- Kategori
- Edebiyat
Abdülkadir Güler'in bibliyografyası
Abdülkadir Güler, . Mardin ili, Kızıltepe ilçesinin Esenli Köyünde doğdu. ( 1 Ocak 1946). Annesinin adı Keziban, babasının adı Mehmet Ali’dir. Orta halli çiftçi bir ailenin üçüncü çocuğudur ve Esenli’ den ( eksi adı Girmelhep Köyü )’den ilk çıkan tek öğretmendir ve yazardır. Ailenin üç kardeşin en küçüğüdür. Ablası Gülistan ve ağabeyi Mehmet Şerif Güler’dir. İlk ve ortaokulu Kızıltepe de tamamladı.( 1960). Daha sonra Diyarbakır Erkek İlk öğretmen Okulu’ndan mezun oldu.(1964), İlk tayın yeri Kırşehir ili, Çiçekdağı İlçesi’nin Demirli köylü oldu. İki yıl burada öğretmenlik yaptı.( 1964 -1966). Kırşehir, Boztepe’ye bağlı bulunan Malya Devlet Üretme Çiftliği’nde bulunan Şube Şefi Abdullah Can’ın kızı Zehra Hanımla tanıştı ve evlendi.( 15 Mayıs 1966). Askerliğini kısa bir dönem içinde 1966 yazında yedek subay öğretmen olarak Sivas (Temel tepe ve Kabak yazı) ‘da) ifa etti. Daha sonra Mardin İli, Kızıltepe İlçesine bağlı Sancarlı köyü İlkokul’unda ( 1966 -1968 ), Yine bir süre sonra aynı ilçeye bağlı Ulu köy’de ( Üzeyir )’ de 1968–1972) yılları arasında bu köyde ilkokul Müdürü olarak çalıştı. Daha sonra Kızıltepe İnkılâp ve Mehmetçik ilkokullarında bir süre görev yaptıktan sonra Diyarbakır Fatih İlkokulu’na atandı. Bu arada hem öğretmenlik ve hem de Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’ne devam etti. Abdülkadir Güler’in dört çocuğu dünyaya geldi. İki kız ve iki erkek. İkinci kız çocuğu olan, Mehtap Güler’i daha altı aylık iken Uluköy’de öğretmenlik yaptığı günlerde ( Üzeyir ‘de kaybetti. ( 9 Nisan 1969.). Abdülkadir Güler’in halen iki oğlan ve bir kız evladı vardır.
Şair Abdülkadir Güler, kızını kaybettikten sonra haliyle çok üzüldü. Onun için bir şiir yazdı. MEHTAP adını alan bu şiirini aynen sunuyorum:
Can, ciğerim MEHTAP mehtap gibiydi
Gözü, kaşı kara, kitap gibiydi
Meleklerle uçtu, dönmemek üzre
Mermerde yazılı hitap gibiydi.
Ömrün baharına ermedi, gitti
Filizlendi yaprak dermedi gitti
Altı Nisan bir kara Pazar günü
Aniden uçtu, yaş vermedi, gitti.
6 Nisan 1969
( Dicle Köprüsü / Şiirler, sayfa: 29 )
Çaba Yayınları Ankara- 1970.
Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü (1976), Diyarbakır Merkez Ortaokulunda Türkçe Öğretmenliği ve müdür yardımcısı olarak görevini sürdürdü. ( 1976- 1981) Daha sonra tayını Şanlıurfa Akça kale Yatılı Bölge ilköğretim okulu’ na çıktı. Akçakale Yatılı Bölge Okulu ve Hilvan Yatılı İlköğretim Bölge okullarında bir süre idareci olarak çalıştıktan sonra ( 1981–1985 ) Aydın ili Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Şube müdürü olarak atandı. ( 1985 ). AÜAÖF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nü (1992)’de bitirdi. Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde bir fiil şube olarak müdürü görev yaptıktan sonra Ordu İli, Çamaş İlçesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak atandı. İki eğitim ve öğretim yılı burada görev yaptıktan sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı .( 1995.) Ocak 1997 tarihi ile Kasım 2008 tarihleri arasında yine Söke’de özel bir okulda yönetici olarak çalışmaya devam etti. Araştırmacı şair ve yazar Abdülkadir Güler sanat, kültür ve edebiyatla uğraşıyor, “ Söz uçar, yazı kalır “anlayışı içinde bir şeyler üretmeye, yazmaya, çevresini aydınlatmaya devam ediyor ve halen Söke’de ikamet ediyor.
1962‘den beri sanat, kültür ve edebiyat gibi yayın organlarında şiir, araştırma, gezi inceleme, deneme, eleştiri, halk bilimi(Folklor) ağırlıklı yazılarıyla göründü. Birçok şiir etkinliklerinde ve sanat, kültür içerikli ve özellikle halkbilimi ( folklor) gibi konularda bildiriler sundu. Bu bildirileri kitaplarda, seçkilerde yer aldı. Ayrıca Abdülkadir Güler, Anadolu’nun il ve ilçelerine, halk kütüphanelerine ve köy odalarına, kasaba ve köy ilköğretim okullarına kitap yardımı da yapmaktadır. Okumayı, yazmayı seven bir insandır. En son olarak evindeki bütün kitaplarını Söke Yenikent’te bulunan Emekli öğretmen Nebahat ALPAN İlköğretim Okulu’na armağan etmiştir. Buraya bağışladığı kitapların sayısı sanat, kültür dergileri hariç 2500 civarındadır. Abdülkadir Güler adını taşıyan bir okul kitaplığında öğretmen ve öğrencilerin istifadesine sunulmuş ve koruma altına alınmıştır. Abdülkadir şiir, sanat, kültür içerikli yazılarının dergi ve gazeteler: Tarla, tohum, Filiz, Çaba, Çağrı, Çalı, Çele, Çile, Çağıltı, Alkış, Yeniden Diriliş, İlk Kurşun, Dolunay, Yeni Ümit, Öncüler, Bahçe, Defne, Yeni Defne, Milli Kültür, Milli Eğitim, Türk Folklor Araştırmaları, Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Türk Dili, Size, Türk Edebiyatı, Hareket, Adımlar, Öncüler, Kümbet Altında, Aykırısanat, Erciyes, Aydın Aydın, Türkiye Çocuk, Şeker Çocuk, Karınca, Aydın Kültür, Beşparmak, Sarızeybek, Güney de Kültür, Milli Eğitim, Milli Kültür, Dikili Ekin, Ilgaz, Halk Kültür Pınarı Ajans Türk, Eflatun, Akçağ, İlkyaz, Ankara Edebiyat, Gülpınar., Pamukkale Güneşi, Mavi, Fethiye, Sevgi Yolu, Ozan, Bizim Ece, Tay, Şehir, Akpınar, Yeni Adam, Güvercin, Gazeteler: Mardin’in Sesi, Yeşil Ova ( Kızıltepe), Mücadele( Diyarbakır), Hür Anadolu, Başkent, 24 Saat, Tanin, Memleket, Tasvir, Sonsöz, Yarın, ( Ankara ), Bakış, Hürsöz ve Mücadele ( Aydın ), Simav Anadolu, Güney Hâkimiyet Adana, Türkiye, Fethiye Gazetesi, Yeni Söke ve Söke Ekspres’te halen yazmaya devam ediyor. Ayrıca Abdülkadir Güler şiir ve yazıları birçok Antoloji ve diğer sanatsal seçkilerde de yer almıştır.
ÜYESİ OLDUĞU DERNEKLER:
1-İLESAM, (İlim, Edebiyat Sahipleri Meslek Birliği), 2- (FAK) Folklor Araştırmaları Kurumu, 3- EGAY–DER (Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği ), 4- Söke ADD ( Atatürkçü Düşünce Derneği), 5- Söke-Şairler ve Yazarlar Derneği, 6-Merkezi Kayseri’de bulunan ANASAM ( Anadolu, İlim, Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, 7- Söke Gaziler ve Şehitler Derneği üyesidir. Söke’de halen yayımına devam eden Beşparmak ve Sarızeybek Dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Şair Abdülkadir Güler’in halen İlköğretim okullarında okutulan, Ankara’da Koza Yayınları arasında çıkan (Türkçe 4.Sınıf) kitabında yer alan “AĞAÇ DİKİN “ (sayfa: 63–64) başlıklı şiiri Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan ders kitaplarında yer almış ve okutulmaktadır. Ayrıca şiirlerinin bir kısmı de, müzik öğretmeni bestekâr Işıltan Uşaklıgil, yine Bursa’da müzik öğretmeni olan Şaziye Çelikler tarafından bestelenmiştir.
Araştırmacı - yazar ve şair Abdülkadir Güler, eğitim, sanat ve kültür, edebiyatla ilgili birçok yerel radyo ve yerel televizyon kanallarına davet edilmiş, bu programlara katılmıştır. Yine 1995 yılında Ordu, Çamaş’ta İlçe Milli Eğitim Müdürü olduğu günlerde bizzat Ankara’dan TRT Genel Müdürlüğü tarafından programa davet edilmiş, sanat, edebiyat ve Türk folkloru konusunda kendisiyle bir programda konuşma yapılmıştır. Bu konuşma TRT 1’de yayınlanmıştır.
KATILDIĞI ŞÖLENLER ve SEMPOZYUMLAR:
* Yunus Emre Sevgi Yılı Uluslararası Şairler Şöleni Eskişehir, 4 – 7 Şubat 1991
* Simav ‘da 4. Şairler Şöleni 7- 9- Mayıs 1999.
* Ankara, Elmadağ 1.Altın Elma Şiir Şöleni, 12–14 Temmuz 2000.
* Aydın Köşk İlçesinde Kültür şenliği ve imza günü ( M. Kemal Yılmaz ve Turgay Aydın ile birlikte).21–25 Kasım 2000.
* Kütahya, Domaniç’te bir şiir akşama 20–22 Temmuz 2001
* Kütahya Şiir Sevenler Derneğinin hazırladığı şairler şöleni 7- 9- Ağustos 2002.
* Kurtuluş Haftası Münasebetiyle Söke Belediyesinin hazırladığı Şiir Şöleni, 5 -6 Eylül 2003.
* EGAY-DER’İN hazırladığı Türk Medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği, ( Şiirlerle İllerimiz).
Sempozyumu, 23 -25 Ekim 2003.
* Isparta Göller Bölgesi Şairler Derneğinin hazırladığı Şairler Şöleni 8- 10 Temmuz 2004.
* 12. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlar Elazığ, 23–25 Eylül 2004
* Isparta Göller Bölgesi Şairler Şöleni, 20–22 Temmuz 2005.
* EGAY-DER’İN Hazırladığı Türk Medeniyetlerinde ( Fıkralar) Sempozyumu. 17–19–2004
* Burdur Belediyesinin hazırladığı 1. İnsuyu Şiir Akşamları 10–13 Ağustos 2005
* Manisa- Salihli ‘de Sevgi Yolu Dergisinin hazırladığı Şairler Buluşması 1- 3 Temmuz 2005.
* Bursa Büyük Şehir Belediyesinin Hazırladığı “Zeytin Dağı”2. Şairler Buluşması 19–21 Ağustos 2005.
* Kütahya Belediyesinin hazırladığı Anadolu Şairleri Şiir Şöleni 22- 24 Ağustos 2005.
* EGAY-DER’İN hazırladığı Sözlü Kültür Geleneği’nde Şairlerin Buluşması 29 Eylül 2005.
* 14. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları Elazığ 20–22 Eylül 2006.
* Kütahya –Tunçbilek Belediyesinin hazırladığı 6.Linyit Sanat Festivali Şöleni, 18- 20 Ağustos 2006.
* EGAY - DER ile birlikte Fethiye Belediyesi’nin hazırladığı IV. Uluslararası Sözlü kültür sempozyumu, ( Maniler Konulu ) 6- 8 Kasım 2006.
* ADANA-Seyhan Sosyal Kültür ve Sanat Derneği’nin hazırladığı 3, Çukurova Halk Kültür Festivali şiir
Şölenini 16–19- Ekim 2008.
* Halk Ozanı Âşık Yoksul Derviş’in Hayatı ve Eserleri konulu sempozyumu, Afyon / Karacalar Köyü.26–28 Temmuz 2007.
* Aydın İl Halk kütüphanesi Müdürlüğü’nün hazırladığı 44.Kütüphaneler Haftası 31-06 Nisan 2008
* Dinlerin, Dillerin Kardeşlik ve Hoşgörünün kenti Uluslararası Mardin’in Tanıtım Haftası Ankara, 11- 18 Nisan 2008
* 16. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları- Elazığ 6–8 Kasım 2008.
* Bodrum’da bir şiir akşamı 27–28 Şubat 2009*
* Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Eskişehir. 6-10 Mayıs 2009.gibi sanat ve kültür şölenlerine davet edilmiş, bu etkinlikte şiirlerinden örnekler sunmuş, bazı yerlerde de bildiriler sunmuştur.