bazı bölümleri de sansürlemek istemesi üzerine protesto edildi.

Tüm yapımcılar festivalden çekilme kararı alırken, o yıl sadece kısa metraj film yarışması gerçekleştirildi. 17'nci Altın Portakal Film Yarışması ise, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi nedeniyle yapılamadı.

Festival, 1985 yılından sonra, dönemin Antalya Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilmeye başlandı.

Yener Ulusoy, 1985 yılında festivale "Akdeniz Akdeniz" adlı uluslararası müzik yarışmasını da ekleyerek, yeni bir boyut kattı.

Festival, 1995 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) ile kurumsal bir yapıya kavuştu.

Vakıf, 2002 yılının eylül ayından bu yana da Antalya Kültür Sanat Vakfı adıyla hizmet veriyor.

2004 yılından itibaren rotasını " Avrasya” olarak belirleyen ve hedefini "bir dünya festivali” şeklinde tanımlayan Altın Portakal, 2005'i "uluslararası platforma geçiş yılı" olarak ilan etti.

Altın Portakal’ın yeni bakış açısı artık “Yeşilçam'ın endüstrileşmesi , Türk sinemasının dünyaya tanıtımı , Antalya ve Türkiye ekonomisine kültürel katma değer yaratılması” olarak belirlendi.

Bu yıl, 16 yapım büyük ödül Altın Portakal için mücadele edecek.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde mücadele eden uzun metraj film yarışmasında dağıtılan ödüller, sinema dünyası için her zaman "prestij simgesi" oldu.

Altın Portakal'ın en fazla ödül alan yönetmeni, sinema dünyasının duayenlerinden Atıf Yılmaz. Ünlü yönetmen, 6 kez Altın Portakal heykelciğini aldı.

“En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü ise Hülya Koçyiğit 5, Türkan Şoray 4, Fatma Girik, Hale Soygazi, Nur Sürer ve Müjde Ar ise 2'şer kez aldı.

44 yıllık festival tarihinde en çok "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alan isim ise Tarık Akan oldu.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin dünyaya açılan yüzü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin 4'üncü yılında, festivalin yarışma bölümününde bu yıl 2'si Türk, toplam 12 film yarışacak.

4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali Yarışma Bölümü'nde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödülleri için yarışacak Türk filmlerinden biri, Nuri Bilge Ceylan'ın 61'inci Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" kategorisinde Altın Palmiye ödülü kazanan ve 81'inci Akademi Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanan filmi "Üç Maymun".

Uluslararası Avrasya Film Festivali yarışma bölümünde yarışacak ikinci Türk filmi ise Özcan Alper imzalı "Sonbahar".

Altın Portakal için yarışaçak filmler arasında ise; Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun, Semih Kaplanoğlu'nun Süt, Yeşim Ustaoğlu'nun Pandora'nın kutusu adlı yapıtları da yer alıyor. Festivalle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de Vicdan ile yarışacak olan Nurgül Yeşilçay'ın bu kez şeytanın bacağını kırıp en iyi kadın oyuncu ödülünü alıp alamayacağı.

Festivalin afişleri Emrah Yücel imzalı. Yücel’in hazırladığı iki afişin birinde geçen yıl En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan Özgü Namal, diğerinde ise Digiturk Genç Yetenek Ödülü alan Saadet Işıl Aksoy var.

Altın Portakal bir kaç yıldır, dünyaca ünlü yönetmen ve sanatçıları da konuk ediyordu.

Daha önce festivale katılacağı açıklanan Charlize Theron bu yıl gelemiyor.

"Son İmparator" filminin yıldızı Joan Chen, son filmi "24 City"nin galasına katılacak. "Yüzüklerin Efendisi"nin Haşarı Hobbit'i Billy Boyd da Antalya'ya gelecek. İranlı usta yönetmen Majid Majidi, Altın Portakal jürisinde görev alacak.

Festivalin kapanış galası ise, 19 Ekim'de, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılacak.

http://altinportakal.tursak.org.tr/

http://sanat.milliyet.com.tr/Sanat/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=999922&Date=07.10.2008&b=&ver=76

cnnturk.com

msnbcntv.com.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Antalya_Alt%C4%B1n_Portakal_Film_Festivali

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..