Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Adnan Avuka'nın 39. Fotoğraf sergisi

Adnan Avuka'nın 39. Fotoğraf sergisi
 

Gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka.


Nakışlı taşlara adını destanlaştıran şehir. Güneydoğu’nun şiirin kentlerinden biri olan Mardin, tarihiyle ünlü bir şehrimizdir. Mardin mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleriyle adeta Güneydoğu’nun bir incisidir. Hatta Mardin’e gecenin altın gerdanlığı anlamında konuşanlar vardır. Özellikle Mardin dini inanışlar bağlamında sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, Minareler, türbeler, kiliseler, manastırlar ve bunlara benzer dini eserler mevcuttur. Yine Mardin’de İpek Yolu güzergâhında kurulan bir tarihi şehirdir. Halen Mardin’de dört dili konuşan ve değişik inançları benliğinde taşıyan, yaşayan insanlarımız vardır. Hepsi birbirlerinin inançlarına saygılıdır ve hoşgörülerin kenti diye anılırlar. Çanın sesi ve ezan seslerine karışan zamanlar vardır. Düğünleri, bayramları birlikte yaparlar. 

Mardinli gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Adnan Avuka aşağı yukarı 47 yıldır gazete ve fotoğraflar uğraşıyor. Bugüne değin birçok kişisel sergilere katılan Adnan Avuka bir Mardin aşağıdır. Geçmiş yıllarda Mardinli Ressam İsmet Yedikardeş’le birlikte tanışmıştım. Zaten Sevgili Adnan Avuka’yı ta 1968’lerde Kızıltepe’de öğretmenlik yatığım yıllarda bu değerli gazeteci ve fotoğraf sanatçısı ile tanışıklığımız vardır. Adnan Avuka, 1950 yılında Mardin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Mardin’de bitirmiş, 1966 – 1973 yılları arasında Türkiye genelinde oldukça iyi dereceler alan bir gazeteci arkadaşımızdır.

 1966 yılında gazeteciliğe amatör olarak başlayan Adnan Avuka Türk Haberler Ajansı, Yeni İstanbul, Tercüman, TRT, Hürriyet, Hürriyet Haber ajansında uzun yıllar görev yaptı. 19 kez yılın başarılı gazetecisi sezildi. Adnan Avuka kendi imkânlarıyla Mardin,  Ankara, İstanbul ve Adana’da kişisel fotoğraf sergilerini açtı. Geçmiş yıllarda bu çalışmalarını  “ Hoşgörülerin Diyarı MARDİN”  adını taşıyan bir kitapta toplamıştı. ( Haziran 2009 ).Şimdi bana gönderdiği bir davetiyeye göre  

39. Kişisel Fotoğraf Sergisini “ Hoşgörülerin Diyarı Mardin ve Mardin’de Yaşam Fotoğraf Sergisi  “ adı altında 17- 22 Haziran 2013 tarihleri arasında İzmir’de Sakıp Sabancı Kültür Müzesinde açılışı yapılacaktır. Bu açılışı Tüm İzmirlilerle birlikte tüm Mardinli hemşerilerini ve fotoğraf ve resim ilgi duyanları bu sergide davet ediyorlar. Adnan Avuka, bu açılacak olan sergide farklı kültürleri içinde barındıran Mardin'in gizemli ve tarihi havasını fotoğraflara yansıttığını bu havanın tüm dünya'da tanınması için çalıştığını söyledi. 

“ Şu ana kadar yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda sergi açarak Mardin'in tanıtımına katkı sunmayı amaçladığını belirten Avuka "Mardin’de yaşayan farklı etnik grupları ve farklı inanışları ile doğasına, tarihine inanılmaz bir güzelliğe sahip olan antik kentin tanıtımına katkı sunmak için çok sayıda sergi açtım.

Şimdi de bir fotoğraf sergisini İzmir'de sanatseverlerin hizmetine sunuyorum. İzmir'de yaşayan ve Mardin'e hasret duyan bütün hemşerilerimi bekliyorum" dedi. İzmir Sakıp Sabancı Kültür Müzesi'nde 17 Haziran'da açılacak sergide 25'i Hasankeyf'in görüntülendiği toplam 250 adet fotoğrafın bir hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

İzmir Sakıp Sabancı Müzesinde 17-22 Haziran 2013 tarihlerinde yer alan Hoşgörülerin Diyarı Mardin ve Mardin’de Yaşam Fotoğrafı Sergisinde şu fotoğraf ve resimlerden bazıları şunlardır: Mardin’in 23 Çeşmesinden biri, Nusaybin-Midyat / Beyaz su da Hayat başkadır, Mardin Ova Köylerinde Her Evde Kahve ve Mırra, İçli Köfte Yapan bir Ev Hanımı, Paskalya Bayramı / Mardin de dinler Arasındaki Birlik ve beraberlik ve kardeşlik bir arada yaşıyor, Tarihi Mardin Müzesi, Tarihi Kasimiye Medresesi, Mardin’de Gece Görüntüsü, Şehidiye Camii, Mardin Kız Meslek Lisesi, Deyrul Umur Midyat, Mardin’de Merişmune Kilisesi ve Mardin Gün Batımı, Mardin’de Eski PTT Müdürlüğü, Anıtlı Manastırı / Midyat, Mau Turizm Uygulama Oteli, Mor Yakup Kilisesi, Tarihi Mardin Kenti Görünümü, Ulu Cami, ve Minaresi, Konuk Evi Midyat, Mardin Köylerinde At Sevgisi, Mardin’de Noel Bayramı, Oyun Oynayan Çocuklar, Mardin’de Bir Köy Kadınının Yaşamı, Mazıdağı İlçesinde Koyun Kırpılırken ve Bir Köy Kadını resimler ve fotoğraflar görülüyor…

Adnan Avuka'nın  Yurtiçinde ve yurdışında bir çok kişisel fotoğraf ve resim sergileri almıştır. Örneğin yurt dişında olanları yazıyorum:   24 Haziran 2001 Suriye'nin  Halep şehrinde, 17 Ağustos 2002'de Avusturya'nın başkenti  Viyana'da,  3 Nisan 2005'te Mısır'ın başkenti  Kahire'de, 18 Mayıs 2007 'de ABD'nin  New york şehrinde, 25 Ekim 2007'de yine Suriye'nin başkenti Şam'da ve 27 Kasım 2008'de Seriye'nin Halep kentinde  kişisel sergiler açmış ve buralarda Mardin'i onurla tanıtmıştır...

Serginin açılışında Mardin Milletvekili ve İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler, Mardin Belediye Başkanı Sayın Mehmet Beşir Ayanoğlu ve Mardin Valisi Sayın Ahmet Cengiz Beyler de hazır bulunacaklarını basından öğreniyoruz.

Gazeteci ve fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka, bir Mardin aşığı ve sevdalısıdır. Yaklaşık 47 yıldır Türk kültürüne, Türk sanatlarına ve Güneydoğu'nun güzel ve şirin tarihi kentlerinden biri olan Mardin’in gerek yurt içinde ve gerekse uluslararasında tanıtımını yapıyor. Bu açıdan değerli sanatçı ve gazeteci dostum hemşerim Adnan Avuka’yı bu başarılı çalışmalarından dolayı içtenlikle kutluyor, sergininin açılışı münasebetiyle hayırlara vesile olmasını diliyor ve aziz hemşerim Adnan Avuka’yı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Sırası bu sergiyi gelip gezenlerle birlikte tüm Mardinli hemşerilerime de  selam ve saygılarımı sunuyorum.    

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..