Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '15

 
Kategori
Tarih
 

90 senelik reklam arası

90 senelik reklam arası
 

Cumhuriyet için ''90 senelik reklam arası'' diyen sayın şahsa sorarım.

Anadolu'nun o reklam diye bahsettiğiniz Cumhuriyet'ten önceki halini biliyor musunuz ? Ya da bulunduğunuz makama gelirken bunun Cumhuriyet sayesinde ve ATATÜRK tarafından kadına verilen haklar sayesinde olduğunu biliyor musunuz ? O heves ettiğiniz Osmanlı'da kadına verilen değerin neredeyse hiç olduğundan haberiniz var mı ?

Sanırım bu bilgilerden haberdar olsaydınız böyle bir demeç vermezdiniz.

***

Bu gaftan sonra Osmanlıcılar sosyal medyada türedi ve başta her gün ilginç ve iğrenç manşetlerle gündeme gelen ve gazetecilik dışında her şeyi yapan gazete bunu manşete taşıdı ve doğal olarak desteklediler.

Peki, 90 senelik reklam arasından önce durum neymiş bakalım...

Doğu'da Erzurum, Trabzon, Van bölgeleri Ermenilerde,

Kütahya, Antalya, Konya'nın olduğu bölgede İtalyanlar,

İzmir'de Yunanlar,

Güneydoğu'da Fransızlar,

Hakkari'de ve çevresinde ise İngilizler,

Başkent İstanbul'da bu bütün işgalci devletlerin hepsinin bayrağı vardı.

Bize kalan bölge ise Ankara ve çevresiydi.

Reklam arası bittiğinde nereden alacağız ? Ruslar'ın Yeşilköy'e dayanmasından mı yoksa İngilizlerin İstanbul'u işgalinden mi ?

Osmanlı'yı 1500'lü senelerde zannetmenin, sanki bugün Osmanlı yeniden kurulsa gidip Viyana'yı alacakmışız gibi bir algı oluşturmanın ve bunada kendilerini inandırarak gerçekçi bir bakış açısı vermeleri sadece komik.

Bir bitmediniz be !

Korkarım ki bitecek gibi de gözükmüyor !

***

Zannedersin ki Türkiye Cumhuriyeti iç isyan sebebiyle meydana gelen bir devletti. Kurucular ve silah arkadaşları sanki devlete baş kaldırıp bu devleti yıktı. Son 300 yılında dünyadaki gelişmelere ayak uyduramaması, bir taraftan dini hurafelerle halkı uyuturken diğer taraftan borç paralarla saray üzerine, saray yaptırarak sefahate dalan bir yönetim beceriksizliği sonucu yıkılmamak için ayak direten bir sözde imparatorluktu Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşuna yol açan.

Nitekim, sonunda yıkıldı ve biz yeni bir devletle tam bağımsızlığımızı kazandık.

Diğer yandan, madem bu Cumhuriyet reklam arası. E o zaman gidin de Fransa'daki torunlar gelsin. Hak onların değil mi ?

***

Ve bu sözü bir kadının kullanması beni cidden çok şaşırttı. Çünkü, bahsi geçen sistemde özellikle bu coğrafyada kadınlar ne yazık ki hep geri bırakıldı, hep ezildi. Hala da ülkemizde geri bırakılmaya, ezilmeye devam ediyor. Kadınların erkeklerle özgür olmasının gerekli olduğuna dair demeçler verip icraat yapmak yerine böyle demeçler vermek hangi mantığın ürünüdür merak ediyorum açıkçası.

***

Aslında ben en az 3 cocuk yaparaktan üremenin faydaları, kadının evdeki rolü, kürtajın ahlaksızlığı, sokakta sarılmanın sakıncaları vs. gibi konuları içeren ve 13 yıldır devam eden "Kamu Spotu" ne zaman bitecek, biz asıl onu merak ediyoruz.

***

Madem konuyu bir kadının demecinden açtım bir diğer kadının demecinden kapatayım.

“90 yıllık reklâm arası” zihniyetine en güzel cevabı Sultan Vahideddin’in kızı Sabiha Sultan bundan seneler önce vermişti: “İmparatorluk ayrı bir devirdi, fakat o da Türk’ün idi, bugünkü Cumhuriyet de Türk’ün malıdır.” 

 
Toplam blog
: 117
: 379
Kayıt tarihi
: 01.09.12
 
 

Öğrenci, sanatsever, sporsever, Mustafa Kemal Atatürk... ..