Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Adım adım iş görüşmesi -1-

Adım adım iş görüşmesi -1-
 

Sabah çayınızı içerken bir yandan da önünüzdeki listeye bakıyorsunuz. O gün iş görüşmesine geleceklerin isimleri, saat 10:00'dan itibaren 15'şer dakika aralar ile yazılmış. Görüşme sürelerini 45'er dakika planlamışsınız. Öğleden önce 2, öğleden sonra 3 kişi ile görüşeceksiniz. Zaman planlaması bir çok aksaklığı önler.

Aday nasıl size kendini beğendirmek için en güzel elbisesini giymiş, makyajını yapmış, traşını olmuşsa; siz de adayın karşısına şirketinizi temsilen aynı özen ve hazırlıkla çıkmalısınız. Bu özen sadece sizin kılık kıyafetinizde değil, görüşme yerinde de kendini göstermeli. Ortama sizin gözünüz aşina olduğundan, artık göremediğiniz pek çok kusuru dışarıdan gelen göz hemen fark edecektir. Görüşme yerinin tertip ve düzeni şirketiniz hakkında pek çok şey söyler. Adayın kabulü öncesinde kontrol etmenizde fayda vardır. Görüşmeler için toplantı odasını kullanacaksanız bir gün önceden rezerve etmeyi unutmayın.

Az sonra yapmaya başlayacağınız iş, sizin için sıradan olsa bile aday için hayati önem taşıyor. Kafanızdaki olumsuz düşüncelerden arının, kendinizi yapacağınız görüşmeye konsantre edin. Sekreter 09:45'te ilk adayın geldiğini bildiriyor. Durun hemen kalkıp, gitmeyin. Erken gelen bırakın söylenen saati beklesin. Beklerken çay içsin, etrafını incelesin ve burada çalışma isteğini test etsin.

Görüşme odasına giderken, yanınıza adayın özgeçmişini, soracağınız sorulara ait dosyayı alın. Sekretere görüşme süresince telefon bağlamamasını, içeriye girilmemesini iyice tembih edin. Ayrıca cep telefonunuzu odanızda bırakın. Hayati öneme haiz bir durum olmadıktan sonra bu görüşmeyi hiçbir dış unsurun bölmemesini garanti edin. Görüşmeyi iki kişi yapacaksanız, diğer şahsın da aynı şekilde gelmesini sağlayın.

Odaya kendinizden emin, güler bir yüzle girin. Oturuyorsa ayağa kalkmasını bekleyin. Günaydın, hoşgeldiniz deyip adayın gözlerinin içine bakarak elinizi uzatın. Adayın elini ne sıkı ne de gevşek olmayacak şekilde tam kavrayarak sıkın. Oturması için yer gösterdikten sonra karşısına oturun.

Tanışma faslındasınız. Şirkete ulaşımdan, adresi kolay bulup bulmadığından, havadan sudan konuşup, sesli iletişime geçin. Adayın yanıtlarından ve sesinin tonundan rahat olduğunu anladıktan sonra, şirketinizin kısa bir tanıtımını yaparak, adayın başvurduğu pozisyonun üzerinde durun.

SONRAKİ YAZI: Soru Cevap ile Adayı tanımak

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...