Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '09

 
Kategori
Güncel
 

3G geldi boş geldi!

3G geldi boş geldi!
 

Yaşasın 3G geldi. Artık 81 ilden, mobil cihazlarımızı kullanarak süper hızlı olarak internete bağlanabileceğiz. Ne mutlu bize, Türkiye en son teknolojiye kavuştu. Ne büyük gurur, ne biçim övünç kaynağı. Bunlara kim inanır? Bizi saf sanan fakat estağfurullah o onların kendi saflığı olan operatörlere göre muhtemelen Kadir İnanır!

Aslında bu blogu yazmakta biraz geç kaldım fakat geç olsun da güç olmasın sloganıyla durmadan yola devam eden Türkiye ortamında pek de geç kalmış sayılmam değil mi? 3G yıllarca gecikmiş benim birkaç günümden bir zarar gelmez, hatta erkendir bile.

Servis kullanıma başlamadan önce operatörler boy boy reklamlar yaptılar en son teknoloji Türkiye'de diye. Sanki dünya 4G'ye doğru giderken teknoloji kullanılmaya başladıktan yıllar sonra bu servisi vermeye başlayabilen, birçok üçüncü dünya ülkesinin bile yıllarca gerisinde kalan biz değilmişiz gibi. Gazetelerin günler sonra ulaştığı eski zaman köylerinden beter halimizle bir de göğsümüzü gere gere ''en son teknoloji geldi, gururluyuz, mutluyuz'' dedik ya, ne diyelim sağolun, var olun!

Neyse efendim sonunda 3G geldi ülkemize. Sağolsun varolsun teşrif buyurdular, lutfettiler. Tabi çoğu insan ki bunlara babam da dahil 3G teknolojisini sadece cep telefonu üzerinden görüntülü konuşma sanmakta bu yüzden ikinci kamerası bulunmayan 3G uyumlu cihazların gerçekten 3G uyumlu olduğuna inanmamakta. Bazılarına fetret döneminden kalma 6630 cep telefonunun 3G uyumlu olduğunu anlatana kadar göbeğim çatladı. Deveye değil deve sürüne hendek atlatmayı bırakın sürüyü hendekten kendim atsam daha kolay olurdu. ''O zaman neden ikinci kamerası yok bunun? Görüntülü konuşulur mu bunda da 3G olacak?'' diyenlere 3G'nin görüntülü konuşma değil geniş bant internet teknolojisi olduğunu, görüntülü konuşmanın bununla beraber gelen olanaklardan sadece biri olduğunu ve bazı 3G cihazların sadece görüntülü konuşma özelliğine sahip olmadığı veya bazılarının eklenebilir ikinci kamera ile bu olanağa sahip olabileceğini anlatmak kolay olmuyor çoğunlukla.

Tabi yine TV izleme servisi de 3G'nin bir özelliği olarak biliniyor ülkemizde. Külliyen yalan! Ben 3G'den önce de TV izliyordum 2.5G bağlantısı üzerinden, ayrıca Vodafone da 2G üzerinden TV servisini yıllardır ücretsiz olarak vermekteydi, Turkcell ise aynı hizmeti ücretli olarak sunmaktaydı kullanıcılarına. Peki neden o zaman 3G bu yaygara sanki herkes 3G ile televizyonu ilk defa izleyecekmiş gibi? Tek fark 3G ile internet hızının daha yüksek olması sayesinde daha yüksek kalitede yayın izlenebileceği. Yani 2G'deki gibi 176x144 çözünürlükte, düşük kalitede bir görüntü izlemeyeceğiz... İnşallah!

3G'nin temel ve en önemli yanı ise geniş bant ile hızlı internet bağlantısı. Bu sayede mobil internet hem çok daha hızlı hem de sözde çok daha ucuz olacak ki bu benim gibi mobil interneti çok kullananların uzun süredir beklediği bir şey, messenger, mail, internet, hemen herşey için kullanırım ki bu blogu da telefonumdan yazıyorum. Ayrıca bir rivayete göre feribotta bile 3G modemi takıp ''vınn'' diye internete bağlanacaksınız, sorunuz çoksa bağlantınız da olacak! Tabi yerseniz! Resimde gördüğünüz Nokia 6120c, UMTS uyumlu ve 3G kaydı yapılmış, Turkcell hatlı cep telefonumun Eskişehir, Tepebaşı'nda alınmış ekran görüntüsüdür. Bilen bilir, Eskişehir'in merkezlerinden sayılır Tepebaşı fakat resimden de gördüğünüz gibi 3G servisi maalesef yok, nerede ki Boğaz'da giden feribotta, ilçede, mezrada, köyde 3G olsun. Bir de sevgili operatörlerimiz yıllardır ''her türlü alt yapımız hazır, ihaleleri bekliyoruz'' diyerek devlete çamur atıp durdular. Her ne kadar ihaleler geç yapıldı, 3G geç geldi ise de operatörlerin yıllardır boş konuştukları da çıktı böylece ortaya. 3G'ye para vereceğim bir de şebeke bekleyeceğim veya daha merkez olan merkezlere gideceğim internete bağlanmak için cep telefonunun ilk geldiği dönemlerde çeksin diye ağaca tırmananlar gibi. GSM'de moda 90'lara dönüş bu sene!

Son konu ise ücretlendirme. Yıllardır operatörlere konuşma ve internet bağlantı ücretlerinin diğer ülkelere göre neden bu kadar yüksek olduğu sorulduğunda cevapları Türkiye'nin arazi şartlarının zor olduğu, bu yüzden altyapı yatırımlarının maliyetlerinin daha yüksek olduğu ve bunun ücretlendirmelere yansıdığı olurdu. Hep derlerdi ki altyapı yatırımları bittiğinde yani Türkiye'nin her yanı kapsama alanına alındığında ücretler de düşecek. Uzun zamandır bu operatörler ''bütün Türkiye artık kapsama alanımızda'' diye reklamlar yapmadı mı? Fakat 2G, 2.5G bağlantı ücretleri hala aynı, sadece pek çok kişinin doğru dürüst haberinin bile olmadığı ''ekonomik'' internet paketleri çıktı o kadar. Standart ücretlendirmede kuruş düşüş görmedik, demek onlar da laf-ı güzafmış. Buna rağmen 3G gelirken operatörlerin yıllardır bu alt yapılarının hazır olduğunu söylemesi nedeniyle fiyatının makul olacağını düşünüyordum. İlk olarak görüntülü konuşma için standart konuşma ücreti üzerine ekstra bir ücretlendirme yapmayacaklarını açıklamalarıyla da bu düşüncem kuvvetlenmişti fakat internet bağlantı ücretleri açıklandığında sonuç yine sukutuhayal oldu. Kullandığım operatör olan Turkcell'den örnek vereceğim; Turkcell aylık iki farklı 3G paketi sunmakta. Biri aylık 19TL karşılığı 1GB diğeri ise aylık 49TL karşılığı 4GB, Avrupa ülkelerinde ise konuştuğum insanlardan öğrendiğim kadarıyla 2GB'lık 3G bağlantısına aylık ortalama 10-15 Türk Lirasına tekamül eden bir ücret ödeniyor yani biz 3G'ye yine diğer Avrupa ülkelerinden 3-4 kat daha fazla ücret ödüyoruz. Faturasız hatlarda ise durum daha vahim, aylık 1GB bağlantı ücreti 210 kontör yani yaklaşık 35 liraya tekamül etmekte ki bu da 6-7 kat daha fazla ücret demek. Yani anlayacağınız operatörler tarafından yine soyulacağız ve yıllarca ''neden pahalı?'' sorularımıza yine mesnetsiz bahaneler dinleyeceğiz. Bu sırada da ben olmayan 3G şebekeme ayda 35 lira yani Avrupa'dan 6 kat fazla ücret ödeyip en sonunda en son teknoloji ile mobil cihazımdan internete bağlanacağım.

3G hepimize hayırlı ve de uğurlu olsun

 
Toplam blog
: 18
: 437
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

Yaklaşık 3 yıldır teknoloji sektöründe çalışmaktayım. Basketbol, bilişim teknolojileri, teoloji, mi..