Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Bilim
 

Akdeniz'in Yıldızı İzmir

Akdeniz'in Yıldızı İzmir
 

İZMİR-alıntı


Akdeniz'e kıyısı olan 21 ülke vardır. Bunlar:

İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde TOBB, ASCAME, DEİK, EBSO, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yapılan, "1. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri: Geçmiş ve Gelecek" konulu sempozyuma Akdeniz'in 16 ülkesinden (Arnavutluk- Fas - Fransa – Hırvatistan - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Güney Kıbrıs Rum Kesimi - Mısır - Sırbistan- Tunus-Ürdün-Yunanistan-İsrail-İtalya-Portekiz-Hırvatistan –İspanya) katılan ticaret, sanayi ve deniz ticaret odası başkan ve temsilcileri, Akdeniz Ülkeleri İş Konseyi Başkanları ile yerli ve yabancı Akademisyenler, sempozyumun son oturumunda biraraya gelerek Sonuç Bildirgesi'ni açıkladılar.
Sempozyum çerçevesinde yapılan akademik toplantılar ve yuvarlak masa oturumlarında Akdeniz'deki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin konular ve önerilerin tartışıldığı belirtilen Sonuç Bildirgesi'nde, görüş birliğine varılan konular şöyle sıralandı:*
1- Sempozyuma katılan akademisyenler ve Ticaret Odaları temsilcileri İzmir Ticaret Odası tarafından başlatılan sempozyumunun önemli bir girişim olduğunu ve kongreye dönüştürülerek sürdürülmesini kabul etmiştir.

2-Kongreye dönüştükten sonra, iki yılda bir toplanması bilimsel, kültürel ve ticari işbirliğinin derinleşmesi açısından yararlı olacaktır.

3-Kongre bilimsel tebliğ ve tartışmalar yanında, Akdeniz meslek odaları ve eş düzey kurumların bir araya geleceği bir platform işlevine sahip olacaktır. Bu konudaki çalışmaların, İzmir Ticaret Odası'ndaki Merkez Ofis ve Sekreterya tarafından yürütülmesi kabul edilmiştir.

4-Kongre, genel konular yanında önceden belirlenen temaları, güncel sorunlar ve geleceğe ilişkin konuları da içerecek şekilde düzenlenecektir.

5-Kongre, ASCAME ve Akdeniz genelinde faaliyet gösteren diğer uluslararası organizasyonlar, İş Konseyleri, Akdeniz meslek odaları ve eş düzey kurumların bir araya geleceği bir platform olacaktır. Akdeniz akademik ve iş dünyası bu çalışmalara entegre edilecektir.

6-Kongre logosu olarak sempozyum için hazırlanmış olan mevcut logo kullanılmaya devam edilecek ve kongre kurumsal kimliği oluşturulacaktır.

7-Akdeniz'de üniversiteler arası öğrenci ve öğretim üyesi değişim programının oluşması için meslek odaları çaba gösterecek ve programları destekleyeceklerdir.

8-Eğitim alanında yeni işbirlikleri yapılması amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde 2009 yılından itibaren Akdeniz liman kentlerinden 2 öğrenciye tam burs verilecektir.

9-Akdeniz'de kalıcı barış, güven ve refah ortamı tesisi için Akdeniz Ticaret Odaları tüm paydaşları ikna etmek üzere çaba göstermeyi kabul etmiştir.

10-Akdeniz'de olabilecek yangın ve doğal felaketlere karşı önceden önlemler alınması için güç birliği oluşturulacaktır. Yangın 6 Projesinin Yangın Akdeniz Projesi'ne dönüştürülmesi ve Akdeniz'deki ülkelerin doğal felaketlerin önlenmesi konusunda işbirliği yapması için AB nezdinde girişim yapılacaktır.

11-Turizm konusunda işbirliği yapılacak, bu işbirliğinin sadece yaz turizmi ile sınırlı kalmaması sağlanacak; yat turizmi, kruvaziyer turizmi, spor, sağlık ve şehir turizminin geliştirilmesi yönünde ortak çalışmalar yürütülecektir. Akdeniz'in uzak pazarlara tanıtımı için ortak çalışma yapılacaktır.

12-Akdeniz'de yat turizminin geliştirilmesi ve ülkelerarası geçişte formalitelerin azaltılması için bir otorite oluşturulması için çalışma yapılacaktır.

13-Limanlarda bürokratik engellerin kaldırılması, tarifelerin uygun hale getirilmesi ve mümkünse tarifelerin eşitlenmesi için girişim yapılacaktır.

14-Akdeniz'de Menkul Kıymetler ve diğer borsalar arası işbirliği teşvik edilecektir.

15-Akdeniz ülkeleri ticaret odalarının ortak kullanacağı bir portal oluşturulacak ve portalda firma ve sektör veri tabaları yer almalı ve sanal iletişim imkânı sağlanacaktır. Akdeniz Partners programı oluşturulacak ve Akdeniz ülkelerinden firmaların eşleştirilmesi sağlanacaktır.

16-İki yılda bir değişik kentlerde düzenlenmek üzere "Akdeniz Liman Kentleri Fuarı" organize edilecektir.

17-Giderek etkinliğini kaybeden Akdeniz Olimpiyatlarının dünyada daha çok ses getiren bir organizasyon olması için ortak çaba gösterilecektir.

18-Sıcak deniz ve sıcak limanlar olarak bilinen Akdeniz ile ilgili bir veri tabanı oluşturulacaktır.

19-Akdeniz ülkeleri arasındaki ticaret yasalarının yarattığı zorlukların ortadan kaldırılması ve ortak yatırımların arttırılması için meslek odaları insiyatif alarak çalışmalarda bulunacaklardır.

20-Akdeniz meslek odaları arasında yapılan kongre ve toplantı benzeri toplantıların Odalar üyeleri arasında da düzenlenmesi önerisi kabul edilmiştir.

21-Akdeniz meslek odaları yapacakları her türlü işbirliğinde çevrenin korunmasını göz önünde bulundurarak hareket edilecek ve çevre konularına özel önem verilecektir.

22-Akdeniz mutfağına yönelik ortak bir uygulamalı eğitim programı oluşturulacak ve programın akredite edilerek uluslararası geçerliliği sağlanacaktır. Akdeniz mutfağı bütün dünyaya tanıtılarak Akdeniz restoranı konsepti ve ortak menü oluşturulması önerisi kabul edilmiştir.

23-Akdeniz Ülkeleri arasında özellikle ulaşım alanında projeler geliştirilerek Avrupa Birliği fon desteği ile gerçekleştirilecektir.

24-Doğu Akdeniz'in deniz ticaretindeki önemi nedeniyle intermodal taşımacılık ağının parçası olması ve aktarma limanı özelliğine sahip limanların geliştirilmesi konusunda çaba gösterilmesi. Liman, havayolu, demiryolu intermodal ulaşımının geliştirilmesi konusunda lojistik merkez çalışması yapılması.

25-Akdeniz ülkeleri uygun olduğu ölçüde serbest ticaret anlaşmaları imzalanması, uygulanması, vize uygulamalarının kaldırılması, bu ülkelere özel uygulamalar geliştirilmesi önerisi kabul edilmiştir.

26-Ortak kültüre sahip Akdeniz ülkeleri arasında kruvaziyer ve feribot turizmi ile yat turizmi geliştirmek için ortak çalışma yapılacak ve bu girişimlerin sürekliliği için çalışma grubu kurulacaktır.

27-Toplantıya katılan Odaların temsilcilerinden oluşturulacak Çalışma Komiteleri, alınan kararların hayata geçirilmesini takip edecek, ara çalışmaları takip edecek ve bir sonraki kongrenin organize edilmesi çalışmalarını yürütecektir.

28-Bütün Akdeniz çocuklarını bir araya getirecek Akdeniz Mutlu Çocukları Programı oluşturulacaktır.

29-Yürütme Kurulu oluşturulması konusunda talepler ve kurulması istenen çalışma komiteleri konusundaki talepleri ulusorg@izto.org.tr adresine iletilecektir.

30-Liman kenti olmayan ancak etki alanındaki ülkelerin de katılımı için gözlemci üyelik statüsü sağlanacaktır.

S O N U Ç

İZTO Başkanı Sayın Ekrem Demirtaş’ın da vurguladığı gibi Akdenizliler birbirine çok yabancı değil… Aynı ezgilerle hüzünlenip aynı ezgilerle seviniyor, zeytinyağı olmadan sofraya oturulmuyor, vücut dili, tepkiler bile birbirine benziyor. Önemli olan bu ortak noktaların etrafında bir araya gelip geleceğe birlikte uzanmak. İzmir’de yapılan bu sempozyum belki de Akdeniz’in geleceğini şekillendirecek. Yıllardır çözülemeyen Kıbrıs sorunu için bile belki yeni açılımlar sağlanacak… AB’de Türkiye’yi istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı N.Sarkozy, AKDENİZ BİRLİĞİ peşinde koştururken, ilk olarak Türkiye’ye başvurdu. Bu sempozyumun ardından Türkiye’nin bu konudaki önemi daha da artacaktır. Her ne olursa olsun bu sempozyumun İzmir, Türkiye ve Akdeniz ülkeleri için iyi sonuçlar doğuracağı ortada. Düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkürler…

İzmir’den başlayıp, Antalya, Mersin, İskenderun, Lazkiye, Beyrut, Hayfa, Telaviv-Yafa, Port Said, Dimyat, İskenderiye, Tobruk, Bingazi, Trablus, Tunus, Bizerta, Annaba, Skida, Cezayir, Melilla, Tetuar, Tanca, Malaga, Cartagena, Barselona, Marsilya, Toulon, Nice, Cenova, Livorno, Napoli, Palermo, Catania, Taranto, Bari, Foggia, Rimini, Bologna, Venedik, Triyeste, Split, Vlora, Patras, Atina, Larissa, Selanik, Çanakkale ve yine İzmir’de sona erecek; M. Ravel’in Bolerosu, Yahya Kemal-M.Nurettin’in Endülüs’te Raks’ı, her tarzda söylenen Akdeniz Akşamları ve Arap yalellileri, kastanyetler eşliğinde geçmiş ve gelecek kokan ılık ve egzotik fön rüzgârları eşliğindeki bir turdan sonra göreceksiniz ki, İzmir “Akdeniz’in Yıldızı” olmuştur…

İzmirimizin geçmişteki önemine yaraşır bir şekilde yeniden yıldız olması dileğiyle…

AKDENİZ’İN YILDIZI İZMİR

Sararken her akşamki cıvıltı yeşil K o n a k'ı,

Güneşin yangınıyla tutuşur Kemal Paşa Bulvarı.

Kopar ufuktan çığlık çığlığa beyaz martılar,

Sımsıcak gülüşle sarılır K o r d o n'da insanlar.

*

Ege'nin incisi İzmir, Türkiyemin ecesi İzmir,

Akdeniz'in yıldızı İzmir, İzmir güzel İzmir.

*

Geceler renklenir, coşku dolar F u a r zamanı,

İ y o t, y o s u n kokusuyla yüklenir i m b a t ı.

G e l e c e ğ e yönelik tüm adımlar, t a s a r ı l a r,

Binbir u m u t l a yüklüdür gençler, çocuklar.

*

Ege'nin incisi İzmir, Türkiyemin ecesi İzmir,

Akdeniz'in yıldızı İzmir, İzmir güzel İzmir.


AYTEN DİRİER

*www.adana-to.org.tr/TR/Gazeteler/atogazete.aspx
**www.izto.org.tr

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..