Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İnebolu’nun adına dokunmayın -III-

İnebolu’nun adına dokunmayın  -III-
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (İnebolu, 20-12-2007)


BİR HABER

Bugün Kastamonu Postası gazetesinde Nasrullah Gazetesinden alınmış bir haber vardı. “Teklifini yeniledi” başlıklı haberde İnebolu’nun adının değişmesine yönelik bir yasa önerisinin yeniden verildiği anlatılıyordu (1):

AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, İnebolu ilçesinin adının "YİĞİTİNEBOLU" olarak değiştirilmesi için 2006 yılında verdiği kanun teklifini yeniledi.

Sıvacıoğlu kanun teklifi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kurtuluş Savaşımızda Kastamonu'muzun ve özellikle İnebolu ilçemizin çok önemli bir yeri vardır. İnebolu ilçemiz bu katkılarından dolayı TBMM'de 1924 yılında çıkartılan bir kanun ile "İstiklal Madalyası" ile ödüllendirilmiştir. Bu madalyaya sahip olan tek ilçe olma özelliğine sahiptir. İnebolu halkımız düşmana karşı yiğitlik destanı yazmıştır. İnebolu'ya gemilerle getirilen cephane; soğuk kış şartlarında, insan üstü çabalarla cepheye ulaştırılmıştır. Bu gerçeklerden yola çıkarak 2006 yılında İnebolu ilçemizin adının "YİĞİTİNEBOLU" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi vermiştik. Ancak bu teklifimiz 22. Dönem'de seçimlerin erkene alınması nedeniyle gerçekleşememişti. Talebimizin bu dönemde gerçekleştirilmesi için gereken gayreti göstereceğiz. Bu teklimiz gerçekleştiği takdirde, TBMM tarafından layık görülen İstiklal Madalyasından sonra, ilçemizin yiğit halkı için yeni bir sevinç ve şeref vesilesi olacaktır."

SON CÜMLE

Milletvekilinin açıklamasının son cümlesindeki “ilçemizin yiğit halkı için yeni bir sevinç ve şeref vesilesi olacaktır” bölümüne katılmıyorum. Eğer bu yasa kabul edilir ve İnebolu’nun adı Yiğitinebolu olursa, bu durum, bir İnebolulu olarak beni ve çok sayıda İneboluluyu üzer.

İNEBOLU'NUN ADINA DOKUNMAYIN

İnebolu’nun adının değişmesi için yapılan çalışmalara karşı 4 yıldır elimden geldiğince çalışmalar yürütüyorum.

15 Ocak 2004’de İnebolu’nun yerel gazetesi Yeni İnebolu’da yayımlanan bir yazımda İnebolu’nun adının değişmemesi için en temel gerekçeyi açıkladım: “İnebolu tarihsel süreç içinde ad değişiklikleri geçirmiş ve modern çağlara İnebolu olarak gelmiş ve bu adla çok iyi tanınmış bir yer. Ülkemizde ve dünyada başka İnebolu olmadığına göre bu ad değişikliğinin hiç bir anlamı yoktur.”

14 Ekim 2006’da “İnebolu'nun adına dokunmayın!” başlıklı yazımda bu konuda o zaman kadar olan gelişmeleri anlatıp, ad değişikliğini sakıncalarını ayrıntılarıyla yazdım (2): “Lütfen İnebolumuzun adıyla oynamayalım. İnebolu bu özgün adıyla ülkemiz tarihinde olabilecek en onurlu yerdedir. Öncelikle tüm siyasilerin bu işten ellerini çekmelerini diliyorum. Ben "İneboluluyum" derken karşısındakinin belki de dalga geçerek "Yiğit İnebolu" diyeceği ve benim utanacağım durumlar yaratılmasın diye bu karşı kampanyayı yürütüyorum.”

İnebolu’nun ad değişikliği TBMM gündemine gelince 18 Nisan 2007’de “İnebolu’nun adına dokunmayın –II-” başlıklı yazımda konuyu yeniden değerlendirdim ve bu konuyu gündeme taşıyanları gruplandırdım (3): “İnebolu’nun adının değiştirilmesi konusunda çalışanlar iki gruptur: 1- İyi niyetli bir şekilde, İnebolu’nun Kurtuluş Savaşımıza verdiği desteği vurgulamak için bu ad değişikliğini gündeme getiren hemşehrilerimiz. 2- İnebolu’nun ekonomik sorunlarına bir türlü çözüm bulamayan ve bu ad değişikliğiyle sanki birşey yapıyorlarmış gibi görünmek isteyen politikacılar.”

Bu yazımı konuyu ilgili olanları bir kez daha düşünmeye davet ettim: “Bu konuda duyarlı İneboluluları TBMM’de ve siyasi partilerde etkin olmaya çağırıyorum. Ad değişikliği konusunda çalışmış olan hemşehrilerimizi de bir kez daha düşünmeye çağırıyorum. Acele edip sonra pişman olmayalım.”

İNEBOLU'NUN ADINA YENİDEN DOKUNMAYA KALKTILAR

Şimdi İnebolu’nun adını değiştirme girişimi yeniden TBMM gündemine gelince bu konuda bilgileri anımsatmak istedim.

İnebolu’nun adının değiştirilmesine karşı olmak için 4 temel neden var:

1- İnebolu adı özgün ve güzel bir ad.

2- Yiğitinebolu adı ise güzel bir ad değil.

3- Ad değişikliği, İnebolu'da yaşayan ve İnebolu'ya kayıtlı yaklaşık 200 bin kişi için bürokratik yük demek.

4- Bu değişiklik henüz yapılmadan medyada İnebolu ile dalga geçmeye başladılar. Değişiklik yapılırsa sürmeyeceğini kimse garanti edemez.

“İnebolu’nun adına dokunmayın” yazı dizisini ilk iki yazısını da okuyun ve İnebolu’nun adının değişmesinin daha ne kadar çok sakıncası olduğunu öğrenin (2, 3).

İNEBOLU'NUN ADINA SAHİP ÇIKIN

Tüm İneboluluları İnebolu’nun adına sahip çıkmaya davet ediyorum. İnebolu’nun adı İnebolu’dur. İnebolu ile hiç bağlantısı olmayan siyasetçilere de “Lütfen İnebolu’nun adına dokunmayın” diyorum. İnebolu’nun adını değiştiren İnebolu’ya kötülük eder.

SON SÖZLER:

1- “İnebolu’nun adının İnebolu olarak kalması hiç kimseyi üzmez, yaralamaz, oysa İnebolu’nun adının değişmesi İnebolu’yu seven en az bir kişiyi üzer.”

2- “En az bir kişi” diye ifade etmişsem bunun mütevazılık olduğunu düşünün, aslında üzülecek olanların sayısı çok çok fazladır.

3- İnebolu’yu sevenleri üzmeye değer mi?

Aydın Tiryaki
“İnebolulu”
Ankara, 12 Şubat 2008

(1) Teklifini yeniledi (Nasrullah Gazetesi 12-2-2008): http://nasrullahgazetesi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=3665 :
(2) İnebolu'nun adına dokunmayın! (14-10-2006): http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=9935
(3) İnebolu’nun adına dokunmayın –II- (18-4-2007): http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=36192

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..