Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

5 Mayıs Cumartesi

5 Mayıs Cumartesi
 

Bugünkü manşetlerde verilen haberlerin en önemlisi, Başbakan’ın Büyükanıt’la yaptığı görüşmedir. Üstelik görüşmenin İstanbul’da başbakanlık konutunda yapılmış olması ve hayli uzun sürmesi de dikkat çekicidir.

Gece yarısı yayınlanan e-muhtıradan sonra sayın başbakanın telefonla görüştüğü, daha sonra Milli Eğitim Bakanının kendisini ziyaret ettiği Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, bu sefer başbakanın daveti üzerine Dolmabahçe’ye geldi.

Bütün bunlar pek alışılagelmiş şeyler değil. Görüşmenin sürpriz olmasının ötesinde taşıdığı bu özelliklerin de farkında olmak ve bunlardan iyi ve olumlu anlamlar çıkarmak gerekiyor.

İktidar, muhalefet, asker, sivil milletin bütün katmanları, Türkiye’nin geleceği için elele verip çalışmak ve dostlarımızı sevindirecek, düşmanlarımızı kahredecek şeyler yapmak zorundalar.

İç politikanın tatlı sarhoşluğu, bizim güçlü ve büyük bir ülke olma arzumuzu ve gayretimizi engellememelidir. Gelecek günlere bu gözle bakmak, milletini, cumhuriyetini, bağımsızlığını, özgürlüğünü, devletini seven her vatandaşın boynunun borcudur.

BAŞBAŞA İKİ SAAT (Sabah). Genelkurmay’ın bildirisinden bir hafta sonra Erdoğan ve Büyükanıt dün başbaşa iki saat 15 dakika görüştü.

DOLMABAHÇE’DE SÜRPRİZ GÖRÜŞME (Star). Erdoğan ve Büyükanıt çalışma ofisinde 135 dakika başbaşa görüştü. Başbakan’ın isteğiyle gerçekleşen toplantıda son gelişmeler ele alındı.

DOLMABAHÇE’DE SÜRPRİZ GÖRÜŞME (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ı davet ederek başbaşa 2 saat 15 dakika görüştü.

SANDIK TURİZM (Akşam). CHP 22 Temmuz’daki seçimlerde yazlıkçıları sandık başına getirmenin yolunu buldu. Sayfiye kentlerinde tüm teşkilatlar büyük kentlere otobüsle seçmen taşıyacak.


Yorum : İşin şakaya gelir yanı yok. Bu şekilde sonuç almak imkansız. Ancak CHP bu işi toptan başka türlü halledecek gibi…

BİBER GAZI ÖLDÜRDÜ (Birgün). İstanbul’da 1 Mayıs kutlamasına katılanlara sıkılan biber gazından etkilenen 75 yaşındaki İbrahim Sevindik kalp krizi geçirerek öldü.

Yorum : Olayın bu şekilde geliştiği bildiğim kadar henüz kesin değil. Sonuçta bir kişi hayatını yitirmiş. Buradan yola çıkıp polisi ve valiyi, oradan da yönetimi suçlamaya çalışmak, kanunsuz yürüyüş yapanları haklı kılmaz. Yasaya karşı yapılan bir eyleme müdahale, polisin en doğal görevidir. Hepimizin polisten beklediği budur. Çifte standartlardan artık kendimizi arındıralım ve “biz yaparsak” haklıyız mantalitesinden kurtulalım.

BİRLEŞME KOMEDİSİ (Bugün). Aylardır erken seçim diye esip gürleyen muhalefet sandık görününce hezimet korkusuna kapıldı. Özellikle soldaki birlik çabaları dostlar alışverişte görsün pazarlığına dönüşüp gülünç hale geldi.

MERKEZ SAĞ TAMAM (Cumhuriyet). Anavatan ve DYP liderleri iki seçenekli çatı üzerinde anlaştı. Lider Ağar olacak.

Yorum : Bu birleşmenin tek sebebi tek tek meclise girememe korkusudur. Mumcu fedakârlık yapmış gibi görünüyor ama bu sayede belki tekrar parlamenter olabilecek. Yoksa seçimden sonra sivil vatandaş…

AKP HAMLESİ GERİ TEPTİ (Cumhuriyet). Parti lobisi Genelkurmay’ın bildirisine ilişkin Bush yönetimine istediği açıklamayı yaptıramadı.

Yorum : Bu ciddi bir iddia… Son günlerde yaşadıklarımızın uluslar arası boyutları varsa, sonuçlar da daha farklı olacak demektir. Çünkü şu anda hiçbir şey bitmiş değil. Belki pek çok şey başlamadı bile…

İNADI BIRAK (Güneş). Milletin birleşin diye feryat ettiği CHP ile DSP lüzumsuz kaprisler ve gerçekleşmesi imkansız istekler yüzünden tarihi fırsatı kaçırıyor.

SAĞ BAŞARDI SOLDA HÜSRAN (Vatan). DYP ile ANAP birleşme kararı aldı. Hukuki bir engel çıkmazsa iki parti seçime Demokrat Parti adı altında girecek. CHP-DSP birleşmesi ise çok zor.

Yorum : CHP-DSP birleşmesi bana hep ağayla adamını hatırlatıyor. Bu kadar yıllık ayrılık niyeydi ve bundan kim, ne kazandı?

ŞAŞIRTAN ANKET (Hürriyet). CNN İnternational’ın web sitesinde düzenlenen Türkiye ile ilgili ankete katılanların yüzde 76’sı askerin bildirisinin demokrasiye zarar vermediği doğrultusunda görüş bildirdi.

Yorum : Evet anketin sonucunda bir gariplik var. Aklıma gelen ihtimallerden biri, bu siteye sadece Türkler’in oy gönderdiği… İkinci ihtimal ankete katılanların Türkiye’yi hiç tanımadıkları şeklinde… O yüzden bu hiçbir şeyin ölçüsü değil.

13 TRİLYONLUK MECLİS SINAVI (Milliyet). Milletvekillerinin görevi bırakmadan bir hfta önce 3 aylık peşin 24’er bin YTL maaşı alıp almayacakları merak konusu. Kimi net bir dille karşı çıkıyor, kimi bakarız diyor.

Yorum : Dünkü Akşam gazetesi bu konuyu manşet yapmıştı. Ben de görüşümü açıklamıştım. Yalnız burada dikkatimi çeken şey manşetin eski para birimiyle “trilyon” olarak verilmesi, spotta ise YTL üzerinden maaşların 24 bin lira olduğunun vurgulanması.

KİRALIK CİNAYET (Posta). Cinayete kurban giden İbrahim Cefakar’ın ölmeden 3 ay önce boşanma davası açtığı Siray Cefakar’ın telefonunu polis dinlemeye aldı. Kocanı öldürdük ama 250 bin liramızı hala vermedin, şeklindeki konuşma cinayeti aydınlattı. Siray eşinin servetine konmak için kiralık katil tutmuş.

Yorum : Paranın insana yaptırabileceği en büyük kötülüklerden biri. Yakalanmamış olsa bu parayı nasıl yiyecek bu insanlar, anlamak zor… insanlığından bu kadar vazgeçen bir canlı…

ANAYASA SATRANCI (Radikal). Hükümetin Anayasa paketi her türlü olumsuzluğu bertaraf etme şansı tanıyor. Paket yeni oluşacak meclisi cumhurbaşkanı seçememe riskinden de koruyor.

Yorum : Sabih kanadoğlu, CHP ve Anayasa Mankemesi, isterlerse her şeyde bir açık nokta bulurlar. Olumsuzlukları bertaraf etmek o kadar kolay değil.

KANLI KALPAZAN (Takvim). Bebek katillerinin darphanesi çökertildi. Sahte 53 milyon YTL ele geçti. Bu paralarla Kuzey Irak’tan Mehmetçikler’e atılacak kurşunlar alınıyordu.

Yorum : Amaç yasa dışı olunca bütün araçlar da yasa dışı olacak elbette. Her türlü kanunsuzluk PKK için artık meşru bir yol olmuştur.

TÜRKİYE’Yİ BU TABLO YAKTI (Tercüman). 2002’de 10 milyon oy meclisi AKP’ye teslim etti. Kullanılmayan 10 milyon oy ise Türkiye’yi ateşe attı. Boşverilmese, siyasetçi birleşse Cumhuriyet hırpalanmazdı.

Yorum : Geçmişi artık geride bırakalım. Türkiye yepyeni bir döneme giriyor. Çok geç kalınmış bir irdeleme. Şu anda hiç kimseye faydası da yok.

22 TEMMUZ OLMAZ (Tercüman). AKP’ye köşk yolunu kapatan Baykal şimdi de tatilde seçim tuzağını bozma adımı attı. Bu meclis yarın fesholur. YSK da yeni bir seçim takvimi açıklar.

TEMMUZ BAYKAL’A SICAK GELDİ (Yeni Şafak). CHP lideri Baykal, enken seçim çağrılarına olumlu cevap alınca bu kez de seçimi çok erken bularak erteletme çabasına girdi. Baykal’ın umudu seçimin eylüle ertelenmesi.

Yorum : Demokratik mücadelenin aktörleri partilerdir. Oyun alanı da seçim meydanlarıdır. CHP Anayasa mahkemesi’ni ikide bir dayak yiyeceğini anlayınca yardıma çağırdığı bir ağabey gibi görmekten vazgeçmelidir. Demokrasinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, onu oluşturan partilerin de milletten aldıkları güçle ayakta durmasına bağlıdır.

IRAK’IN DURUMU İBRET OLSUN (Türkiye). Başbakan Erdoğan’dan dünya barışı için önemli mesaj. Her gün 60-70 kişiyi öldüren bombalara ödenen milyarlar çocuklar için harcanmalıdır.

Yorum : Maalesef sadece bu konuda değil, buna benzer bütün olaylarda bu gerçek arka plana itilmektedir. Tabii ki bunun sebebi silah tüccarlarının ticaretidir. Yoksa savaş giderleri insanlara gelir olarak dağıtılsa, ekonomik imkanlar insanları insan gibi yaşatacak düzeye erişir.

Türkiye de teröre harcadığı parayı Güneydoğuya yatırım olarak sunabilseydi, şu an durum çok daha farklı olabilirdi.

BÜROKRASİ’DEN SİYASETE HÜCUM (Zaman). Ankara kulislerinde çok sayıda bürokratın 8 Mayıs’a kadar görevinden istifa ederek aday olması bekleniyor.

Yorum : Listeye bakıyorum, hemen her partiden aday olmaya meraklı bürokratlar var. Ben de yönetimin tamamını Akparti’nin eline geçirdiğini zannediyordum ama, demek iktidarın adamı olmayan bürokratlar da varmış. Kalan üç beş kişi de bu şekilde temizleniyor mu yoksa?

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..