Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

AK süt- beyaz ayran

AK süt- beyaz ayran
 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İlköğretim anasınıfı ve 1. kademe öğrencilerine süt içirme projesi uygulamaya konulduğu ilk günden itibaren, her yeni işimizde olduğu gibi büyük gürültü kopardı.

Süt dağıtma işi bana, 60’lı yıllarda okullarda Amerikan süt tozu dağıtımını hatırlattı. Amerika 3. dünya ülkelerine yaranmak ve sempati kazanmak amacı ile hazırladığı projeyi uygulamaya koymuştu. Süt tozları hakkında pek çok spekülasyonlar yapılmış ve iddialar uzun yıllar sürmüştü. Süt tozlarının çöpe atılacak kadar bayat olması, içinde beyni geliştirmeyecek madde bulundurması gibi.

Hatırlanacağı üzere Çernobil Nükleer kazası, Ukrayna Kiev- Çernobil’de 1986 yılı nisan ayı sonlarında meydana gelmiş, tüm dünya bu kazayı eşi görülmemiş bir facia olarak nitelemişti. Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkemiz bu kazadan en çok etkilenen ülke olmasına rağmen yetkililer kazayı önemsememişler Karadeniz çay üreticisinin hatırına ellerine çay bardaklarını alarak televizyonlarda poz vermişlerdi.

Sonunda anlaşıldı ki, “kazın ayağı öyle değil.” yıllarca süren nükleer radyoaktif bir etki; sakat doğumlar, ölümler, kanser vakalarında artış. Şimdi bile etkisinin sürdüğü söyleniyor. Ve o zamandan kalan fındıkların on yıl kadar sonra okullarda dağıtımı ve arkasından tekrar vazgeçilerek kasalarla okullara bırakılan fındıkların geri alınışı tam bir dramdı.

Günümüz süt dağıtımına gelince,

Türkiye genelinde dağıtılan sütleri içen yüzlerce çocuk, doktorlara ve hastanelere koştu.

Bakanlar bu işe psikolojik dedi. İnşallah öyledir. Tarihi geçmiş veya değiştirilmiş, depolarda bekleyen süt çocuklarımıza yutturulmasın da zararı yok psikolojik olsun. 

Bayat veya bozuk süt ne yapar? Baş dönmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, başağrısı. Çocuklarda da görülen bu.

Burdur Valisi elinde süt bardağı ile poz verirken, Sivas Valisi de bu sütler bozuk diyor.

Tanıdık bir gazeteci okullara süt dağıtılacağını duyunca, haber yapmak için okul yerine hastane kapısına gitti. “Peki gelen var mı?” diye sorunca, “şimdilik 20 öğrenci” dedi.

Süt, olmadı ayran. Sütün besin değeri ve yararı tartışma götürmez bir gerçek. Proje iyi niyetli.

Ama ak süt leke götürmüyor, beyaz ayran da öyle.

İşlerimiz böyle, denetimsiz ve de sorumsuz. Kazıklama ve fırsatçılık. “Devletin malı deniz…” felsefesinden hareketle üşüşme ve de paylaşma. Kamuoyu, çıkacak bir olumsuzluğa ne ceza verilebileceğini merak ediyor.

Yetkililer olarak gereksiz yere suçluluk duymayı üstümüzden bir atabilsek ve özür dilemeyi öğrensek, sonra da suçlu üzerine yürüyebilsek bir daha yaşanmayacak böyle olaylar.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..