- Kategori
- İlişkiler
Aile Bağları ve Boşanma

''AİLE''
Türk toplumunun çekirdeğini oluşturan aile yapısının, gitgide zayıfladığını ve bozulduğunu görüyoruz. Kopan aile bağlarının azımsanmıyacak kadar çok olduğunu, büyük şehirlede bu oranın fazlalaştığını gözlemlemekteyiz.
Ekonomik özgürlüğünü kazanan genç kız ve erkek önce aileden kopuyor. Ayrı yaşamaya başlıyor. Özellikle üniversite yıllarında aileden uzaklaşan gençlerin serbest yaşamla tanışmaları süreci başlıyor. Dolayısiyle de iş güç sahibi olduklarında, aileden ayrılmaları çabuklaşıyor. Kendi ayakları üstünde durma istekleri ağır basıyor.
Bu yaşam biçimi aynı zamanda, tahammülsüzlükleride beraberinde getiriyor. En ufak bir sıkıntıyı bile çekemez duruma geliyorlar, işin kolay tarafını kabulleniyorlar.
Bu yaşam biçimi, yapılan evlilikleride etkiliyor. Dolayısiyle uzun ömürlü evlilikler olmuyor. Mesela; altı ay önce gittiğiniz bir düğünde genç çiftin uyumuna, ailelerin mutluluğuna ortak oluyorsunuz. Daha bir yıl dolmadan ayrıldıkları haberini alıyorsunuz. Sebep olarak, fındık kabuğunu doldurmıyacak bir nedenle karşılaşıyorsunuz.
Altı yıllık bir evlilik, oğlanın işlerinin bozulması nedeniyle bozuluyor. Ortada iki yaşında bir çocuk var, çocuğa babanne bakmak zorunda kalıyor.
On yıllık bir evlilik bozuluyor, sevişerek yapılan bu evlilik, artık kadının kocanın bencilliğini çekemez hale gelmesinden kanaklanıyor.
Genel olarak, ekonomik bağımsızlığını kazanmış olan kadın veya erkek evliliklerinin yürümesi için kendilerinden en ufak bir taviz verme taraftarı değiller. Öncelik, kendi işleri ve kariyerleri olmaktadır. Bu durumu ailelerinde desteklediğini görmekteyiz.
Sanayileşmiş toplumlarda görülen bir nevi özgürleşme olarak tanımlıyabileceğimiz, aynı zamanda aile yapısını bozan bu olgu ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Batı toplumlarında bu gidişe bir son vermek için çekirdek aile yapısının korunması için tedbirler alınmakta ve teşvik edilmektedir.
Ailelerin parçalanmasıyla, ülkelerde çöküntü başlamakta ve her türlü tehlikeye açık hale gelmektedir. Henüz bozulmanın başında sayılan ülkemizde aile yapısının korunması için acil tedbirler alınması gerekmektedir.