Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '16

 
Kategori
Dünya
 

ABD, Türkiye, Barzani, Musul

ABD, Türkiye, Barzani, Musul
 

google


Cnnturk, Musul ile ilgili 10 parçalı bir fotohaber yayınlamış. Yalnızca bir parçası anlamlı:

“Musul operasyonu başarılı olursa, IŞİD üyelerinin kuzeye doğru püskürtülmesi bekleniyor. Bu da, Türkiye sınırının yeniden ısınması demek.”

http://www.cnnturk.com/dunya/musul-neden-onemli?page=10

Fonda ses efekti:

Da na naa naağn...

Özetleyebilirsek:

Barzani, kenara çekilip, ortalıktaki patırtıyı izleyecek. Kendine göre, bu harekatın bağımsız Kürdistan için gerekli olduğunu düşünüyor.

ABD, Musul’da kalıcı üs kurma düşüncesinde olmasa, harekat açıklaması yapmazdı. Bizden de beterler: Bir yere girdiler mi, gerekse de, zararda da olsalar, oradan çıkamıyorlar bir türlü.

ABD, batıda PYD ile, doğuda Türkiye ile, IŞİD’i çifte kıskaca almayı düşünüyor ama IŞİD de 6 aydır boş durmuyor herhalde.

Türkiye, sanırım bir taktik gereği, kendileri için önemli olan noktalarda epeyi süredir konuşlanmış durumda. Doğruyu söylemek gerekiyorsa, IŞİD’e karşı koyan tek öğe, Türk öğesi oldu oralarda, haa yapacaklarının binde birini yaptı ayrı konu. TC’nin, kendi sınırları içinde IŞİD’e negatif olmayıp, dışında negatif olması da, savaşın ironisi bizce.

Çok önemli bir ayrıntı var:

Ne Arap askerleri, ne de halkı, IŞİD’e karşı 2014 yazında direnmemiş. Böylelikle IŞİD, elini kolunu sallaya sallaya oraya yerleşmiş. 1,5-2 yılda durumun değişmesi için bir neden yok. Dost ateşi olacak yani.

Suriye’deki Arap halkı oralardan kaçırıldı ama Irak’ta böyle bir şey olmadı son yıllarda. O dönemi 25 yıl önce geçirdiler onlar. Kalanlar hep kalacak yani.

Musul Barajı her an yıkılabilir durumda ve bunu da IŞİD dahil, herkes biliyor. IŞİD düşerse, baraj da düşer kanımızca ve bu da 500 bine kadar çıkabilecek sivil ölümü demek olur.

Dönüp dolaşıp, asıl ciddi oyun tasarımının bu olduğu kanısına varmaya başladım:

Hollanda 2015, sel felaketini önlemek içindi. TC 2015, yoktan elektrik felaketi yarattı. Musul 2016 ise, bu ikisinin kırması olur gibi: ‘Du bakıim, bi beline çakayım, iyileşcek mi acep?’ gibisinden acaip bir şey bu.

Tarih açısından öğretici gibi. İnsanlar açısından deneyimleri ölümcül olacak gibi. Sağ kalanlar da balatayı sıyırtmış olur gibi.

Sonuçta Musul harekatı, yapılmasa da olur bir şey, gibi.

En azından yaşayanlar açısından.

Doğmamışlar ve 50 yıl sonrası için anlamlı bilgiler yaratabilir. Çünkü:

Dünya, yeni bir savaşan beylikler ve/ya bin ev dönemine girdi: En az 10 bin alt-taktik (stratagem’cik) gerekli.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..