Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '11

 
Kategori
Kitap
 

Abdurrahman Ekinci'den uzun soluklu bir araştırma

Tekelinin Dilinden Telinden 

Abdurrahman Ekinci Burdur topraklarında yirmi bin km dolaşarak yaptığı araştırmalarını kapsayan Tekelinin Dilinden Telinden adlı kitabı İl Kültür Yayınları arasından çıktı. 

Çalışmalarını büyük bir keyifle okudum; yüzlerce sözcükle dilimize katkıda bulunurken, folklorumuzun ustalarının yaşamlarına tanık olduğu ya da derlediğine göre küçük öykücükler şeklinde dönemleriyle ilgili pencerecikler açmış okura. Buna yaptığı bire bir röportajlarını, boğaz sözlerini, şiirleri, türkü sözlerini, ve mistik anlayışın öykülenmelerini de eklemek gerek. Bu çalışmalarıyla Yörük dilinin sesini, ritmini, ahengini hatta yerel konuşma şevkini aldığımı söyleyebilirim. 

Araştırmalarını tarihsel kökeninden giriş yaparak, günümüze dayandırması ufkumuzu genişleten bir açılım sağlıyor. Yaptığı araştırmalarında çalgıların ilkel ve tarihsel durumundan günümüz ölçülerine varan standartları teknik anlamda ortaya koyması müzik konusunda da konuya hâkim olmanın olanağını okuruna sunuyor. 

Yörük göçerlerinin tüm üretim biçiminde yer alan otantizmi sanatsal bir boyutta ele aldığı görülüyor. 

Bütün bu çalışmaları yaparken Abdurrahman Ekinci’nin bu kültürle yoğrulduğu ve o kültüre içtenlikle; hatta tutkuyla sarılan bir araştırmacı olduğu dikkati çekiyor. 

Eline, ayağına sağlık. 

HALİL ERDEM 

 

 

 
Toplam blog
: 61
: 699
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğrt. bitirdikten sonra A...