Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '15

 
Kategori
Kitap
 

A. Kadir Güler'in "Elli Yıl Böyle Geçti" kitabı üzerine

A. Kadir Güler'in "Elli Yıl Böyle Geçti" kitabı üzerine
 

Eski dergileri karıştırırken Ankara’da yayımlanan ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptığım ÇELE Dergisi’nde adına rastlıyorum Abdülkadir Güler’in. Çele’nin Ağustos 1967 tarihli 52. sayısında bir yanıt vermişim. Güler Mardin kızıltepe’den göndermiş şiirlerini. Çele’nin Eylül 1967 tarihindeki sayısında da “Neden” adlı şiirini yayınlamışım. 1967’den 2015’e 48 yıl…

Abdülkadir Güler  yılmadan, usanmadan, bıkmadan şiir yazar, gazetelerde yazar. Onun adına anadolu’nun nice dergi ve gazetelerinde rastlamak olası. Geçmiş yıllarda Ajans Türk, Alkış, Aykırısanat, Bizim Ece, Beşparmak, Çalı, Dikili Ekin, Güncel Sanat, Mavi, Sarızeybek, Tarla, Tay, Türk Dili, Yeni Adam…Ve daha niceleri. Yerel gazetelerde yüzlerce yazı… Böylesine bir yazma tutkulusu, delisi bir adam diyesim gelir Güler’e.

Şiir, inceleme-araştırma, gezi, folklor dallarında bildiğim kadarıyla 26 kitap yayımladı Abdülkadir Güler bugüne değin. Sonuncusu kendi sanat, yazın yaşamını  anlattığı “Elli Yıl Böyle Geçti” adını taşıyor.

Diyarbakır İlköğretmen Okulu’nda okurken merak salıyor yazmaya. İlk yazısı da aynı yıl Diyabakır Mücadele Gazetesi’nde yayımlanıyor. O gün bugün yazmaya sürdürüyor Güler. Bir bakıma Güler kendi yaşamından kesitleri, bilgileri, yayımladığı kitapları, aldığı ödülleri sevenleri, dostları, okurlarıyla paylaşmak, geleceğe taşımak için hazırlamış kitabını: “Dünden bugüne benimle ilgili bazı bilgileri paylaşmak istedim. Bunların gelecekte bazı meraklı araştırmacılara bir kaynak olur bağlamında yararlı gördüm diye bu kitaba ekledim. Bu eserimin (Elli Yıl Böyle Geçti)’nin başka da bir amacı yoktur.”

Kitabı okumaya başlarken tanıdık adlar takılıyor gözüme. Ünal Şöhret Dirlik “Söke’de Yaşayan Abdülkadir Güler”i yazmış. Bildik, tanıdık bir ad Dirlik. O da uzun yıllardır dost olduğu Güler için gönlünce, yüğreğince anlatmış Güler’i.

Halil Soyuer… Benim de Ankaralı yıllarımda tanıdığım, söyleştiğim, sevdiğim bir şairdi. Şiir etkinkliklerinde kendine özgü sesi, yorumu ile hiç eksik olmayan o kısa boylu, güleç adamı unutmam olası değil. Çaba dergisini yönetti yılarca. Çele dergisi sahibiyle atışmaları da olmuştu.  Işıklar içinde olsun. Halil Soyuer de Çaba dergisi2nde (1970) Güler’in Dicle köprüsü adlı şiir kitabıyla işlgili yazmış: “Abdülkadir Güler, henüz zamanın elindedir. Sanatının örsünde dövüle dövüle mutlaka kıvamına gelecek, o zaman ondan daha güçlü şiirelr beklemek hakkımızdır.”

Kitabın ikinci bölümü  Abdülkadir Güler’in sanat, yazın yaşamıyla ilgili değerlendirme yazılarına ayrılmış.  O kadar çok kişi var ki hangi birini ansam… ancak arada benim de tanıdığım adları da gördüm o bölümde. Örneğin Ankaralı yıllarımda Ece Dergisini çıkaran, yakın zamanlarda kaybettiğimiz İsa Kayacan… Onun Türkiye’nin hemen nice il ve ilçelerinde yayımlanan gazetelerde yazılar yazdı yıllarca. Işıklarda olsun diyorum Kayacan için de.

Mustafa  Kemal Yılmaz, Oyhan Hasan Bıldırki, Mehmet Aydın, Ayten Dirier, Tahir Kutsi Makal, Erhan Tığlı, İsa Kayacan, M.Sabri Koz, Tamer Abvuşoğlu, Arslan Bayır…gibi çok sayıda yazar, şair dostu da Abdülkadir Güler’in kişiliği, şiiri, yazıları, sanatı üzerine yazmışlar, değerlendirme yapmışlar. 

Kuşkusuz bir şair, yazar, sanatçı için okunmak, sevilmek, paylaşılmak güzel şeydir. Abdülkadir Güler de bunca yıl emek verdiği şiir ve yazı çalışmalarının, üretiminin yansımasını almak istediği için olmalı ki bu kapsamlaı, boyutlu kitabını yayınlama gereği duymuş. Şiirde savı yok. Ama çok seviyor şiiri. Yıllarca yazmış, daha da yazacak belli ki. Bir tutku, bir sevda yazmak onun için.

Kitabın üçüncü bölümünde Abdülkadir Güler’in  çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladığı yazı ve şiirlerden  seçki yer alıyor. Dördüncü bölüm ona adanmış, ona yazılmış şiirleri içeriyor. Örneğin Feyzi Halıcı Çağrı dergisinde (Ekim2012) şu dörtlüğü yazmış.

 

Gönülce bir şair, mısralar güler,

Şiirelr dökülür, tatlı öyküler.

Başarıdan başarıya ulaşmış

Elli yıl olmuş Abdülkadir Güler.

 

Ünal Şöhret Dirlik’in yazdığı şiir de Güler’in yazın yaşamını özetler gibi. Aşık tarzı şiirler de yer almış bu bölümde. Hepsi Güler’i öven şiirler.

Beşinci Bölüm Abdülkadir Güler’in bibliyografyası. Şiir ve yazılarının yer aldığı dergilerin,  gazetelerin dökümü.  Toplasanız sayısı binleri geçer bu şiir ve yazıların. Dedim ya Güler hiç durmadan, yorulmadan yazmış bunca yıl.  İnsan yaşamında 50 yıllar çok uzun bir süreçtir. Bu, yazın yaşamında da çok uzun bir geçmişi anlatır.

Altıncı Bölüm Anadolu’nun çeşitli yerlerinde, yörelerinde yayımlanan gazetelerde Abdülkadir Güler için yazılmış yazılardan geniş bir seçkiyi içeriyor. Abdülkadir Budak,  Oğuz Kâzım Atok, Feyzi Halıcı, Prof. Talat Halman, Muzaffer Uyguner, Yekta Güngör Özden, Muzaffer İzgü, Bekir Yurdakul, Talat Kırcan, Etem Oruç,Ayhan İnal… Benim de adlarını, yazın ve sanat geçmişini bildiğim insanlar bunlar.

Son bölümde albümünden seçtiği fotoğraflar yer alıyor.

Ha unutmadan anmalıyım. Benim de bir yazım var bu kitapta. Milliyet Blog’da yayımladığım bir yazı. Yazımı şöyle bitirmişim: “Evet kuşakdaşım, yaşdaşım Abdülkadir Güler de 66 yaşın (bu yazı yayımlandığında 66 idi, şimdi 69’a dayadık sırtımızı) devingenliği içinde üretmeyi sürdürüyor. Onun Bayram şiirindeki‘dostça kardeşçe / kin ve nefret öte kalsın / her şey gün aydınlığınca sıcak ‘ dizeler gibi olsun diyorum gelecek günler. Haydi kolay gelsin sevgili Güler. Nice yazılara, şiirlere, kitaplara…”

Elli Yıl Böyle Geçti…  Geriye bakınca bir güne gelmemiş diyesi geliyor insanın. Ama yaşanmış, yazılmış, üretilmiş, paylaşılmış yıllar var geride. Hüzün, sevinç, kırılganlık, acı, umut, yaşama sevinci, şiir, yazı, kitap... Onlar da geçmişin belgeleri değil mi? Demek ki onca yıl geçse de geride kalan yapıtlar gelecek kuşaklara da bir belge, kalıt işte.

Milliyet Blog sayfalarını da paylaştığım eski dost Abdülkadir Güler'e yolun açık olsun diyorum. Nice şiirli, yazılı zamanlara…

      

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..