Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '07

 
Kategori
Blog
 

Bugün en çok okunanlar

Bugün en çok okunanlar
 

Ümit Culduz’un "Milliyet Blog’da kısır çekişmeler ve bir öneri" başlıklı yazısında çok güzel bir cümle var (1):

“"İnsanın olduğu yerde ‘rekabet’, rekabetin olduğu yerde de ‘yarışma’ vardır. Yarışmak ayıp değil. önemli olan ‘doping’ yapmadan, centilmence ve eşit şartlarda yarışmaktır."

Artık doping sorunu kalmadığına göre verilen istatistikler oldukça güvenilir sayılar oldu. Bu sayıların blog yazarlarını yönlendirme ve motive etmesi açısından değeri olduğunu düşünüyorum.

Ancak Ümit Culduz'a katılmadığım bir nokta var. Ben "Bugün en çok okunanlar" gibi bilgileri bir yarışma sonucu olarak algılamıyorum. Onların o güne ve daha geniş zamanlara ait istatistiksel bilgiler olduğunu düşünüyorum. Eğer bunlar yayınlanmamış olsaydı, geçtiğimiz haftalarda blog yazarından habersiz bir şekilde bloglarında yapılan manüpülasyondan haberimiz olmayacaktı.

Milliyet Blog ana sayfasında "Bugün en çok okunanlar" iki ayrı yerde bulunuyor, "bloglar" ve "blog yazarları" için. İkisinin de işlevi yüksek bilgiler olduğunu düşünüyorum. "Bugün en çok okunanlar" blog listesinde nadiren, blog yazarları listesinde de ara sıra yeraldığımı vurgulamak isterim. Yani oraların müdavimi değilim.

"Bugün en çok okunanlar" diye verilen sayıların "okunma" sayıları olduğunu kabul edemeyiz. Bunlar o bloga veya blog yazarının bloglarına giriş sayısını gösterir, sayfayı açanın okuyup okunmadığını bilemeyiz. Ancak bu, her blog ve blog yazarı için yaklaşık aynıdır.

Milliyet Blog ana sayfasında yeralan her iki "Bugün en çok okunanlar" listesinde de 6 blog veya blog yazarı yeralıyor. İlk altıda olmayan blog yazarları kendileriyle ilgili bu istatistikleri kolayca öğrenemiyor. Ana sayfada yayınlanan blog yazarına ve bloglara ait tüm istatistiklerin benzerlerinin her blog yazarı için blog yazarlarının kendi sayfalarında olması iyi olur:
• Son 3 günün günlük toplam hit sayıları
• Son 3 günün en çok hit alan blogları
• Bugün en çok okunan 6 blog
• Dün en çok okunan 6 blog
• En çok okunan 6 blog

Ümit Culduz’un "düne ait" bilgiler verilmesi önerisini anlamlı buluyorum. Milliyet Blog ana sayfasında Blog ve Blog yazarları bölümlerine "Dün en çok okunanlar" eklenebilir.

Çok yazı yazanlara karşı oluşan tepkiyi yadırgıyorum. Çok yazan ve az okunan bir blog yazarı olarak bunun kime ne zararı olduğunu anlayamıyorum. Herkesin günde tek blog yazması gibi kısıtlamalar blog demokrasisine aykırıdır. Ben 3 gün hiç yazmam, ertesi gün 10 yazı yazarım. Bu yazılar yayınlanma kriterlerine uygunsa kimsenin sayısı hakkında yorum yapma hakkı yoktur. Yazının içeriği ise her türlü yoruma açıktır.

(1) Ümit Culduz-Milliyet Blog’da kısır çekişmeler ve bir öneri: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50811

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..