Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '09

 
Kategori
Sağlık
 

Ailenin Korunmasında Aile Planlamasının Önemi

Ailenin Korunmasında Aile Planlamasının Önemi
 

Aile Planlaması hizmetleri Sağlık kuruluşlarında ücretsiz verilmektedir


Ailelerin sosyal yönden ve ruhen tam iyilik halinde olabilmesi, onların sosyal yaşantılarını ve aile düzenlerini kendi imkân ve isteklerine uygun bir biçimde kurabilmelerine ve devam ettirebilmelerine bağlıdır. Bir aile, istediği çocuk sayısına ulaştıktan sonra, istenmeyen diğer çocuklara sahip olma tehlikesi ve onların getireceği ekonomik-sosyal baskının endişesi içinde yaşıyorsa onların sağlıklı olduklarından söz edilemez.


Aynı şekilde istenmeyen gebelik korkusu nedeniyle karı-koca, dolayısı ile de aile arasındaki ilgi ve bağların zayıfladığı bilinmektedir. Aile bireyleri yönünden ise; Ailedeki küçük çocuk annenin sütüne, bakım ve sevgisine ihtiyaç duyar. Çocuk bunları yeterince alamadan, annenin bir evvelki gebeliği ve doğumun etkisine bağlı değişiklikleri tam düzelip iyileşmeden diğer bir çocuğa gebe kalınması halinde onların sağlıklı olmaları söz konusu değildir. İşte, aile planlaması, bu durumları önlemek suretiyle, ailelere daha iyi sağlık, sosyo-ekonomik durum ve ruh sağlığı, ailenin huzuru sağlamaya çalışan bir hizmetler bütünüdür.

Aile Planlamasının gereğini belirttikten sonra şimdi tanımını yapalım: Aile Planlaması; Ailelerin istedikleri sayıda ve istedikleri zaman çocuk sahibi olmaları veya evli çiftlerin ekonomik imkânlarına ve kişisel isteklerine göre çocuk sayısını tayin etmeleri ve doğumlar arasındaki istedikleri aralığı sağlamalarıdır. Aile planlaması hizmeti hiçbir zaman ailedeki kişi sayısının sınırlandırılması anlamını taşımaz, aileler çocuk yapmada tamamen serbest olup, kendi iradeleri ile istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilirler. Yani Aile Planlaması hizmetleri Nüfus Planlaması değildir. Aksine çocuk sahibi olamayan çiftlerin sorunlarına yardımcı olmakta bugün aile planlaması hizmetleri arasında sunulmaktadır. Aile Planlamasında temel hedefin sağlık olması nedeniyle hizmetler tüm diğer Ana Çocuk Sağlığı Hizmetleri ile birlikte sunulur.

Aile Planlamasının temel amacı; Çok ve sık gebelik ve doğuma bağlı anne ve çocukların sağlığına olabilecek olumsuz etkileri önlemek, oluşan olumsuz etkilerin giderilmesine yardım etmek ve çocuğu olmayan ailelerin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktır. Özellikle istenmeyen gebeliklerin tehlikeli yollarla giderilmesini önleyerek annelere gebelikten korunmanın modern ve tıbbi yollarını öğretmeyi amaçlar.

Sonuç olarak özetlersek; Ailede huzur ve rahatlık sağlanır. Bedenen ve ruhen sağlıklı çocuklar yetiştirilir. Toplumun beslenme, konut, eğitim, çevre şartları iyileştirilir. Bütün bunların sonucunda aile ve toplumun refah düzeyi yükselir, sağlıklı toplum oluşur.

 
Toplam blog
: 8
: 6138
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

1962 Elbistan doğumluyum. İlk öğretimimi Kahramanmaraş'ta, orta öğretimimi Denizli'de, Üniversite..