Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aile Bütçesi

Aile Bütçesi
 

Menfaat ile ilgili yazımı okuyanlar, yaşantımızdaki menfaati nasıl açıkladığımı bilecekler. İlişkilerimizde menfaat ön planda yer alır ve önemlidir. Bugün konuyu biraz mali açıdan bakmak istiyorum. Evlilik kutsal bir kurumdur, saygı duyulması gerekir. Nikah masasında imzalanan akit, bir nevi sözleşmedir. İyi günde, kötü günde diye başlayan cümle önemlidir, iyi analiz etmek gerekir.

Sayın okurlar, aile için bir kurum dedik, yaşaması için dengeli bir işleyiş gerekir. İşin psikolojik tarafını konuşacak birikimim yok, ancak maddi açısını konuşabilirim.

Aile yapısını ticari bir kurum gibi bakmak faydalı olacaktır. Gelir ve gider dengesi sağlanmalıdır, verilecek açık kurumun zor duruma düşmesini sağlayacak, iflasa kadar gidecektir.

Ailenin geliri genelde bellidir. Para girişi bilinir, ancak çıkışı çoğu aile bilmez, dolayısıyla açık oluşur ve gittikçe büyür. Günümüz kapitalist düzen ( kredi kartları vb. ) açığa çanak tutunca iş iyiden iyiye zorlaşır. Pekiyi ne yapılmalı. Basit ticari şirket ne yapıyorsa onu yapmalıyız. Bir defter alın, Gelir - Giderlerinizi her gün kayda başlayın. Ay sonundaki durumu gözleyin. Gözlerken, özellikle giderlerinize bakın. Gıda, Giyim, Ev Gereksinimleri, Eğlence, Okul, Elektrik, Su, Doğalgaz, Araba masrafları gibi başlıklarda değerlendirin. Eğer açık varsa hangi harcamaları kısacağınıza yardımcı olacaktır. Olmasa olmaz maddeleri olacaktır, bunun yanında bir sonraya erteleyeceğiniz kalemler olabilir. Bir süre sonra karşınıza bir tablo çıkacak, gelir ve giderleriniz daha net gözükecektir. Günümüzde tablonun hiç iç açıcı olmadığını biliyorum. Ama açığın borçla kapanmayacağı da bir gerçek. Atalarımızı o ünlü sözünü hatırlayalım: ”Ayağını yorganına göre uzatmak”


İşin zorluğu nasıl hafifletile bilir ?

Öncelikle aile bireylerinin katkısı önemli (eşler ve çocuklar). Ay başında, nelere harcama yapılacağı planlamalı. Tasarruf noktaları aile içinde tartışılmalı küçük önemler alınmalı. Açık bırakılan ışıklar, çöpe atılan yiyecekler, boşa akıtılan sular, gıda alışverişlerinde kaynak araştırmaları vb. Markete giderken alışveriş listesi ile gidilmesi iyi bir tavsiyedir. Eğer geliri değiştiremiyorsak, yapacağımız tek şey kontrollü gider olacaktır. Başka çıkış yolu yok. İşin hükümet, devlet tarafına girmek istemiyorum. Çünkü o ayrı bir konu. Bilenen bir şey varsa, o da, toplumda bu mantık yerleşirse bir süre sonra oluşacak iyileşme bütün topluma yayılacaktır. Bilinçli toplum (yarına ezbere adım atmayan) olmalıyız.


Ben, yaklaşık 20 senedir gelir giderlerimi takip ediyorum. 10 sene civarında kredi kardı kullanıyorum. Her ay bütün borcumu sıfırlıyorum (Bankanın sevilmeyen müşterisiyim). Genel tablom ne diyor diye bakıyorum. Son yıllarda giderler, gelirlerime göre daha çok artmakta. Bu gelecek için tehlikeli bir durum. İlk önlem olarak keyfe yönelik harcamaları kısmayı hedefliyorum, ev dışı yemek, hafta sonları gezileri, tatil masrafları gibi. Bu arada yükselen en ciddi kalem ne biliyor musunuz? Cep telefonu harcamalar ve araba. İleride özellikle cep telefonu için radikal kararlar almalıyız. Aile bireylerinin bilinçlendirilmesi gibi.

İyi haftalar....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..