Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '12

 
Kategori
Aile
 

Aile olmak

Aile olmak
 

“ Aile olmak yalnız değil birlikte ortak bir hayatı paylaşmaktır. “


Hemen hemen çoğumuzun bildiği tanımıyla aile; “ Toplumun en küçük yapı birimidir. “ Belirli sınıflandırmalarla tanımlanmış olan aile kavramında bir anne ve baba ile varsa en az bir çocuğun oluşturduğu aile yapısına “ çekirdek aile “ denmektedir. Buna benzer alt sınıflandırmalarla özellikleri farklılık gösteren aile tanımlamaları bulunmaktadır. Fakat bahsetmek istediğim konunun içeriği bu sınıflandırmalarla alakalı olmamasından dolayı aile kavramının diğer alt tanımlamalarından bahsetmeyeceğim.

Dünyanın neresi olursa olsun toplumların özellikleri karşılaştırıldığında örf, adet, gelenek ve görenekleriyle bir milleti millet yapan bütün kültürel değerler farklılık gösterdiği halde tüm milletler için “ aile “ kavramı aynıdır. En azından bana göre aynı olmalıdır.

Bir kadın ve bir erkek için evlilik sürecinin başlamasıyla birlikte ortak bir hayata adım atılması toplumun en küçük birimi olan ailenin oluşmasında ilk temelin atılması anlamına gelmektedir. Bu durum Sosyoloji biliminin aile tanımlamasında bahsedilen çekirdek aile kavramına ait özellikleri yansıtmaktadır. Ancak bu tanımlamada söz konusu çekirdek aileyi meydana getiren anne, baba ve birde varsa çocuk birazdan bahsedeceğim konunun anlamını oluşturacak olan ana öğelerdir.

Aile kavramının tüm milletler için aynı olması gerektiğini daha önce söylemiştim. Bu sosyoloji bilimi devreye girdiğinde aynı olmalıdır. Fakat bu durumdan farklı olarak  “ aile olmak “ deyiminin ne anlama geldiğini düşündüğümüzde ise sosyoloji bilimindeki aile kavramından farklı olarak bu deyim hepimiz için farklı anlamlar ifade edecektir. İşte bu nedenden dolayı bütün toplumların özellikleri farklılık gösterdiğinde o zaman bu farklılıklar söz konusu olacaktır. Peki, sizce aile olmak nedir?

Şu bir gerçek ki her toplumun özelliği aile yaşantısı doğrudan etkiliyordur. Aile olmak bir anlamda toplum içinde birey olmanın şartlarını yerine getirme gereksinimidir. Aile içinde gerçekleşecek tüm faaliyetler bu anlamda aile olmayı ortaya koyacaktır. Bunun için neler yapılabileceğini düşünmek gerekir.

Bir anlamda aile yaşantısı sıradanlaştığı zaman ortaya kötü sonuçlar çıkacaktır ki olumsuz durumları beraberinde getirecektir. Bunu engellemek ve birey olmak adına attığımız adımları sadece kendimize değil aile fertlerine de yansıtmak gerekir. Yapacağımız şeyler zor şeyler değil. En basiti kültürel bir faaliyete ailecek katılmak hem yararlı olacaktır hem birey olmayı hızlandıracaktır. Kültürel faaliyete tiyatro, resim sergisi, müze gezimi vs. benzer birçok faaliyet örnek verilebilir. Mesela bir hafta sonu tatilini aile bireyleriyle sosyal bir faaliyetle geçirmek keyifli olabilir. Doğada yürüyüş keyfini tatmak aile fertlerini stresten uzak, sakin bir gün geçirme ve temiz havanın tadını çıkararak şehir gürültüsünde uzak tutmak adına iyi bir tercih olacaktır. Spor faaliyetlerine katılmakta tercih edilebilir. Branşı ne olursa olsun herhangi bir spor müsabakasını aile fertleriyle birlikte izlemek beraber vakit geçirmeyi sağlayacağı gibi keyifli bir gün içinde ideal bir tercihte olabilir.

Aslında bu bahsettiklerim bir örnekten ibarettir. Aile olmak adına sizlerin neler düşüneceğiniz önemlidir. Yukarıda bahsettiklerim benim kendi adıma yapmak istediğim şeylerdir. Siz de kendi düşüncelerinizi aile olmak adına uygulamak için ilk adımı atabilirsiniz. Bence farklı şeyleri denemek öncelikli tercihleriniz olabilir. Farklı şeylerden kastım bu emin olun sizde gizli. Ben yukarıdaki örneklerde bahsetmedim. Çünkü dediğim gibi. Bunlar farklı şeyler. Farklılıklar sizde kalsın ve onların yaratıcısı daima siz olun.

Şunu unutmayın. “ Aile olmak yalnız değil birlikte ortak bir hayatı paylaşmaktır. “

 
Toplam blog
: 5
: 1071
Kayıt tarihi
: 23.10.12
 
 

Kimi zaman sessizliği seven, kimi zaman gecenin sessizliğiyle derin bir sohbete giren bir beden. ..