Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '09

 
Kategori
Sinema
 

Abimm nerden uyarlama

Abimm nerden uyarlama
 

Çoğu zaman sanatçılarımız toplanırlar, şöyle bir İstiklal Caddesi yürüyüşü yaparlar. Arada bir meclise giderler başbakanla görüşürler. Sorunları aynıdır: Korsanla mücadele! Korsan kaset, CD satışını kayıtdışı ekonomik faaliyet olarak nitelendirilir ki haklılar kasetlerinin filmlerinin gelirlerinin azaldığını ve mağdur olduklarını belirtirler. İçlerinde işlerini doğru dürüst yapanlara saygım sonsuzdur.

Olayın bir de şu yönü var. Eğer kitap okuyorsanız, film seyrediyorsanız, yabancı müzik kanallarını takip ediyorsanız ülkemizde bazı tuhaflıkları rahatlıkla fark ediyorsunuz. Seyrettiğiniz filmde bazı sahnelerin yabancı filmden aşırma olduğunu, dizilerin de keza öyle olduğunu görüyorsunuz. Müzik parçalarının yabancı parçaların aynısı olduğunu hatta bazı müzik kliplerinin de yabancılardan uyarlama olduğunu görüyoruz.

Bunlara üzülmemek elde değil. İnsan üzerinde yaşadığı ülkenin insanlarının yaratıcı olmasını istiyor. Başkalarından değil başkaları bizden alsın istiyor. Aldatılmak istenmiyor gurur duymak istiyor. Başkalarından uyarlama yapanların sıkılmadan kendi eserleriymiş gibi göstermelerine kızmamak elde değil.

Gelelim konumuza önce Abimm filminin fragmanını izledim. Levent Üzümcü için gitmeye karar verdim. Hatta filmin Yağmur Adam filmine benzediği tartışmalarına güldüm. Fragmanından gördüğüm kadarıyla birbirlerine benzemeleri imkansızdı. Filme gittim ilk bir saat boyunca güldüm. Akıllı, kurnaz Çetin ile zekası gelişmemiş Arif’in maceraları çok güzeldi ancak Arif ne zaman güçlü kollarıyla fahişeyi öldürdü o zaman beynimde şimşekler çakmaya başladı. Burasını bir yerden hatırlıyorum diyerek en az yarım saat düşündüm. Sonunda buldum filmimizin çıkış yeri meşhur Dünya Klasikleri içinde olan Fareler ve İnsanlar, yazarı John Steinbeck.

George kısa boylu zeki bir adamdır. Arkadaşı Lennie ise iri yarı güçlü birisi olmasına rağmen zeki değildir. George, Lennie’yi her zaman yönlendirmektedir. Filmimizde ise bu ikili arasında olan fark bu ikilinin arkadaş değil kardeş olmasıdır. Çetin, Arif’i yönlendirmektedir. Lennie çok güçlü olduğu için davranışlarını kontrol edememekte okşamak için eline aldığı hayvanları okşarken gücünü ayarlayamadığı için öldürmektedir. Arif de gücünü ayarlayamamaktadır. Lennie patronun karısını öldürünce olayların yönü değişir. Arif de bir fahişeyi öldürünce olayların yönü değişir. Her ikisinde de huzurlu, sakin bir hayat umudu vardır.

Bu omurga üzerine biraz Ege manzarası, köyünden çıkmamış birine tatil köyünde Recep İvedik tarzı hareketler, bolca küfür ve mafya, oldu sana film. Tabi oyuncuların çabalarını görmezlikten gelmeyelim. Hepsi özveriyle oynamışlar özellikle Levent Üzümcü. Rol için kendini yenilemiş bol kilo almış.

Filmin yapımcıları ise güzel bir şekilde girdikleri işlerinde sonlara doğru bocalamalar yapmışlar. Madem o kadar zorda kaldınız esin aldığınız kitaba bir göz atıp finali de ona göre yapsaydınız.

Film hakkında fazla konuşmaya gerek yok insanın kendini aldatılmış olarak görmesi yeterli.

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...