Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '11

 
Kategori
Kitap
 

"Geçmişe Veda"

Nasıl başlayacağımı bilmiyorum, sanki en başından başlamak yani kitabı aldığım andan başlamak en doğrusu. Kitabı bir şeyleri beklerken vakit geçsin diye girdiğim markette ki kitap reyonundan aldım, aslında o aralar okuduğum kitap vardı ama kitap konusunda yedekli olmayı severim. 

Kitabın adı "Geçmişe Veda", yazarı Nicole Jones, çevirisi Taner Gezer, Yakamoz Yayınlarında çıkmış, basım yılı Mart/2010, 408 sayfa. 

Konuya başlamadan önce; kitabın orjinal adının hiçbir yerde olmamasını, orjinal dilinin ne olduğunun belirtilmemiş olmasını basitce özensizlik olarak değerlendirmek gerekir sanırsam. Yoksa; okura/ yazara saygısızlık mı? birşeylerin gizlenilmeye çalışılması mı? sorularına girersek yazının tamamını ele geçirebilir. 

Yazarın ilk kitabı, bence ilk kitaplar yazarın daha çok kendinden bir şeyler verdiği, anlattığı kitaplar olmuştur. Bazı konulara kişisel bakış açısını eleverdiği, yazar kimliğinin tam oturmadığı için kahramanıyla çok fazla empati yaptığı kitaplar olmuştur. 

Konu Çin'de geçiyor, kahramanımız amerikalı ırkçı bir senatörün kızı, annesi doğum esnasında öldüğü için babasına bağlanmak istiyor ama babasının ırkçı düşüncelerinden intikam alırcasına, Çin'e ve Çinceye gönül veriyor. Pekin'e yerleşiyor, hayatını tercümanlık yaparak kazanıyor. Gönül maceraları gibi detaylar var elbette ama konumuz amerikalı bir arkeolog 'un 1929 yılında bulunan ve II.Dünya Savaşı sırasında yeniden kaybolan "Homo Erectus" Yontma Taş Devrine ait bozulmamış insan iskeletinin peşine düşmesini konu alıyor. İpuçları olarak Fransız arkeolog, filozof, cizvit papazı Teilhard de Chardin ve sevgilisinin mektuplarından faydalanıyorlar. Çin'in kuzeybatısına, çöllere, moğol bölgesine yolculuk başlıyor. 

Yazarın Çinle ilgili gözlemlerinin çok aydınlatıcı, güzel bir anlatımla aralara serpiştirmesi güzel olmuş. Bu verdikleri çok özel bilgiler mi? derseniz hayır ama kitap akarken bunları da özümsemek güzel oluyor. 

Bu durum ne zaman başladı bilmiyorum kitaplarda özellikli konular vermek, bazı kitapları okurken doktor, din bilimci ya da mimar falan olmak gerekiyor. Bu kitapta ise arkeolog ve jeolog olmak gerekiyor, yani o kısımlar çok detaylı ve teknik anlatılmış. 

Bir de; cinsellik bölümlerinin, kitabın daha iyi satması için yayıncılar tarafından detaylandırılması istenmiş gibi. 

Not ver derseniz 10 üzerinden 4, 5 iyidir. 

Ha, bu arada yazar çince bazı basit kelimeleri öğrenmemizi sağlıyor, bakarsınız lazım olur hayatta bana pek lazım olmadı pardon yanlış oldu faydası olmadı. 

Örneğin; 

airen, sevgili ama ölene dek sevgili 

bici; bende 

demekmiş. 

 
Toplam blog
: 9
: 387
Kayıt tarihi
: 26.12.10
 
 

Ortalama bir üniversitede muhasebe okudum, ortalama şirketlerde, ortalama pozisyonlarda çalıştım, ça..