Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '22

 
Kategori
İlişkiler
 

Ahbap çavuş ilişkisi

Duygu, düşünce, bilgi, haber ve isteklerin sözlü veya yazılı olarak başkalarına aktarılmasını iletişim olarak tanımlarsak, telefon çağrılarına cevap vermemeyi alışkanlık haline getiren birisi, asosyal bir kişilik yapısında mıdır?
 
İnternetin ve buna bağlı olarak sosyal ağların yaygınlaşması ve günden güne kurumsal şirketlerin e-ticaret ve sosyal ağlara daha fazla önem vermesi, bu tür ağlarda yer alan üyelere avantajlar sağlamıştır. Bu nedenle popüler sosyal ağlarda yer almak, kullanıcıya profesyonel avantajlar sağlar. Metcalfe Kanununa göre bir iletişim ağının değeri, kullanıcı sayısının karesiyle artar. #NetworkEffect #AğEtkisi
 
Ticaret evrensel midir yoksa ahbap çavuş ilişkisine göre mi icra edilir? Karşılıklı çıkarları gözeterek kurulan yakın münasebet, ahbap çavuş ilişkisidir ve tanımından da anlaşılacağı üzere kısıtlı ve paylaşıma açık olmadığı gibi gelişime de açık olmaz, çünkü sadece bir müşteriyle ticaret yürümez.
 
Gündelik iş yaşantımızda yaptığımız işle ve ihtiyaçlarımızla ilgili olarak çeşitli kişilerle yüz yüze veya iletişim araçları ile kontak kuruyoruz. Bu kurulan bağlantıların bir kısmı sürekli ve güçlüdür, bir kısmı da zayıf ve seyrektir. Araştırmalar, ikinci derece bağlantıların kişisel başarıda güçlü bağlantılar kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bunun sebepleri şunlar olabilir:
 
— Sürekli aynı kişilerle görüşmek, aynı simaları görmek, sabit ve sınırlı bir çevreye sahip olmak, kişisel gelişim sağlar mı? Sürekli ve yalnızca birbiriyle iletişim halindeki bir grubun tüm üyeleri bir süre sonra birbirinden farksız hale gelebilir mi? "Üzüm üzüme baka baka kararır." (Atasözü)
 
— Daha çok efektif bağlantılarınız olduğunda ise problem çözme ve iletişim kabiliyetiniz artacak, iş birliği ve yeni fırsatlar doğacaktır. Farklı sorunlara gereken çözümleri üretecek kişiler, yakın ve uzak çevrenizde bulunabilir. İletişimi ve bağlantılarını sağlıklı kuranlar bilgi ve becerilerini geliştirir, sorunlarına hızlı çözüm bularak gelişim gösterirler, paylaşım artar ve iş birliği imkanları bulurlar… İş hayatınızda çeşitli sektör, bölge ve alanlarda sahip olunan sosyal bir çevre, başarının yolunu açacaktır…
 
Kültürlü bir çevre ve zamanı iyi değerlendirerek kurulan sağlıklı iletişim ve bağlantılar, başarıyı beraberinde getirir. "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." (Atasözü)
 
Şen ve esen kalınız,
 
Şenol ELBAY 
 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..