- Kategori
- Beslenme / Diyet
4.Çeşit Çikolata: Ruby Nedir?
Çikolata nerdeyse tüm tüketiciler tarafından sevilen, insanların birbirine hediye ettiği kadar önemsenen, mutluluk veren… diye diye diye anlatılabilecek bir şey biliyorsunuz ki. Mutluluk sebebi çoğu zaman, bunları anlatmaya çok da gerek yok. Anlatacağım şey çoğunuzun ilk defa duyacağı, duyanların da ilgiyle takip ettiği bir haber.
4.çeşit çikolata geliştirildi, hadi bakalım! :)
Genel olarak, ayrıntılara girmeden bahsedelim. Bu zamana kadar bildiğiniz çikolata çeşitleri nelerdi? Bitter, sütlü, beyaz çikolata. Hayır, hayır aroma veya farklı gıdalarla zenginleştirilmişlerden (fındık, fıstık, muz, çilek) bahsetmiyorum. İşte bu 3 çeşit çikolatadan sonra yeni bir çeşit daha geliştirildi. Adını bundan sonra sık sık duyacağımız 4.çeşit çikolatanın ismi: “Ruby.” Bu çikolata ismini Ruby kakao çekirdeğinden alıyor. Ruby kakao çekirdeğinin içi pembe bir renkte ve bu da çikolatanın pembe olmasını sağlıyor. Yani ruby çikolatada hiçbir meyve aroması ya da gıda boyası yok, pembe renk verecek bir şey kullanılmamış, renk tamamen bu çeşit kakaonun çekirdek içinden geliyor. E tabi bu pat diye fark edilip üretilmiyor, 10 yıldan beri üzerinde çalışılıyormuş. Tadına bakanlar ekşi meyveye yakın bir tat aldığını söylüyorlarmış. Dünyada üretime geçilen bu çikolatayı ilerleyen zamanda sık sık görebiliriz. Hatta ülkemizde de ruby çikolatasıyla dondurma üretimi de gerçekleşti, yakın zamanda bunu da duyar ve hatta merakla tüketebilirsiniz. Renginden dolayı çocukların çok dikkatini çekeceğini düşündüğüm ruby çikolata sektörü baya canlandırır böyle giderse.
Bundan yaklaşık 70-80 yıl öncesinde beyaz çikolata üretimi gerçekleştiğinde de böyle heyecanla karşılanmış, şimdi de ruby çikolata merak edilenler arasında ilk sırada. Bakalım 5.çeşiti yaşarken görebilecek miyiz? Yıllar yıllar sonra mı karşımıza çıkacak yoksa yakın zamanda mı? Dur bir önce bu 4.çeşidi anlayalım da bu soruları sonra sorarız. Gördüğünüzde veya tadına baktığınızda bu yazıyı hatırlarsınız artık, göster kendini ruby!
Sağlıkla Kalın!
Not: “Gelsin bilimsel makaleler. “
Gıda Mühendisi
Nermin Özge Bilge