Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Ahıska Türklerinin kimlik sorunu ve Sovyet Rusyası’nda geçen sürgün yılları

Ahıska Türklerinin kimlik sorunu ve Sovyet Rusyası’nda geçen sürgün yılları
 

1944 yılında Stalin’in emriyle yalnızca bir gece içerisinde yerinden yurdundan edilerek SSCB içerisinde farklı bölgelere sürgüne gönderilen Kafkas halklarından biride şüphesiz ki Gürcistan’da yaşayan Ahıska Türkleri idi. 1944 yılından 2008 yılına kadar anavatandan uzakta geçen tamı tamına 64 yıllık bir sürgün hayatı yaşadı Ahıska Türkler’i.

Öz vatanlarında yaşadıkları toprakları çalışkanlıkları ile gül bahçelerine dönüştüren Ahıskalılar, sürgüne gönderildikleri, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Ukrayna ve Rusya’da her ne kadar ikinci ve hatta üçüncü sınıf insan muamelesi görmüş olsalar da geleceğe dönük umut ve çalışkanlıklarını yitirmediler hiç. Bulundukları bu yeni topraklarda da azimle çalıştılar. Öyle ki iskân edildikleri Özbekistan çöllerini bağlık bahçelik verimli arazilere dönüştürmeleri, KGB’nin dahi dikkatini çeker ve sürgün hayatıyla amaçlanan zillete düşmeleri için bu kez buradan da sürülürler.

Sürgünden önce cephelerde savaşan eşlerinin eve dönüşünü kolaylaştırması için canla başla inşasında çalıştıkları demiryollarının, bindirilecekleri hayvan vagonlarında kendilerinin sürgüne gönderilmesi amacıyla yapıldığını bilemezdi elbette köyünde, tarlasında, hayvanıyla meşgul olan zavallı Ahıska kadınları.

O günleri bugün, büyük bir hayal kırıklığı ile anar Ahıskalı’lar. Yaşadıklarını ağıt ve türkülerine konu etmişler. Unutulmaması için geceleri çocuklarına masallaştırarak anlatmışlar bu olanları. Yol ve iz bilmedikleri bu yaban illerde korku ve endişelerini gizlemişler çocuklarından. Teselliyi yılmadan usanmadan çalışmakta bulmuşlar. Dram üzerine dram yaşasalar da renk vermemişler dışarıya, kendi içlerinde saklamışlar olanları.

Durumlarından haberdar olupda yardım vaadinde bulunanların ise kendileri üzerinden yürütülen kampanyalarda, konumlarını su istimal etmelerini sessizce izlemişler bulundukları yerden. Kısacası Ahıskalı’lar dargınlar medeni dünyaya. Terk edilip unutuldukları köşede kendilerine uzanacak bir yardım eli beklerler mi bugün, bilinmez…

Avrupa Birliği’nin baskısıyla Gürcistan yönetimi, her ne kadar ayak diretse de sonunda bundan bir yıl önce Ahıska Türklerinin anavatanlarına dönmesini sağlayacak olan yasal düzenlemeyi hazırlamak zorunda kalır.

11 Temmuz 2007 tarihinde Devlet Başkanı Saakaşvili tarafından onaylanan 12 maddelik bir yasa, aşamalı olarak bu dönüşe imkân vermektedir.

5261–PC Sayılı "20. Yüzyılın 40'lı Yıllarında Eski SSCB tarafından Gürcistan SSCB'den Zoraki Göç Ettirilen Kişilerin Vatana Dönüşü Hakkında" adı ve "SSCB tarafından Gürcistan’dan tehcir edilmiş kişilerin ve çocuklarının vatana dönüşü için yasal mekanizmalar oluşturmaktır" amacıyla belirtilen yasa, 1 Ocak 2008'de başlamış olup, 31 Aralık'ta sona erecektir.

Ne var ki, aradan geçen bunca zamana karşı anavatanına geri dönmek amacıyla Ahıskalılar tarafından herhangi bir başvuru talebi yapılmamıştır. Bu durumun muhtemel gerekçeleri üzerine ayrıca bir yazının kaleme alınması sanırım daha doğru bir tercih olacaktır. Şimdilik bu kadar diyelim.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..