Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Sınavlar
 

Adım adım KPSS

Adım adım KPSS
 

Bugünü saymazsak 4 gün sonra ülkemin insanlarını 17 Haziran ‘da olduğu gibi yine büyük bir sınav bekliyor. Bu sınav , ÖSS gibi genelini liseden yeni mezun olan genç ve taze beyinlerin değil, dimağını üniversite sıralarında yontmuş ve yormuş, bunun üzerine bir de iş bulma sıkıntısını katmış yorgun yetişkinlerin sınavı. KPSS öncesinde bizi bilgilendirecek, en azından neyin ne olduğunu , sınavda nasıl sorularla karşılaşacağımızı ve bu soruların üstesinden nasıl geleceğimizi anlatacak bir büyüğümüz olmadığından, hem böyle bir büyüğe ihtiyaç duyacaklar için, hem de sınavın gediklilerine iyi bir tekrar olması için naçizane bildiklerimizi sınav öncesi aktaralım dedik.

Efendim, sınavımız cumartesi öğle öncesi, cumartesi öğle sonrası, pazar öğle öncesi ve Pazar öğle sonrası olmak üzere dört oturumdan oluşuyor. Öğretmen adayları cumartesi öğle öncesi ve sonrası olmak üzere iki, A grubu kadrolara (Kaymakamlık, müfettiş yardımcılığı, vergi denetmenliği, uzman yardımcılığı vb. ) girmek isteyen adaylar ise cumartesi öğle öncesi, pazar öğle öncesi ve sonrası olmak üzere üç oturuma katılacaklar. B grubu kadrolara (Mühendis, sağlık memuru, hemşire, güvenlik görevlisi vb. ) yerleşmek isteyen adaylar ise sadece cumartesi öğle öncesi oturuma katılıyorlar; fakat bu sene yapılacak olan 2007 KPSS onların sınavı değil, onlar sadece sonu çift rakamla biten yıllarda yapılan -2004, 2006, büyük ihtimalle 2008 gibi- KPSS sınavlarına girebiliyorlar. Sınavlar için istenen ücretler ÖSYM’nin sitesinde ve adaylara verilen kılavuzlarda yazıyor. Bu arada sınav ücretlerinin yüksek olduğunu da belirtmeliyim burada , insanların tercihen girdiği sınavmış gibi ücret istenmesi doğru değil, mezun olanların ekseriyetinin bu sınava girmeye eli mahkum. Bana göre para istenmesi bile doğru değil amma büyüklerimizin takdiri diyelim ve devam edelim.

Sınav konuları

Cumartesi öğle öncesi –
Genel Kültür : 60 soru soruluyor; tarih, coğrafya ve vatandaşlık bilgilerinizi ölçmeyi amaçlıyor. Geçen sene tarih bölümünün biraz zor geçtiğini söylemeliyim.
Genel Yetenek : Yine 60 soru var; ama bu sefer iki konudan, Türkçe ve matematik, matematiğin içinde de kardeşi geometri tabii ki. Burda da Türkçenin geçen sene o kadar kolay olmadığını söylemeliyim.
Yabancı Dil : Başvururken İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden hangisini seçtiyseniz, o dilden 60 soru geliyor. Yorum yok.

Cumartesi öğle sonrası –
Eğitim Bilimleri : Cumartesi öğleden sonranın tek oturumu, öğretmen adaylarının beklediği bölüm. 120 soru var. Bir yıl girmiştim, eğitim bilimlerinden fazla anlamama rağmen sorular zor gelmedi, beklide fazla anlamadığımdan zor gelmemişti bilmiyorum;ama sonuçlarda fena değildi.

Pazar öğle öncesi –
Hukuk : 40 soru var pazar günü yapılan diğer alanlarda olduğu gibi.Geçen sene fazla kasmadılar.
İktisat : Yine 40 soru.Geçen sene resmen kastılar. Ama tabii ki bahsettiğimiz iktisat, özellikle sınav öncesi biraz asılmak gerekiyor, gerekli çalışmayı yapan için sorular fazla zor değil. Kolay unutulan bir ders.
İşletme : Açıkçası geçen sene ki sınavda beni en çok şaşırtan alan oldu, sonuçlar benim açımdan pek iç açıcı değildi işletmede, bilemiyorum…
Maliye : Öğrendiğim kadarıyla çoğu kişi, özellikle de bazı dershanelerin hocalarını gelen sorular şaşırtmış. Sorular bana göre pek sürpriz değildi ama bilemiyorum.
Muhasebe : Özellikle faiz hesaplama soruları kolaydı geçen yılki sınavda, bilanço hesaplaması falan derken çoğunu es geçtim soruların.

Pazar öğle sonrası –
Çalışma Ekonomisi : Muhakkak ki birilerini ilgilendiriyordur; lakin beni fazla ilgilendirmediğinden soruların çoğunu boş geçtim. Bazılarına destekli cevap vermeye çalıştım ama…
Ekonometri : Çalışma ekonomisinden bile daha uzak bana. Duyduğum kadarıyla sorular pek zor değildi deniyor geçen sene için.
İstatistik : Ekonometriden bi farkı yoktu şahsım için. Yorum yok.
Kamu Yönetimi : Evet, sınavdaki net sayısında zirveye ulaştığım alan. Sorular fazla üzerine düştüğümden mi bilmiyorum, geçen sene fazla zor gelmedi. Piyasa da kısıtlıda olsa bazı yayınevlerinin çıkardığı kitaplar var. Kamu Yönetimi ismi altında, hepsini tavsiye etmek gerek, sınavda nerden nasıl geleceği belirsiz.
Uluslararası İlişkiler : Haber programlarını izlenecek başka bir şey olmadığı için değil de ciddi olarak ve dikkatle izliyorsanız, bu günlerde seçim yaklaştığı için azalan dış politika konulu açık oturumları da takip ediyorsanız, sorulan 40 sorudan en az 20 sini yapabileceğiniz bir alan. Özellikle de siyasi tarih okumasını sevenler için keyifli bir test.

Bu şekilde KPSS ‘nin konularını, sorularını, sorular konusunda şahsımın yorumlarını öğrenmiş oldunuz. 4 yanlış bir doğruyu götürüyor. Sınava girmeden önce , girmek istediğiniz meslek giriş sınavı için gerekli olan puan türünün (KPSS P3, P11, P37, P49 vs. ) hangi alanların sorularından yüzde kaçla oluştuğunu iyi öğrenirseniz, hangi sorulara öncelikle cevap vermeniz gerektiğini bilerek girersiniz sınava, tabii ki sonucun yüzünüzü güldürmesini istiyorsanız.

Sadece sınava girecekler için değil, her günü sınav gibi geçenler için de başarılar şimdiden.



 
Toplam blog
: 22
: 1957
Kayıt tarihi
: 12.05.07
 
 

1982 Bayburt doğumluyum. İlk okulu başka, orta okulu başka, liseyi başka bir şehirde okudum. Bunl..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara