Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

ABD seçimleri ve Abbie...

ABD seçimleri ve Abbie...
 

Abbie’yi belki tanımayanız vardır. Ama bir anda hem ABD’de hem de dünyada ünlü oldu. Bir tek sözüyle ve daha çok davranışıyla.  Abbie küçücük sevimli, sarışın bir Amerikan kızı…

Abbie, “Artık bıktım bu seçimlerden, Romney’den de, Bronco Bamma’dan da bıktım artık…” deyip televizyonda bir güzel ağlıyordu. Dünya, Abbie’nin gözyaşlarına dayanamadı. Ve seçim’in sonucu artık  belli oldu… Herhalde, Abbie’nin gözyaşları da bitmiştir.

Aslında ABD’nin bu seçimleri şaka gibi bir şey oldu. İki aday biraz kinayeli sözler ettiler birbirlerine, biraz gülüştüler… Falan filan, ama Allah için kırıcı laflar etmediler; birbirlerinin gururlarıyla oynamadılar.. “Bedeviler… Çöl adamları…” filan gibi komik adlar takmadılar. İşte TV’de karşılıklı  konuştukları zaman bile, terbiyelerini muhafaza ettiler; kalp kırıcı hiçbir şey söylemediler.

Abbie , peki niye sıkıldı bunların söylediklerinden… Belki adaylar gerçekten sıkıcıydı; hiçbir yeni bir şey söylemiyorlardı. Dünya barışı; insanların güvenliği, ekonominin iyiye gitmesi için gerekli umutları veremiyorlardı. İşte, havadan laflarla idare ettiler. Amerikan halkı da  iki kötünün iyisini seçti. Hiç olmazsa Obama, Savaş karşıtı bir stratejiyi benimsiyordu; hiç olmazsa öyle görünüyordu. ABD halkı o tavra inandı. Bakalım…?

Demek ki, oradaki seçimler de bir ufak çocuğu sıkacak kadar yalan… İşte orada da Demokrasi adına, iki parti arasında Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler kendi aralarında top çeviriyorlar ve al gülüm ver gülüm durumu idare etmeye çalışıyorlar. Hiçbir ABD seçiminde birden fazla adayın, Başkanlığa eşit ağırlıklı olarak geldiğini gördünüz mü? Neyse, nasıl bir demokrasi yaşamak istiyorlarsa kendileri bilir. Onu sürdürüyorlar. Hayırlı olsun…

Yani, ABD’de fazla parti yok, onun için Demokrasi yok, gibi bir toptancılığa gitmiyorum. Orada da, bizde de kağıt üzerinde kıyamet kadar parti var. Fakat, birbirleriyle gerçekten çekişen kaç tane parti var..? Biz de kalmadı… Onlarda da iki tane… Onlarda da Cumhuriyetçi parti yenile yenile son zamanlarda Osman Bey’in pehlivanına döndü. Bizdeki CHP’yi ise ne sen sor, ne ben söyliyeyim… İşte  düşmemek için ayakta duruyorlar, vaziyeti idare ediyorlar, diyelim.

Gelelim Abbie’nin durumuna… Abbie acaba hangi eyalette yaşıyor? Onu anlayamadım. Ama o kızcağızı alıp getirseydik, bizim Pehlivanların seçim konuşmalarını; birbirlerine ettiği lafları dinleseydi “…very boring?” (çok sıkıcı) diye tutturup ağlayabilir miydi?

Herhalde gözleri faltaşı gibi açılır… ve çoğu Amerikalının şaşkınlıktan ettiği “Oh my God…” yapıştırırdı. Ve bence ilgiyle izlerdi. Çünkü o laf atıştırmalarında , kelime haznesinde olmayan  oldukça çok  kelime, deyim ve küfür öğrenebilirdi. Yepyeni kavramlara  hayret eder; annesini ikide bir rahatsız eder ve ne demek istediklerini sorardı…

“Bedeviler…” “-Anne bedevi ne demek?”

“Çöl adamları…” “-Anne çöl adamları ne demek?”

Daha neler de neler. Tehditler … Küçük görmeler; horlamalar; aşağılamalar; kırmalar; neler de neler… Zavallı Abbie herhalde feleğini şaşırırdı. Ama herhalde ilginç gelirdi.

Hele bir de Seçim zamanında Türkiye’de bulunsa , aman ne şenlik… Yollarda afişlerden kordonlar; ayrıca parti amblemlerinden yapılmış  “Tak”lar… Neler de neler… Sanki çevre bir Bayram yeri gibi…. Dolaşan otobüsler, nutuk çeken; taksilerden yarı sarkmış bir vaziyette, “gel vatandaş partimize gel…” diye bağıranlar… Çok şenlikli olurdu ! Veya bize göre öyle bulurdu Abbie’cik.

Hele bir de Anadolu’yu dolaşsa… Atılan silahlar; kaçırılan sandıklar; öldürülen; yaralanan, bıçaklanan, kafa göz yaran insanlar; sağa sola dağıtılan hediyeler… Ne o, seçim yapıyoruz. Mutlaka, bizim seçimlerimiz, ABD seçimlerinden çok daha şenlikli geçiyor. Kimsenin gocunmasına gerek yok.

ABD’ seçimlerinde çok sıkılan; bıktım artık bu Romney’le , Bamma’dan, diyen Abbie’cik , inanıyorum, ki Türkiye’de çok eğlenir ve çok da gülerdi.

Bence de şu ABD seçimleri çok sıkıcı… Abbie’cik haklı!

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..