Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mardin yemekleri-Cezeriye tatlısı

Mardin yemekleri-Cezeriye tatlısı
 

CEZERİYE, lokum ile cevizli sucuk arasında bir tad-resim alıntı


CEZERİYE (CEZERYE-HAVUÇ TATLISI)

Havuç, kış sebzesi olmasına rağmen, artık her mevsimde kolayca bulunabiliyor. Çiğ, haşlanmış ya da salamura olarak bazen tek başına, bazen de salatalar ve yemeklerle yeniyor. Hem sağlıklı hem de kolayca satın alınabilen en yararlı ve ekonomik sebzelerden biri. 100 gramında sadece 34 kalori bulunuyor. Yararları ise saymakla bitmez. Alzheimer’dan göz sağlığına, ışıltılı ciltten pürüzsüz bir bronzluğa ve son zamanlarda diyetlerde önemli yer alan bir sebze.

Başlıca yararları:*

*Kalbin dostu da olan havuç, kandaki kolesterol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur. Araştırmalar, havuç yemenin kolesterolde önemli düşmelere neden olduğunu, havuç yemeyi bırakan kişilerde kısa sürede kolesterolün eski düzeyine yükseldiğini göstermiştir.

*Havuç bazı türden gıda zehirlenmelerini önler.

*Ayrıca, yapılan araştırmalar, havucun menenjit ve ansefalit (beyin iltihabı) ile gebelikte fetüse geçerek düşüğe neden olan listerya adlı maddenin etkilerini yok ettiğini göstermiştir.

*Havuç, içerdiği yüksek lif oranıyla peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelmektedir.

*Kaynatılarak içilen havucun suyu diyareye iyi gelir.

*Ayrıca halk arasında, havucun sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, idrarı artırıcı, kurt düşürücü, aybaşı olayını kolaylaştırıcı ve hatta gebeliği önleyici, afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğuna uzun yıllardır inanılmaktadır.

CEZERİYE

Havuçun Arapça karşılığı cezer’dir. Mardin’de yerel söyleyişte cızar deriz.

Havuçtan yapılan tatlıya da cezeriye, ama diğer illerde cezerye denilir.

*Malzemeler

-1 kg. havuç

-1 çay bardağı şeker

(konmayabilir, esmer şeker tercih edilmeli)

-1 paket pötibör bisküvi

-1 su bardağı ceviz kırığı

-1 fincan Hindistan cevizi

-1 muz(arzuya bağlı)

-1 bardak su

-streç naylon

*Hazırlanışı

-Havuçların kökleri ayıklanıp, suda bir süre bekletilir, ovularak sudan alınıp süzgece konur.

-Rendenin iri tarafı veya robotta rendelenir.

-Yayvan bir tencerenin dibine 1 fincan su konarak, havuç rendesi koyulup, şeker eklenir.Önce harlı ateşte tahta kaşıkla karıştırılıp, üstü kapalı halde, kısık ateşe bırakılır. Arada bir karıştırılarak altüst edilir.

-İyice yumuşayıp helmelenince, bisküvi kırıkları ve ceviz eklenip, karıştırılır.

-Ilınınca strece uzunlamasına kaşık kaşık alınıp, ortasına muz yerleştirilir ve kenarları kaldırılarak yuvarlak veya üçgen şekil verilip, streç sıkıca bastırılır. Dikdörtgen ince bir kaba da streç yerleştirilip, cezeriyenin o şekli alması sağlanır. Streci kapamadan önce, üzerine ve yanlara bolca Hindistan cevizi serpilip kapatılır. Soğuyunca dolaba konup, bir gün bekletilir.

*Bazıları içine yağ, vanilya koyar, gerek yok. Yağsız, şekersiz daha sağlıklı, doğal bir tatlı olur.

Yarasın

*www.bilgilik.com

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..