Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dilek Doğaner Bütünsel Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/dilekdoganer

08 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Değerli Annelere, Babalara, Eşlere, Ağabeylere, Kadınlara, Erkeklere ses

8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Değerli Annelere, Babalara, Eşlere, Ağabeylere, Kadınlara, Erkeklere ses
 

BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE KUTLASIN 8 MART


Değerli dostlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde sevgi dolu bir merhaba. Türkiye'nin her bir ucundaki tüm değerli Kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.

Son iki yazımda sizlerle Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü İşbirliği ile 2014 yılında gerçekleştirilmiş olan "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması" özet rapordan rakamlar paylaşmıştım. Bu çalışmaların çoğaltılması, sonuçların neden ve sonuç ilişkilerinin kurularak iyi değerlendirilmesi, farkındalık yaratacak önlemlerin biran önce alınmasını diliyorum.

Değerli dostlar TÜİK de 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bir haber bülteni yayınladı. Haber Bültenini lütfen zaman ayırıp inceleyin. Aşağıda özet tabloyu sizlerle paylaşmak istiyorum.  

Cinsiyete göre seçilmiş göstergeler, 2014

Seçilmiş göstergeler                                                                                         Erkek      Kadın

Okur-yazar olmayan nüfus oranı (25+ yaş) (%)                                              1,8          9,2

Yüksekokul veya fakülteden mezun nüfus oranı (25+ yaş) (%)                16,2        11,7

İstihdam oranı (15+ yaş) (%)                                                                               64,8        26,7

İşgücüne katılım oranı (15+ yaş) (%)                                                                71,3        30,3

Genç işsizlik oranı (15+ yaş) (%)                                                                       16,6        20,4

Kaynak: İstatistiklerle Kadın, 2015 TÜİK

Bu rakamlara bakarak kadınlarımızın eğitim ve çalışma hayatı içerisinde fırsat eşitliğine dayalı olarak yer almadığını söyleyebiliriz.

Değerli anneler, babalar, ailede söz sahibi kadınlar ve erkekler 18 yaşın altında evlendirdiğiniz kızlarınızın % 48'nin fiziksel şiddete, %51'nin duygusal şiddet/istismara maruz kaldığını biliyor musunuz. Babalar % 71, anneler %29 ve erkek akrabalar %9 oranında kadınların eğitimini engellemektirler. Eğitim seviyesi düşük kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığını biliyor musunuz.

Babalar % 59, anneler %22 ve ağabeyler %14 oranında kadınların çalışma yaşamına katılımını engellemektir. Çalışmayan kadınların daha fazla şiddete maruz kaldığını biliyor musunuz. Yaradanın özene bezene yarattığı bir kuş kartal bile olsa siz kanatlarını kırdıktan sonra nasıl özgürce uçabilir ki siz onu bizzat güçsüz kıldınız. Bununla birlikte değerli dostlar kadınlarımız babaları tarafından %43, anneleri tarafından %23, ağabeyleri tarafından %18, kayınpederi ve kayınvalidesi tarafından %8, kayınbiraderi tarafından %5 oranında fiziksel şiddete maruz bırakılmaktadır. Şiddetin var olduğu bir ortamda çocukların şiddeti normal bir davranış biçimi olarak görebileceğini ve yaşamına bu durumu katabileceğini biliyor musunuz.

Değerli kadınlar haklarınızı biliyor musunuz? Türk medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanununda evlilik ve temel haklara ilişkin maddelerden haberdar mısınız? 6284 Sayılı kanunda yer alan koruyucu ve önleyici tedbir kararlarından haberdar mısınız? Lütfen haklarınızı bilin, araştırın öğrenin. Toplumun her basamağında tam için tam ortasında, yaradanın bize verdiği özel, güzel farklılıklarımızı bilerek, kendimize değer verip severek var olalım.

Değerli dostlar yaradan tüm varlıklarını aynı özenle yarattı ve yaşama hakkı verdi. Tüm varlıklar kadını erkeği, kuşu, çiçeği, böceği aynı yaşam hakkına sahip. Bizler bir bütünün birbirini besleyen çok özel parçalarıyız . Birimiz iyi, mutlu, huzurlu, güçlü hepimiz iyi, mutlu, huzurlu ve güçlüyüz.

Sevginin, hoşgörünün, birliğin, birlikteliğin, barışın, mutluluğun olduğu bir dünyada "YAŞA"mak dileğiyle, sevgiyle kalın.

 

 
Toplam blog
: 15
: 293
Kayıt tarihi
: 18.01.16
 
 

Hayat her zaman insana gülümser, yeter ki sen gülümsemeyi bil. Destan şehir Çanakkale'de dogdum. ..