Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Diyabetli Bireylerde Bireysel Kontrol Parametreleri - Keton Ölçümü

Diyabetli Bireylerde Bireysel Kontrol Parametreleri - Keton Ölçümü
 

Tip1 diyabetlilerde özellikle hastalık, stres veya tedavi değişimi nedeniyle kan glukozunun yükselmesi ve ketoasidoz görülebilmektedir. Ketoasidozun ne olduğuna ve nasıl oluştuğuna bir bakalım;

Ketonlar vücutta yağın parçalanmasıyla oluşan bir atık üründür. İnsülin yetersizliğinde vücut, enerji için glukozu kullanamaz ve yağları kullanır. Depolanan yağların parçalanması sonucu vücutta idrarla atılan ketonlar oluşur. Ketonlar asittir ve kanda biriken bu ketonlar vücudun dengesi bozar. Ketoasidozu açığa çıkarır. Ketoasidoz halk arasında şeker yüksekliğinin neden olduğu koma olarak da bilinmektedir.

                                           KETON OLUŞUMU = KETOASİDOZ

Diyabetli bireylerde stres ve enfeksiyon durumlarında ketoasidoz tablosuyla karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda bulantı,kusma ve ağızda aseton kokusu belirtileri ile de kendini belli etmektedir. Belirtilerin eşlik ettiği böyle durumlarda bireyin kan şekeri takibinin yanı sıra keton ölçümü de yapması gerekmektedir. 

Kandaki keton seviyesinin normalin üzerine çıkıp çıkmadığı kan veya idrardaki keton seviyesinin ölçülmesiyle anlaşılmaktadır. En etkili ve kesin sonucu ise ketonun kanda bakıldığı testler sağlamaktadır. (Amerikan Diyabet Derneği, kandaki keton ölçümünün tanı koyarken daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtmektedir.)

Vücutta oluşan bu keton cisimcikleri idrar ile birlikte uzaklaştırılmaktadır. Bol bol su ve şekersiz içecekler tüketilerek bu durum tolere edilemiyorsa kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği unutulmamalıdır!

 

İdrarda Keton Ölçümü

İdrarda keton ölçümü, keton çubuklar ile yapılır. Keton çubukları idrara daldırılıp belirtilen süre kadar beklenir ve çubukta oluşan renk değişikliği kutunun üzerindeki renk değerleriyle karşılaştırılarak sonuca varılır. Son kullanma tarihi geçmiş çubuklar kullanılmamalıdır. C vitamini ve antibiyotik kullanımı keton testi sonucunu etkileyebilmektedir.

**Aynı zamanda kan şekeri ölçüm cihazlarında kan şekeri ölçümünün yanı sıra kanda keton ölçümü de yapılabilmektedir. Keton çubukları satın alınabilmektedir. Kan şekeri ölçüm cihazının hangi keton çubuğuyla uyumlu olduğunu eczanıza sormayı unutmayınız. Çünkü her modelin farklı keton çubuğu olabilmektedir.

 
Toplam blog
: 11
: 287
Kayıt tarihi
: 26.08.17
 
 

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 2017 ve aynı yıl Marmara Üniver..