Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

6. Hafta gebelik

6. Hafta gebelik
 

6. Hafta Gebelik


Gebelik döneminde 6. haftada döllenmeden sonraki günler gelişim açısından çok hızlıdır. Artık bu gözle fark edilebilecek olan alan armut şeklini almaya başlayacaktır. Baş bölgesi bebekte alt kısma göre çok daha büyüktür. Artık embriyonun kalbi ritim tutacaktır. Gebelik döneminde 6. haftada atan kalp oluşmuştur ancak henüz çok ilkeldir. Ve damarlar tam olarak gelişimini tamamlamadığı için dolaşım tam manasıyla sağlanamamaktadır.

Yirmi yedi gün geçtikten sonra embriyo adeta C şeklini almış olacaktır. Gebelik döneminde 6. haftada boyun ve yüz hatlarını meydana getirecek kıvrımlar belirginleşmeye başlamıştır. Sindirim sistemi açısından mide, karaciğer, pankreas oluşum aşamasına başlayacak ve farklılık kaydedecektir.  Gebelik döneminde 6. haftada bu hücreler ilk olarak sindirim organlarından karaciğer yapımı için faaliyete geçecektir.

GEBELİKTE ANNE İÇİN 6. HAFTA YAŞANACAKLAR

İçindeki inşaat çalışmaları son sürat devam etmekte iken kadın artık gebeliğinin çok farkındadır. 6. hafta gebelik döneminde  Eğer sıkıntısız bir gebelik yaşanacaksa bu durum çok ayrıcalıktır. Çünkü bulantı-kusma kadını bezdirecek kadar yoğun yaşanabilir. İçilen su bile bu dönemde bulantıya sebep olabilir. Çoğu kadın bu sıkıntıları yaşarken ciddi derecede sıvı kaybedebilirler. Bu durumda kadın doğum uzmanına görünmekte fayda vardır. Sıvı kaybı için damar yolu ile destek sağlanabilinir.

Gebelik döneminde 6. haftada tüm bu bulantı, aş erme süreci kadını çok zorluyor ise iş yaşamından ve gündelik hayatından bir süre uzak durabilir. Zaten çok yoğun durumlarda hamile kadın halsiz ve bitkin olacaktır. Çoğu kez bulantıdan dolayı yemek yememeyi tercih edecek ve aç mide bu esnada safra salgısı çıkarabilecektir.

6. hafta gebelik döneminde hamileler sigara ve alkol tüketimi konusunda bilinçli olmalıdırlar. Özellikle bu ilk aylar bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir.

6. hafta gebelik döneminde eğer rahat geçen bir hamilelikse artık kilo alımları başlayacaktır. Kusmanın yoğun yaşandığı bu ilk dönemler kadınlar birkaç kilo kaybı yaşayabilirler.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..