Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '16

 
Kategori
Deneme
 

8 Mart dünyadan Kadınlara; Emek mi yemek mi?

8 Mart dünyadan Kadınlara; Emek mi yemek mi?
 

1914 Kadınlar Günü Afişi


Kadın çiçektir. Kadın duygusaldır. Kadın ürkek bir kuş gibidir. Hadi beee  Kadın kuş gibidir evet ama kanatları yoktur. Duygular mümkünse akla sıçramasın. Ha çiçektir de koparılmış olanından nasılsa solar yakında. Ahh Havva havailiğinin sorumlusu Adem’e verdiğin elma. O’da ısırmasaymış. Havai Havva aklın bir karış havada bekleseydin ya belki de elmayı önce Adem uzatırdı. Suç sana atılmazdı. Sonra erkekler hurilerle dolu cenneti hayal etmezlerdi. Pardon ya erkeklerin duyguları mı var. Şaka şaka tabi ki insanların duyguları var.

Kadının yeri evidir. Kadın sussun. Kadın hizmet etsin. Kime?  Yüzyıllarca sanat, edebiyat, bilim, sosyoloji gibi bir çok alana konu oldu. Aslında kadınların en baştan beri istedikleri belliydi. Hak. Ekonomik özgürlük. Ev dışında da saygı görmek. Evde iş yerinde her yerde cinsiyet eşitliği, erkeği kadından kayıran ne varsa. Örneğin ücret eşitsizliği. Lütfedilmiş erkekler tarafından bazı haklar verilmiş. Vah vah adı siyaset. Malum kadınların oyları da artık geçerli.

New York’ta 8 Mart 1857’de dokuma işçisi 40.000 kadının daha iyi şartlarda çalışmak için grev yaptığı sonucunda polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonrada çıkan yangında 129 kadın işçi ölmüş. 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda 1921 Moskova‘da 8 Mart Dünya Emekçiler Günü ilan edilmiş. Yıllarca kadınlar 8 Mart‘ta ölen kadınları anmış. Hatta bazı ülkeler bu durumu yasaklamış. Ve nihayet BM 1977’de 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmiş. Türkiye ‘de de ilk 1921 yılında kutlanmaya başlanmış. Derler ya ağlamayan bebeğe mama vermezler diye. Kadınlar istemiş sonları ölüm olmuş. Ya sonu trajik böyle bir olay olmasaydı. Günümüzde ise böyle günler hediyelik eşya dükkanlarına, mağazalara, çiçekçilere yaradı. Marx ‘ın mezarında kulakları çınlamıştır. Eee kapitalizm. 8 Martı kutlayan kaç kişi sebebini ölen kadınları biliyor. Her neyse tüm dünyanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun. Sevgiler.

 
Toplam blog
: 93
: 565
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Sanatla ilgileniyorum. Işık olan yerde zaten beyaz vardır. Karanlıkta kalanlar siyahtır. Renkler ..