Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Akkuyu günlüğü (protesto eylemi ve arbede)

Akkuyu günlüğü (protesto eylemi ve arbede)
 

Nükleer Santralleri Protesto Eylemine Katılan Birçok Çevreci Örgüt Eylemde Yerleri almışlardı.


Akkuyu Eylem ve Yürüyüş Günü 

Akkuyu’da kurulan Çadır kampa Cuma gecesinden katılan Adana Nükleer Karşıtları ve bizleri destekleyen kurum çalışanlarıyla iki günlük kamp macerasının son gününde eylem hazırlığı vardı. Bizler bir gün öncesinden yürüyüş sırasından neler yapılabilir, sesimizi geniş kitlelere nasıl duyurabiliriz bunun hesabını yapmanın yanı sıra yürüyüş grubunun yürüyüş sırasında güvenliğini sağlama konusunda kendi aramızda sohbetler etmiştik. 

Yürüyüş günü kampa farklı illerden ve farklı çevre grupların üyelerinin hazırlıkları ile başlarken, öğlen saatlerinde ise çoğunluğu Mersin’de yaşayan nükleere karşı destek vermek adına gelecek arkadaşlarımızın kamp alanına gelmesiyle azımsanmayacak bir sayıya ulaştık. Kamp alanımıza gelen bu arkadaşlarımızla çok iyi bir etkileşim ortamımı olmamasına rağmen aynı amaç için yan yana yürüme olgusunun daha önemli olduğunu biliyorduk. Elbette ki aklımızda bu kadar kalabalık bir kitlenin oluştuğu yerde siyasetin ön plana çıkmaması düşünülemezdi. Nükleer karşıtlığına sadece 1 vekil düzeyinde destek veren CHP yürüyüş günü kaldırdığı otobüslerle partililerini bu eyleme dahil etmişti. Çevresel bir eyleme partililerin katılım konusunda destek vermeleri gerçekten sevindirici bir durum fakat Kamp alanına gelen vekilin ilk sözleri diğer partililerin vekillerinin neden burada göremediğine atıfta bulunması tam bir siyasi hareket olarak algılanmasını neden olmuştu. Bunun yanı sıra partililerin eline tutuşturulmuş flamalarla ve parti araçları ile yapılmak istenen şeyler Çevrecilerden olumlu not almaya çalışmak gereksiz bir yaklaşım olduğu kampa katılan diğer görüşte olan insanların dikkatlerinden kaçmıyordu. 

Saat 4 sıralarında BüyükEceli belediye binası önünde toplanan 500 ün üzerinde kalabalık yürüyüşe geçmek için kortej oluşturuyor bu esnada ise kendini ön plana çıkarmak istenen grupların olduğu ve eylemin önüne geçme çabaları kolayca gözlemlenebiliyordu. 

Tabii ki bu noktada CHP arkadaşların bu çevresel eylemi bu kadar sahiplenmesinin arkasından yatan gerçekliğin “sonuna kadar AKP muhalefetliği” olduğunu kolayca düşünülebilir. Çevresel eylemi siyasi bir mecraya çekme gayretleri ve yürüyüş grubunun önünde ısrarlı durmaları bunu gösteriyordu. Bu topraklarda farklı eylemlerin farklı yerlere çekilmesi çok normal ve buna izin vermeyecek olan ise eylemin asıl sahipleri olan Nükleer Karşıtları Çevreci örgütlerdir. Bu konuda sorumluluk alan bireyler ise bu yanlışlığı düzeltmek adına gösterdikleri gayretler sonrasında Çevresel eylemin gerçek hedefine uygun başlaması ve devam etmesi için kortejin nükleer karşıtı örgütlerin ve Büyükeceli halkının yer almasını sağlayarak gerçekleştirdiler. 

Yürüyüş boyunca tam bir ahenk yakalanmasa bile büyük katılım ile Antalya-Mersin yolu 20 dakika trafiğe kapatıldı. Yürüyüş sırasından atılan sloganların birçoğu çevresel tepkileri dile getirirken, farklı fraksiyonlarda yer alan işçi- emekçi- siyasi mecralar ise yürüyüşü bir “işçi hakkı arama, siyasi propaganda, AKP muhalefliğine” kolayca yorumlanabilen sloganlar attılar. Bu belki de geçmişten bugüne kadar gelen eylem-protesto anlayışımızın ne kadar sığ gerçekleştiğini gösteriyordu. 

Yürüyüşün ve basın açıklamasın yapılacağını Akkuyu Nükleer Santrallerinin inşasının muhtemel olduğu alana doğru yürürken her yaştan farklı gruptan insanların yer alması ise Nükleer sorununun sadece Büyükeceli köyünde yaşayan 1.000 yakın insanın sorunu değil de bu ülkenin, insanlığın sorunu olduğunu ve böyle algılanması gerektiğini gözler önüne seriyordu. 

Farklı çevreci grupların yer aldığı bu yürüyüşte hiçbir Çevreci ekibin tam donanımlı ve hazırlıklı olarak bu eyleme hazırlanmadığı sadelik ve eylemin gidişatına bırakılmış bireyselciliğin ön planda olduğu çekilen fotoğraflara yansımıştır. Değişik illerden gelen Nükleer Karşıtı platformlar imkanları dahilinden pankartlarıyla Çevresel Tepkilerini dile getirmekle yetinirken, tam donanımlı gözüken, amatörce sergiledikleri popülist hareketleri ile grup içinde dikkat çekmeye çalışan Greenpeace elemanları ile eylemin ana tavrının dışında bizde buradaydık edasında olmaları dikkat çekici idi. Bu kadar iyi imkanlara sahip örgütün bu eylemde daha yaratıcı ve öncü rolü üstlenmesi gerekirken doğada yetişmiş ot görüntüsü sergilemesi gerçekten şaşırtıcı idi. 

Bir saate yakın süren yürüyüşe sonunda varılan güvenlik noktasında yapılması planlanan basın açıklaması ise yığılma sonucu birden açılan barikatların kalkması ile grubun tesislere girmesine neden oldu. Jandarma ve güvenlik güçlerinin hazırlıksız yakalanmaları bu fırsatı doğururken içeriye girme hazzı yaşayan grup metrelerce içeriye girip basın açıklanmasının tesislerin içinde yapılmasını sağladılar. Bu yapılanın normalde suç niteliği taşıması kimsenin umrunda bile olmasa da bir müdahalenin yaşanmaması işin boyutunu farklı yerlere taşımaya yetiyor. Tesislere elini kolunu sallayarak giren arka grup ise basın açıklamasını dinlemenin yanı sıra Akkuyu’nun o muhteşem manzarasında resimler çekmeyi ihmal etmediler. 

Sonuç olarak her yıl düzenlenen bu eylemin bu yıl geniş bir katılımla ve bu Çevresel direnişin güç kazanması konusunda iyi bir sınavı geride bırakıldığını sonucu çıkarılabilir. Akkuyu Nükleer Direnişinin devam etmesi ve tüm insanların kendi sorunları olarak bu durumu düşünmesini sağlamak ise Çevreci örgütlerin daha planlı çalışması ile olabilecek bir durumdur. 

Son bir temenni ile yazımı bitirmek istiyorum, bizler akkuyu’da yaşamayan ama Nükleer Karşı olan bireyler ve gruplar olarak ne zaman kendimizi o insanların yerine koyup bu sorunu her aşamasında elbirliği ile çözme konusunda adımlar atabilirsek o zaman başarılı olabiliriz. Yazımın son satırını ise Büyükeceli’de yaşayan Nükleer Santral sorunun takipçisi olan Avukat Efkan beyin sözü ile noktalamak istiyorum. “ Çevreçi Örgütlerde Çok General ama çok az Asker var” 

Adana Nükleer Karşıtları Üyesi 

 
Toplam blog
: 32
: 823
Kayıt tarihi
: 12.03.09
 
 

29 yaşındayım Adanada yaşıyorum. Kendime ait bir kırtasiye dükkanım var. Aynı zamanda İşletme mez..