Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Bilim
 

5 Boyut tasarımı

Kolaylık olsun diye daraltılmış örnek verilecek:

1 dakikalık bir film düşünelim. Bu 4 boyutludur.

1 dakikalık ikinci bir film düşünelim. Bu da 4 boyutludur.

Her 2 film de, 6 x 60 x 12 = 4.520 kareden oluşan birer dizidir.

Her filmin de, 1., 2., ... , n., sonuncu karelerini birebir eşleyelim. Her birini, birinden diğerine dönüştürecek, 1 dakikalık birer (4.520 karelik) dönüşüm tasarlayalım. (Bilgisayarlı / dijital tasarımlarda bu çok daha az kareyle mümkün olabilmektedir.)

Ortaya çıkan sonuç toplam 5 boyutlu bir filmdir. Bütün ayrıtları birbirine eşit olduğu için de, bir hiper-hiperküptür.

Bu ne işe mi yarar?

Düşünce filmi yapmaya:

Yin-Yang’ın Aristo Grisi biçimine dönüşümü ve geri dönüşümü bu türden bir geçiştir. Yin Yang’ın ve Aristo Grisi’nin birden çok çeşitleri olduğu için, bunların birinden diğerine veya birbilerine dönüşümü toplamı 5 boyutlu bir Aristo-Lao Tzu diyalektik poliyalektiği filmi yaratır.

Tarih filmi yapmaya:

Katostrof Kuramı’ndaki 4. dereceden büyük denklemlerin altkesit denklemlerini ve birbirlerine dönüşümlerini, örneğin olmuş 2 tarihsel örnek belgesel kayıt filmin birinden diğerine olası dönüşüm dağılımlarını verir. Buradaki bazı özel olanaklar ve olasılıklar oynatma sırasında kritik olarak parlar. Asıl önemlisi, kendini kritik olarak parlatıp gösteren olguları / olayların, farklı yerzamansal momentlerdeki dönüşüm ve geri dönüşüm filmlerinin, olmuş olabilecekken olmamış ama olmuş olanlardan daha fazla tarihe izdüşmüş olmaları gerçeğini belgeler.

Örneklersek: 1983 ve 2009 terör olayları akışının filmlerini birbirleriyle ve bunların IRA ve ETA benzeri kayıt örnekleriyle karşılaştırıp, karşıtlaştırıp, birbirlerine dönüştürür ve geri dönüşütürür isek, şimdilik genelde imkansız görünen örnekleri (sıfır pozitif çözüm olanaklı) hayalen resmedebiliriz gibi.

Yine de, şimdilik henüz bir işe yaramayabileceğini de kabul edebiliriz. Matematik tarihinden örnek olarak, ‘i’ sayısının tasarlanmasıyla yaygın kullanımı arasında epeyi zaman geçtiğini ve icat edeninin hayal bile edemeyeceği kullanım alanları bulduğunu düşünürsek, aynı durum pekala bu örneğin de başına gelebilir, diye düşünebiliriz.

‘Daraltımış örnek buysa, genişletilmiş örnek, ne menem bir şey olabilir?’ sorusunu duyar gibi oldum. İnanın, onu henüz ben de bilmiyorum.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..