Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Kış Sporları
 

Açık Havada Buz Hokeyi

Açık Havada Buz Hokeyi
 

Buz hokeyi kapalı stadyumlarda oynanır. Senede bir gün de açık havada maç yapılır. Daha önceleri tek tük maçlar açık havada yapılırken 2008 yılından itibaren gelenek haline geldi. Winter Classic adı verilen bu organizasyon için her yıl değişik bir şehir seçilir. Sonra beyzbol veya futbol stadı hummalı bir çalışmanın ardından yeşil çimlerin üstüne buz hokeyi sahası yapılır. Çimlerin üstüne buzlu bir saha yapmak için aylar öncesinden hazırlıklar yapılır ve günün 24 saati süren özenli bir çalışma gerekir. Nihayetinde daha önce futbol veya beyzbol için dolan stat bu sefer hokey için dolar. Kocaman stadın içine küçük bir hokey sahası seyircilerin görüş açısı bakımından hoş olmasa gerek. Yine de bu geleneksel gösteriyi kaçırmak istemeyen seyirciler stadı tıklım tıklım doldurur. Günler öncesinden reklamlar yapılır. Bugün Amerikan Hokey Ligi'nde (NHL) sadece bu maç vardır.

Bu yıl büyük organizasyon Boston'da yapıldı. Boston kentinin takımı Boston Bruins ile misafiri Philadelphia Flyers, 1 Ocak 2010 tarihinde karşılaştı. Son maçlarda çıkışa geçen Flyers karşılaşmada net fırsatları cömertçe harcayınca rakibine nazaran daha az pozisyona giren Boston normal süresi 1-1 biten karşılaşmayı uzatmada bulduğu golle kazanmayı başardı. Futbolda olduğu gibi atamayana atarlar özdeyişi dün gerçekleşti. Golden önce Philadelphia oyuncuları boş pozisyonda başarılı olamayınca dönen pozisyonda puk kendi kalelerine girdi.

Hokey 20 dakikalık üç devreden oluşur. Biri kaleci 6 oyuncudan oluşur. Hokey zorlu bir spordur. Bu yüzden sık sık oyuncu değişikliği yapılır. Toplam bir saatlik sürede en fazla oyunda kalan oyuncu kaleci hariç ortalama 12-13 dakika oynar. NHL ABD ve Kanada takımlarının katıldığı organizyondur. Takımlar doğu-batı konferansı şeklinde ayrılır. Galibiyete 2 puan verilir. Normal süre içinde beraberlik varsa uzatmaya geçilir. Uzatmada altın gol gelmezse teke tek pozisyonlara geçilir. Orta sahadan pukla hareketlenen oyuncu kaleciyle karşı karşıya gol atmaya çalışır. Normal süre içinde yenilen takıma puan verilmez. Fakat uzatma veya teke tek atışlarda yenilen takıma 1 puan verilir. Tıpkı NBA'de olduğu gibi normal sezonda kendi konferansında ilk 8'e girenler kendi aralarında eleme maçlarına geçer. Sezon sonunda konferans şampiyonları kendi aralarında karşılaşır ve şampiyon olan Stanley Cup adı verilen kupayı kazanır.

Hokey hareketliliği seven Amerikan halkı için sıkıcı derece skor kıtlığını içeren bir spor olsa bile maç içinde kavgaya izin verilmesi sporu seyirlik hale getirir. Pozisyon gereği iki oyuncunun aniden kavga etmesine hakemler izin vermez. Kavga edecek oyuncular sürüden ayrılan koyunlara benzer kendi aralarında sözleşmiş gibi diğer oyuncuların olmadığı bir alana giderler. Önce eldivenler çıkarılır sonra kavga edilir. Oyuncuların biri yere düşünceye kadar hakemler kavgaya izin verir. Sonra ikisinede ceza verir. Sopasını belli bir mesafenin üstüne çıkaranlar, sopasıyla rakibe temas edenler, kavga edenler 2 dakikalık ceza alırlar. Buna hokey sporunda "penaltı" denir. Çünkü bu ağır sporda 2 dakika boyunca eksik oynamak çok zor bir durumdur. Eğer 2 dakika içinde takım gol yerse cezalı oyuncu sahaya döner. Normal sezonda maçlar içinde bol kavga olurken elemelerde kavga sayısı çok azalıyor.

Hokey sporunun en zevkli anlarından birisi ise son dakikalara yenik giren takımın futbolda kalecinin kornerde ileriye çıkmasına benzer şekilde kalecinin çıkarılarak yerine bir oyuncu sokulmasıyla hücuma 6 oyuncuyla çıkma tercihi yapılmasıdır. Çünkü puk rakibe geçerse kendi kalesinin önünden düzgün bir vuruşla boş kaleye gol atabilir.

Hokey Kanadalılar tarafından oynanmaya başlamıştır. NHL geçmişine bakıldığında en fazla şampiyonluk Kanada takımlarına aittir. Hatta bugün bile konuşulan soğuk savaşın en gergin günlerinde yapılan Kanada-SSCB arasında yapılan 7 maçlık seri 70'li yılların en meşhur spor olaylarından biri olarak gösterilir. Fakat son yıllarda Kanada takımlarının şampiyonluğa hasret kaldığını belirtmek gerekir. Bu yıl ligin favorileri geçen yılın şampiyonu Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, New Jersey Devils, Chicago Blackhawks olmasına rağmen belki son sekize zar zor kalan bir takım da şampiyon olabilir. Ligde bol miktarda Rus, İsveç, Fin oyuncu mevcut. Hatta ligin en iyisi basketbolun LeBron James'i ne ise hokeyde de eş değer gösterilen Washington Capitals oyuncusu Rus Alex Ovechkin.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...