- Kategori
- Bebek - Çocuk
7.Ay: Hazırlıklar Başlasıın!
Tebrikler 2. Trimesteri’de bitirdiniz. Son trimesterin başlaması ile artık doğum yapacağınız hastaneyi belirleme ve bebek hazırlıklarına başlama zamanı gelmiştir. Zaten muhtemelen alış verişe başlamışsınızdır bile. Çünkü pek çok bayan hamileliğini öğrendiği andan itibaren bu güdüye karşı koyamaz. Haksınız da ortalıkta o kadar güzel bebek ürünleri var ki insan kendine engel olamıyor. Ancak bebek hazırlıklarına başlamak için bence en mantıklı dönem 25.hafta ve sonrası. Eğer sağlıklı bir hamilelik yaşıyorsanız yavaş yavaş mağazaları dolaşıp bebeğiniz için ufak tefek hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bunun da en güzel ve ekonomik yolu bebeğiniz için bir ihtiyaç listesi hazırlayıp mümkün olduğunca bu listeye bağlı kalarak alışveriş yapmaktır. Öbür türlü aklınızı çelecek binlerce ürünün sizi dışarıda beklediğini unutmayın. Önemli olan sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacakların alınması, tabii ki alışverişin sonu yok... Ayrıca hazırladığınız ihtiyaç listesinden bazı kalemleri size hediye alacağını planladığınız yakın çevreniz arasında paylaştırabilirsiniz. Mesela biz bebek odasını anneme, bebek arabasını kayın validemlere, emzirme koltuğu ve sallanan beşiği abimlere aldırdık. Zaten onlar hediye alacaklardı, en azından bizim ihtiyacımız doğrultusunda daha çok kullanacağımız hediyeler almış oldular. Hepsine teşekkür ederiz, iyi ki varlar.
Bu da hamileliğin en keyifli dönemlerinden biridir mini mini ve rengarek bebek ürünleri arasında kendinizi kaybedeceksiniz, keyfine varın:)
Bu ayın sonunda bebek yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaya başlar ve 8 ayın sonunda bebeğin pozisyonu kesinleşir. Siz de kontroller sırasında doktorunuzun da fikrini alarak yavaş yavaş doğum şeklinizin nasıl olacağına karar vermelisiniz.
Annedeki Fizyolojik Değişimler;
Hamilelerin %20-%50’sinde bu aydan sonra makattaki toplar damarlarda varis olması anlamına gelen hemoroid (basur) görülebilmektedir. Basur makatta kanama, kaşıntı ve ağrıya neden olabilir. Kabızlık şikayetini arttırır. Bir doktor tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.
Bu aylarda kilo alımı kolaylaşır ve hızlanır. Metabolizma hızlanmış ve iştah artmıştır. Önerilen ayda iki kilo almaktır ancak kilo alım hızı hamileden hamileye ve annenin farklı gebeliklerinde aynı olmayabilir. Kilonuzun en iyi takibini doktorunuz yapacak ve gerekli uyarılarda bulunacaktır.
Bu ayda rahim ortalama bir futbol topu büyüklüğündedir. Büyüyen rahmin bel bölgesindeki sinirlere yaptığı baskı sonucu belde, bacaklara vurabilen ağrı ve zonklama hissedilebilir. Bel ağrısını hafifletmek için sık sık pozisyon değiştirmek, uzun süre ayakta kalmamak, fırsat buldukça dinlenmek, ılık duş almak, gerektiğinde buz tatbik etmek ve doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanmak tavsiye edilir. Ayaklarda ödem oluşumunu engellemek için özellikle çalışan annelerin 2 saatte bir 10 dakika yürüyüş yapmaları ve dinlenme anında ayaklarını yukarı kaldırmaları önerilmektedir. Ödemin vardılığında tansiyonun da yükselmediğinden emin olmak gerekir. Unutulmamalıdır ki gebelikte tansiyonun 140/90’ın altında olması gerekmektedir.
Kan basıncı gebelik öncesine göre artmıştır. Bu dönemde anne çarpıntı hissedebilir. Bu his genellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında geçer. Anne bebek hareketlerini özellikle en aktif olarak 27-32 haftalar arasında hisseder. Bu dönemde artan aktivite doğum ağrılarıyla karıştırılabilir. Yalancı doğum ağrıları düzensiz, uzun veya kısa sürelidir ve genellikle anne tarafından sayılamaz. Gerçek doğum ağrıları daha güçlüdür, uzun sürelidir ve düzenlidir. Bu ağrılar erken doğumun işareti olabilir. 1 saatte altıdan fazla düzenli gelen ağrılar doktorunuza haber vermenizi gerektirebilir. Anne yaklaşık bu dönemde her haftaya 1 kg alır.
Özellikle son 3 ayda annelerin sıklıkla dile getirdiği şikayetlerden biri de ani hareketlerde oluşan idrar kaçırmadır. Gerek gebelikte artan hormonların etkisi gerekse rahimin mesaneye yaptığı baskı sonucu ortaya çıkar. İdrar kaçırma şikayetlerini azaltmak için pelvik taban kaslarını güçlendiren ve aynı zamanda doğum tabanındaki kasları da doğuma hazırlayan Kegel egzersizleri önerilir.
Kaynak: e-gebelik.net; saglikkutuphanesi.net
Annedeki Psikolojik Değişimler;
Her şey normale dönüyor ama ağırlaşan vücüdunuzun verdiği rahatsızlık psikolojinizi de etkiliyor olabilir. Bu aylarda anne adaylarının en sık yaşadığı endişeler aşırı kilo alımından kaynaklanan artık güzel değilim, eşim artık beni beğenmiyor, asla eski halime dönemeyeceğim gibi korkulardır. Bunları çok dert etmemeye çalışın, doğum sonrasında nasıl kilo verdiğinize siz bile inanamayacaksınız...
Ayrıca hamileliğin tüm evrelerinde bebeklere karşı aşırı bir hassasiyet oluyor. Ya da buna algıda seçicilik de denebilir. Birden bire çevrenizde ne kadar çok hamile ve bebek olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. Kendinizi aniden sokakta hiç tanımadığınız birinin bebeğini severken bile bulabilirsiniz. Ya da televizyonda gördüğünüz bir çocuk ağlatabilir sizi. Merak etmeyin yanlız değilsiniz :)
Bebek Gelişimi;
- Ay başında bebeğinizin boyu yaklaşık 34 cm ve 660 gr ağırlığında iken; ay sonunda yaklaşık 38 cm ve 1000 gr ağırlığında olacaktır.
- Tutma refleksi gelişmiştir.
- Omurilikteki sinir sistemi oluşumu tamamlanmaktadır.
- Akciğerlerindeki damarlanma sistemi oluşmuştur.
- Akciğerleri düzenli olarak suyu alıp verebilmekte ve doğum sonrası için hazırlık yapmaktadır.
- Doğum sonrası ilk günlerde dışarıya atılacak olan mekonyum (dışkı) gelişimi kalın bağırsaklarda tamamlanmıştır.
- Omurga ve diğer eklemleri daha da güçlendi.
- Gözlerdeki retina tabakası oluşmaya devam ediyor.
- Optik sinir (görme siniri) artık oluştuğundan karnınıza güçlü ışık tuttuğunuzda kafasını çevirebiliyor.
- Bilinçli bir şekilde kas hareketleri yapabilir.
- Saçları uzamış, kaş ve kirpikleri oldukça belirginleşmiştir.
- Bebek artık dışarıdan dokunmaya yanıt vermekte ve temasla harekete geçebilmektedir. Bebeğinizi sevmekten kaçınmayın!
- Bebek 24-28. Haftalarda hareket alanının geniş ve ağırlığının fazla olmaması nedeniyle çok aktiftir. Bebeğin hareketleri dışarıdan bile görülebilir.
- Anne ve babanın seslerini ayırt ederek ona tepkiler verir.
Kaynak: e-gebelik.net
Doktor Ziyareti;
Bu ay rutin doktor muayenesi ve ultrasonografi incelemesinin yanısıra hamilelik şekeri riskini ölçümlemek için bir şeker testi yapılacaktır.
İlaçlar – Testler;
Şeker yüklemesi.
Kan uyuşmazlığı testi.
Beslenme – Bakım;
Süt gerçekten de çocuğun ihtiyacı olan kalsiyum ve protein için güçlü bir depodur. Ancak bazı gebeler laktoz intoleransı ve mide-gaz problemlerinden dolayı süt içemezler. İlk aylarda süt içimi o kadar önemli olmasa da özellikle 20. Haftadan sonra fetusun kemik yapımı için kalsiyum önem taşımaktadır. Süt içemiyorsanız bir bardak süt yerine;
- Bir kase diyet-yağsız yoğurdu,
- 1 adet bebekler-çocuklar için hazırlanmış paket yoğurdu,
- 2 tane karper peynirini,
- 2 kibrit kutusu kadar yağsız beyaz peynir ya da özellikle kaşar peynirini,
- 1 tane dondurma (tabiki pakette ve güvenilir olan)
- 1 porsiyon brokoli veya bezelyeyi tercih edebilirsiniz.
Çağımızın en büyük korkularından biri de kalp sağlığı için ‘yüksek kolestrol’dür. Hamilelik esnasında anne adayının vücudu normale göre kolesterol yapımını 2 kat arttırmaktadır. Bunun sebebi de kolesterolun bebeğin organ ve sinir sistemi gelişimi için çok önemli olmasıdır. Bu sebepten dolayı kolesterol deposu olan yumurta hamilelik sırasında günde en az 1 tane, en azından haftada 2 kere yenmelidir. Fakat yumurta tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta, yumurtanın çiğ yenmemesi çok iyi pişirilerek tüketilmesidir. Önerimiz yeterince kolesterol almak için sabah kahvaltılarında aşırıya kaçmamak şartı ile bir miktar pastorize tereyağı tüketilmesidir.
Son 3 ay anne adayının kilo alma kabiliyetinin arttığı bir dönemdir. Bu nedenle annenin beslenirken düşük yağ içeren sağlıklı gıdalar almaya dikkat etmesi gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerinin (yuğurt, peynir vs.) 3 porsiyon, karbonhidratlı ürünlerin (ekmek, pilav, makarna) 3 porsiyon, sebzelerin 3 ya da daha fazla porsiyon, meyvelerin 2 porsiyon, proteinli ürünleri (et, tavuk) 2 porsiyon tüketilmesi önerilir. 3 ana 3 ara öğün olarak beslenmenin önemi de unutulmamalıdır.
Kaynak: e-gebelik.net
Benim Hamileliğim;
Bu ay benim de bebek hazırlıklıklarına başladığım aydı. Yaklaşık 25. Haftadan sonra annemi de alıp Eminönü’ndeki meşhur Havuzlu Han’a gittik. Annem 23 yıl Eminönü’nde bankacılık yaptığı için buraları avucunun içi gibi bilir. Bu nedenle haftaiçi ve çok erken saatlerde gittik ki çok kalabalığa kalmayalım. Çünkü öğleden sonra hem çok sıcak oluyor hem de Mahmutpaşa’da kalabalıktan adım atacak yer olmuyor. En az 1 gün ayırmak gerekiyor bu alışverişlere. Daha önce de belirttiğim gibi onca güzel bebek ürünü içerisinde kendinizi kaybetmemek için ihtiyaç listesi dahilinde gitmekte fayda var. Ben ayrıca buraya gitmeden önce internetten araştırma da yaptım. Almayı planladığım ürünler markalarına kadar öncesinden belliydi. Hatta internetteki satış fiyatlarını da kıyaslama yapabilmek adına yanlarına not ettim. Bazı ürünlerde ciddi indirimler varken bazılarını da internette daha ucuza bulabilmek mümkündü. Bunun için önceden bilgi sahibi olmanızda yarar var araştırmacı modern zaman anneleri. :)
İlk yaptığım alışveriş yoğunlukla bebek bakım ürünleri üzerineydi. Bebek şampuanı, sabunu, yağı, pişik kremi, tırnak makası, tarak, yastık, yorgan, nevresim takımı, havlu, alt açma, battaniyevb ürünler aldık. Yarım günde hem tüm paramızı harcamış, hem çok yorulmuş hem de o kadar poşetle yürüyemez olmuştuk. Bu nedenle bir kez daha ziyaret ederiz diyerek ilk gezimizi tamamladık. Bugün bebek ürünlerinin yanı sıra evim içinde Züccaciyeci Han’dan, Kürkçü Handan ve Mahmutpaşa’dan alışveriş yaptım. Pek çok mağazada satılan ürünleri burada neredeyse yarı fiyatına bulmak mümkün. Ama dediğim gibi yerlerini bilmek çok önemli.
Öte yandan bebek odası takımı ve bebek arabası için de araştırmalara başladım. Sizde başladığınızda göreceksiniz ki bebek ürünleri inanılmaz ve gereksiz şekilde pahalı. Bazı bebek arabaları fiyatına gerçek araba alınabilir nerdeyseJ Bunun için bilinçli olmanızda fayda var. Bebek odası, bebek arabası, bebek giyisisi ya da ayakkabısı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve gerçekten nelere ihtiyaç duyduğunuzu bilmekte fayda var. 2012 yılı fiyatları ile bebek beşiği, iki kapılı gardolap, oyuncak dolabı ve duvar rafından oluşan 4 parçalık bir oda takımı en ucuz 3.000 TL civarından başlıyor, azıcık kaliteli olsun istiyorsanız en az 4.000 TL’yi göze almalısınız. Aynı şekilde bebek arabaları (pusetler ya da baston arabalar değil) da en az 600 TL’den başlıyor, ortalama bir araba için en az 1.000 TL gerekiyor. Ben yaklaşık 2 ay hem internetten araştırdım hem de mağzaları gezerek inceledim, karar vermek gerçekten zor oldu. Bu aydan başlamanızda fayda var.
Ayrıca bu ayın sonunda gittiğim hastanenin ücretsiz annelik ve doğum bilgilendirme kursları başlamıştı. İlgimi çeken bir kaç dersine katıldım. Solunum egzersizleri, emzirme, yeni doğan bakımı ve doğum hakkında uzman doktorlardan bilgi almak oldukça rahatlatıcıydı.