Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '15

 
Kategori
Deneme
 

6’dan 12’ye kadar akşam mı yoksa akşamın belli bir saati var mı?

6’dan 12’ye kadar akşam mı yoksa akşamın belli bir saati var mı?
 

Akşam, uygulamada belirsiz zaman dilimlerinden biri. Ve bu duru uygulamada sorun yaratıyor. Hani elimizde saat olduğu ve bir şeyin saatini söylediğimiz ( örneğin “akşam 9’da”) için belki sorun yaşamıyoruz ama saat olmayan yerde zamanı bildirmek sorun olabilir.

Gece belli zaten… Sabahsa gün doğumu, malum. Gün üzeri kuşluk vakti, öğle, ikindi falan tamam. Ama “akşamda” belirsizlik var. Yani o kadar geniş bir zaman akşam olarak değerlendiriliyor ki…6(yani 18.00) akşam. 7 akşam. 8, 9, 10, 11 akşam. İyi de hani birine belli bir anı bildirmek istersek hangisi akşam?

Gecenin başlamasında sorun yok, saat 12 (yani 24.00) Sabahı da ifade edebiliriz “sabah erkenden gel”. Ama akşam erkenden gel giyemiyoruz. Akşamın erkeni ne zaman ki. Akşam erken değil zaten. Gün bitmiş. Dedim ya kolumuzda saat olmasa işimiz zordu. “Akşam gel” 6’da mı,7’de mi, 8, 9, 10 yoksa 11’de mi? Ben ne zaman bileyim, hepsi akşam.

Yine de sanki 8 (yani 20.00) akşamı ifade ediyor gibi; zira bazı modern ailelerde akşam yemeği saati. Gerçi bu zorlu diğer zaman dilimlerinde de var ama biz en çok “akşam” da zorlanırdık. “Akşam saat 11’de gel” ya da “Akşam gel” Arada dağlar kadar fark var. “Akşam gel” denilen kişinin ne zaman geleceğini bilmesi mümkün değil. Yani saati icat edene teşekkür etmeliyiz, yoksa bu “akşam” bizi çok uğraştırırdı.

Bir de eğer uyumamışsak, evde ya da bir yerlerde çalışıyor eğleniyorsak gece 12 de olsa akşam bitmiyor. Ve uzaktan konuştuğumuz kimseleri saat kaç olursa olsun “iyi geceler” değil “ iyi akşamlar” diye uğurluyoruz. Ayrıca güneş henüz batmamış olsa bile saat 6’dan sonrası için “akşam” algımız var.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..