Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Adım adım iş görüşmesi -3-

Adım adım iş görüşmesi -3-
 

Aday ile tanıştınız, şirketinizden kısaca bahsettiniz. Böylece hem adayı rahatlattınız, hem de içerideki havayı ısıttınız. Yaşı, konumu, başvurduğu pozisyon ne olursa olsun, adaya görüşme sonuna kadar " siz " diye hitap etmelisiniz. Kesinlikle adaya yukarıdan bakmayın, hevesini, onurunu kıracak davranışlarda bulunmayın. Tersine onu önemsediğinizi, ona değer verdiğinizi hissettirin.

İlk izlenim (intiba) çok önemlidir. Adayın sizde bıraktığı ilk izlenimi bir kenara not edin. Konuştukça buna ait eğriyi aşağıya veya yukarıya doğru çizin. Bu anlamda; kılık-kıyafet, selamlama, oturuş, diksiyon, ifade yeteneği, kendine güven özelliklerini ölçebilirsiniz. Aday sadece bu görüşme için hazırlanmış olsa dahi, size ilerisi için ip uçları verecektir.

Adaya hangi sorular sorulmalı ve alınacak yanıtlar nasıl değerlendirmeli? şeklindeki profesyonel detaylara blog yazarı olarak girmemin doğru olmadığını düşünüyorum. Arzu edenlere talepleri doğrultusunda yardımcı olabilirim.

Ancak görüşmenin soru cevap kısmını 4 başlık altında sürdürebilirsiniz.

1. Adaya ait karakteristik özellikler

2. İş deneyimleri ve pozisyona uygunluğu

3. Sağlanacak imkanlar ve maaş

4. Adayın firmanız hakkında sorabileceği sorular

Son maddede yer alan sorulara siz yanıt vereceğiniz için bu konularda bilgi sahibi ve yetkili olmanız gerekir. Görüşme süresince adayı tartın, artı ve eksi özelliklerini not alın.

Adayı çok beğenmiş bile olsanız, o anda belli etmemeye özen gösterin. Diğer adayları daha görmediniz. Ön yargılı olmamak adına, değerlendirmenizi tüm adayları görüşmeye çağırdıktan sonra topluca yapmanızda fayda var.

Görüşmeye gelmeyen adayları, daha sonra açılacak pozisyonlarda elemek için kara listeye alabilirsiniz. Başlangıçta sözünde durmayan, iş hayatında da benzer aksaklıklara yol açacaktır.

Zaman planlaması iyi yapılmadığında görüşme zamanları üst üste çakışabilir. Uzun ve toplu beklemeler adaylarda yılgınlığa, kendi aralarında gereksiz kritik yapmalarına neden olur. Ayrıca firma imajını da olumsuz etkiler.

Görüşmesi biten adayları karşıladığınız nezaketle uğurlamayı ihmal etmeyin. Tüm adaylar şu sözden nefret ederler, asla kullanmayın. "Biz sizi ararız." Bunun yerine; "Görüşme ve değerlendirme sonuçları ..... tarihinde size duyurulacak, uygun görüldüğünüz taktirde ikinci görüşmeye çağırılacaksınız." Bu sözü de mutlaka yerine getirin veya getirildiğini kontrol edin.

SONRAKİ YAZI: DEĞERLENDİRME VE 2. GÖRÜŞMELER

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...