- Kategori
- Siyaset
ABD-Rusya ilişkilerinde yenilenme süreci ve Kafkasya Faktörü

"ABD-Rusya arasında 2008 yılında başlatılan yenilenme süreci ile iki ülke birbirinin nüfuz alanlarındaki çıkarlarına saygı göstermeyi, ihtilaflı konuları faydacı yaklaşımlarla değerlendirmeyi ve işbirliği ile hareket etmeyi kararlaştırmıştır. İki ülke arasında anlaşmazlıklar doğuran ve işbirliğine duyulan ihtiyacın en belirgin olduğu bölge ise Kafkasya’dır."
Kosova ve Gürcistan Krizi Sonrası Yeni Dönem
Amerikalı Rusya uzmanı Michael Specter, Güney Osetya olaylarından sonra ABD’de, Rusya’ya Jamaika gibi muamele edenlerin döneminin sona erdiğini yazmış; Rusları, diğer tüm devletlerden daha çok nükleer silah başlığına sahip olan yetişkinler olarak kabul etmenin zamanının geldiği kaydetmiştir.
Amerika’nın NATO’da Etkisizlik Dönemi
ABD’nin Kosova’nın bağımsızlığına verdiği destek süreci Yeni Muhafazakârlar için kötü sonuçlanmıştır. ABD’nin Bükreş Konferansı’nda NATO’da etkinliğini kaybetmesinin Moskova’nın tepkisi ile ilişkili olduğu söylenebilir. Bükreş Konferansı ABD’nin NATO’daki etkinliğini kaybettiği, Vladimir Putin’in ifadesi ile “NATO’da Washington’un etkisinin sona erdiği” gündür.
Yenilenme Sürecinin Öncüleri
2008 yılında Demokratların iktidara gelmesi, ABD için iç ve dış politikada yeni bir süreci başlatmıştır. Aynı yıl içindeki Münih zirvesinde başlayan Rusya-ABD ilişkilerinde yenilenme süreci devam etmektedir. Başkan Yardımcısı Joe Biden’in 2008 yıllında ilan ettiği yenilenme sürecinin mimarı Başkan Obama’nın Rusya ve Avrasya’dan sorumlu danışmanı ve ABD’nin hâlihazırdaki Rusya büyükelçisi Michael McFaul’dur.
Rusya’nın Kafkasya’ya Dönüşü
Gleb Pavlovski’nin demeçlerinden birinde değindiği sözleri hatırlamak gerek “Biz milli cumhuriyetimizi kurmak istiyoruz ama imparatorluk kültürüyle, imparatorluk gücüyle, imparatorluk üslubuyla.”
Kafkasya’da Ne Değişti?
George Friedman’ın, “Gelecek 10 Yıl” adlı kitabında Obama yönetimine Kafkasya ile ilgili sunduğu tavsiyeler çok ilginçtir. Friedman, gelecek on yılda ABD’nin Gürcistan ve Kafkaslardan çekilmesinin bölgede boşluğa yol açabileceğini değerlendirmektedir. Friedman’a göre Gürcistan’ın ABD için fazla önemi yoktur ama bu ülke, güney sınırlarının güvenliği bakımından Ruslar için oldukça önemlidir. Ruslar, Gürcistan için bedel ödemeye hazır durumdadır. ABD ise Gürcistan’ı Orta Asya ve İran ile ilgili konularda Rusya ile yürütülen pazarlıklarına konu etmek istemektedir.
Analiz BILGESAM strateji düşünce enstütüsü için hazırlanmış.
( tam metni bu sitede burda okuya bilirsiz)
Orhan Gafarlı
Kafkassam strateji araşdırmalar merkezinin Kafkasya uzmanı http://kafkassam-merkez.com/