- Kategori
- Yöresel Yemekler
Acılı süzme
Yemek olarak yenildiği gibi, meze olarak da yenilir.
YAPILIŞI;
Derince bir kaba 250 gram kıyma, 2 su bardağı yıkanmış bulgur, arzuya göre tuz, 1 yemek kaşığı salça, kıyılmış 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, 1 soğan rendesi, 1 çay kaşığı kekik konularak biraz su ile iyice yoğrulur. Yoğrulan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde oval şekli verilir. Geniş bir süzgece yerleştirilen köfteler; derince bir tencerede yarısına kadar su dolu, kaynayan suya oturtulur. Buharda yarım saat pişirilir ve servis tabağına alınır.
Arzuya göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Ben tereyağında eritilmiş salçalı karışım döküyorum: Bir tavaya 2 kaşık tereyağı, 1 kaşık sıvı yağ, konularak eritilir ve 1 yemek kaşığı acı biber salçası, 2 kaşık domates salçası sulandırılarak eriyen yağa ilave edilir karıştırılır, 2 dakika karıştırılır. İçine 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber konularak süzmelerine üstüne dökülür ve servise sunulur.
Acı sevmeyenler biberleri koymayabilirler. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ